Για σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχουν οι σεισμοί σε Τουρκία και Συρία κάνει λόγο ο Γάλλος καθηγητής Πανεπιστημίου και διευθυντής της έδρας Μέσης Ανατολής και Μεσογείου στην École Normale Supérieure, Ζιλ Κεπέλ, υπενθυμίζοντας, ότι τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας είναι μια από τις κύριες πηγές έντασης στη Μέση Ανατολή.
Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τους σεισμούς αναγκάζει προσωρινά τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να αλλάξει τη στάση του.
Αυτό σημαίνει ότι μετριάζει τη ξενοφοβική του ρητορική, τις επιθέσεις κατά της Σουηδίας και της Ελλάδας, αλλά και τη σύγκρουσή του με τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δηλαδή κάποιους από τους βασικούς άξονες της προεκλογικής εκστρατείας του ενόψει των προγραμματισμένων για τις 14 Μαΐου προεδρικών εκλογών.
Εκτιμά δε ότι o Ερντογάν, αν και μπορεί να χρησιμοποιήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να φιμώσει περαιτέρω τους αντιπάλους του, έχει ήδη φθαρεί από τα προβλήματα και τις ελλείψεις που ανέδειξαν οι καταστροφικοί σεισμοί στη χώρα του.
Ο Κεπέλ επισημαίνει ότι τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας είναι μια εστία γεωπολιτικής έντασης που ανησυχεί την ΕΕ, κάνοντας αναφορά σε δημοσιεύματα στον Τύπο περί αποδράσεων κρατουμένων τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (Daesh), λόγω των σεισμών.
Τονίζει επίσης, ότι οι διασυνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Κούρδων ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση της ροής των προσφύγων προς την Ευρώπη και να ασκήσουν νέα πίεση στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης.
Διαβάστε ακόμη