Προειδοποίηση προς το Ισραήλ απηύθηνε σήμερα ο Λίβανος ενάντια σε οποιαδήποτε «επιθετική ενέργεια» σε αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα, όπου και τα δύο κράτη εποφθαλμιούν να αναπτύξουν υπεράκτιους ενεργειακούς πόρων, αφού ένα πλοίο έφτασε στα ανοιχτά ακτής για την παραγωγή φυσικού αερίου για το Ισραήλ.
Ο Πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Αούν, δήλωσε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα στην επίμαχη περιοχή θα ισοδυναμούσε με πράξη επιθετικότητας και πρόκλησης, μετά την άφιξη του πλοίου αποθήκευσης και παραγωγής φυσικού αερίου που διαχειρίζεται η Energean με έδρα το Λονδίνο.
Σύμφωνα με το Reuters, το Ισραήλ αναφέρει ότι η εν λόγω περιοχή βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του και όχι σε αμφισβητούμενα ύδατα.
Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της, η λιβανέζικη Προεδρία ανέφερε ότι ο Αούν συζήτησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Νατζίμπ Μικάτι, την είσοδο του σκάφους «στην αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή με το Ισραήλ και ζήτησε από τη Διοίκηση του Στρατού να του παράσχει ακριβή και επίσημα στοιχεία για να στηρίξει το θέμα».
Ο Αούν σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των νότιων θαλάσσιων συνόρων συνεχίζονται και «οποιαδήποτε ενέργεια ή δραστηριότητα στην επίμαχη περιοχή αντιπροσωπεύει μια πρόκληση και επιθετική ενέργεια».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την ισραηλινή κυβέρνηση στη δήλωση του Αούν, ενώ η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Καρίν Ελχαράρ, χαιρέτισε την άφιξη του πλοίου. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διαφοροποιήσουμε την αγορά ενέργειας και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και την αξιοπιστία», είπε.
Η Energean ανακοίνωσε ότι το πλωτό πλοίο αποθήκευσης και εκφόρτωσης παραγωγής της έφτασε σήμερα στο κοίτασμα Καρίς, περίπου 50 μίλια δυτικά της πόλης της Χάιφα, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ισραήλ.
Ο Μικάτι δήλωσε ότι το Ισραήλ «καταπατά τον θαλάσσιο πλούτο του Λιβάνου και επιβάλλει ένα τετελεσμένο σε μια αμφισβητούμενη περιοχή», κάνοντας λόγο για κάτι «εξαιρετικά επικίνδυνο».
Οι ΗΠΑ άρχισαν να μεσολαβούν σε έμμεσες συνομιλίες μεταξύ των πλευρών το 2000, προκειμένου να διευθετήσουν τη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ εχθρών, που εμπόδισε την ενεργειακή εξερεύνηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι στον Λίβανο υπάρχει η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, η οποία έχει διεξάγει πολλούς πολέμους με το Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ έχει προειδοποιήσει προηγουμένως το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην επίμαχη περιοχή μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα και τόνισε ότι αν το Ισραήλ το πράξει, θα αναλάβει δράση. Τόσο το Ισραήλ, όσο και ο Λίβανος έχουν κάνει αξιώσεις στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τα θαλάσσια σύνορά τους.
Διαβάστε ακόμη
Το τέλος της γραφειοκρατίας; Ηλεκτρονικές και γρήγορες οι μεταβιβάσεις ακινήτων
Ζαφείρης Τρικαλινός (Τrikalinos Αυγοτάραχο): Το ελληνικό χαβιάρι που κατέκτησε 42 χώρες (pics)
Ερντογάν: «Δεν θα κάνω τα ίδια λάθη με εκείνους που άφησαν τα νησιά στην Ελλάδα»