search icon

Διεθνή

Λαγκάρντ στη Le Monde: Να γίνει μόνιμο εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης

Την ικανοποίησή της από τις δράσεις Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε ιστοσελίδα της ΕΚΤ. Παράλληλα η επικεφαλής της ΕΚΤ απευθύνει έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην αποσύρουν ακόμη τα μέτρα στήριξης για τις οικονομίες τους

FILE PHOTO: IMF Managing Director Christine Lagarde speaks at the Spring Meetings of the World Bank Group and IMF in Washington, U.S., April 11, 2019. REUTERS/James Lawler Duggan/File Photo

Την ικανοποίησή της από τις δράσεις Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Le Monde και η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ. Παράλληλα η επικεφαλής της ΕΚΤ απευθύνει έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην αποσύρουν ακόμη τα μέτρα στήριξης για τις οικονομίες τους.

Η Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία, σημειώνει ότι τα νέα μέτρα περιορισμού ενισχύουν την αβεβαιότητα και επιβραδύνουν τη διαδικασία ανάκαμψης.

Σημειώνει μάλιστα, την άνιση ανάκαμψη στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες γίνονται εντονότερες με την επέλαση του νέου κύματος της πανδημίας. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 8% κατά μέσο όρο το 2020, ενώ αν η κατάσταση επιδεινωθεί, η πρόβλεψη θα αναθεωρηθεί επί τα χείρω.

Επιπλέον, η κ. Λαγκάρντ υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης του κόσμου της εργασίας καθώς σημειώνει ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας αποτελούν τη μεγαλύτερη πληγή που μπορεί να αφήσει πίσω της η πανδημική κρίση για την οικονομία της Ευρωζώνης. Προτρέπει μάλιστα τις κυβερνήσεις να μην αποσύρουν σύντομα τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.

Οι επιλογές στην εργαλειοθήκη μας δεν έχουν εξαντληθεί

Σε απάντηση στην επιβράδυνση της δραστηριότητας, η κ. Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε των δράσεων της ΕΚΤ ύψους άνω των 1,5 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση την επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα είπε: «Χάρη στη δράση μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη θα είναι συνολικά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη και ο πληθωρισμός 0,8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος. Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΚΤ, έχουμε σώσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στη Ευρωζώνη. Οπότε, ενεργήσαμε και η δράση μας ήταν αποτελεσματική». Επιπροσθέτως, δήλωσε ότι επιλογές στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έχουν εξαντληθεί.

Το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης της πανδημίας,

Σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης της πανδημίας (PEPP) η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι έχει έναν διπλό στόχο: «πρώτον, τη σταθεροποίηση των αγορών και αυτός ο στόχος έχει εκπληρωθεί. Στη συνέχεια, να βοηθήσουμε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στην προ-πανδημική του πορεία, διατηρώντας ταυτόχρονα τα επιτόκια χαμηλά και να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα χαμηλά επιτόκια θα μεταφερθούν στην πραγματική οικονομία, η οποία λειτούργησε. Οι ενέργειές μας στην αγορά, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μακροπρόθεσμων δανείων προς την πραγματική οικονομία -τις γνωστές στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs) – επέτρεψαν να συνεχιστεί ο δανεισμός με πολύ χαμηλά επιτόκια. Τα επιτόκια δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κυμαίνονται από 1,4% έως 1,5%. Στη Ευρωζώνη, ο όγκος των δανείων αυξήθηκε κατά 7% για τις επιχειρήσεις και 3% για τα νοικοκυριά».

Όσον αφορά τη δράση των κεντρικών τραπεζών, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι το μοντέλο της απομονωμένης δράσης των τραπεζών που ίσχυε ειδικά στην Ευρωζώνη πριν την χρηματοοικονομική κρίση του 2008 έχει αλλάξει. Η Δημοσιονομική και νομισματική πολιτική είναι πλέον πολύ περισσότερο εναρμονισμένες. Πρόκειται για ένα μοντέλο άνευ προηγουμένου και θα είναι αποτελεσματικό.

Το κοινό σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ

Σχετικά με τον ρόλο της στον καθορισμό του πακέτου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι από το Eurogroup του Απριλίου είχε τονίσει την ανάγκη για ένα σχέδιο που να είναι ουσιαστικό, γρήγορο και ευέλικτο, αλλά ταυτόχρονα να στοχεύει τις χώρες και τους τομείς που το χρειάζονται περισσότερο. Και συνέχισε: «Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, αυτό αντιστοιχούσε σ’ ένα ποσό μεταξύ 1 τρισ. ευρώ και 1,5 τρισ. ευρώ. Εάν λάβετε υπόψη τα 540 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου έκτακτης ανάγκης που συμφωνήθηκε από το Eurogroup -το οποίο περιελάμβανε στήριξη για την παροχή δανείων σε επιχειρήσεις, τα προγράμματα βραχυπρόθεσμης εργασίας (το σχέδιο SURE) και την πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)- και τα 750 δισ. ευρώ του σχεδίου ανάκαμψης που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21 Ιουλίου, θα μπορούσατε να πείτε ότι έχουμε φτάσει αυτό το ποσό.

Το χρονοδιάγραμμα διάθεσης των χρημάτων

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι στόχος της Κομισιόν είναι να βρίσκεται σε θέση να διανείμει αυτά τα χρήματα στις αρχές του 2021 και αυτό το χρονοδιάγραμμα πρέπει να διατηρηθεί. Παράλληλα, «πέταξε το μπαλάκι» στις εθνικές κυβερνήσεις οι οποίες πρέπει να σπεύσουν να παρουσιάσουν τα σχέδια ανάκαμψής τους, αλλά και στην ταχεία εξέτασή τους από την Επιτροπή.

Τα εν λόγω σχέδια θα πρέπει να είναι στοχευμένα, να στηρίζουν την πραγματική οικονομία και να είναι προσανατολισμένα στην ενίσχυση της πράσινης οικονομία και του ψηφιακού μετασχηματισμού προκειμένου οι χώρες της Ευρώπης να κάνουν την πραγματική διαφορά.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το εάν κινδυνεύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εφόσον επιδεινωθεί η κατάσταση, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε τα λόγια του Μάριο Ντράγκι: «το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο». Επιπλέον, το σχέδιο ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ -ο συλλογικός δανεισμός που αντιπροσωπεύει το 5% του ΑΕΠ της Ε.Ε.- αποτελεί σημαντικό σημείο καμπής για την Ευρώπη. Έχει αλλάξει τα πράγματα εντελώς. Ενώ διαπιστώνει τη βούληση των κρατών μελών να επιδείξουν αλληλεγγύη και κουλτούρα συνεργασίας.

Επιπροσθέτως, επισημαίνει τη σημασία της αρχής του προϋπολογισμού, η οποία αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο αποκατάστασης. Διαπιστώνει μάλιστα την ανάγκη να παραμείνει το εν λόγω εργαλείο στην ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη. Η τελευταία μάλιστα θα μπορούσε ενισχυθεί και με ένα κοινό δημοσιονομικό εργαλείο για την για την Ευρωζώνη

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί από ορισμένες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ολλανδία σχετικά με το πακέτο ανάκαμψης, η κ. Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί έκπληξη για όσους γνωρίζουν πως λειτουργεί η Ευρώπη.

Exit mobile version