search icon

Διεθνή

Λαγκάρντ: «Φρένο» στην προοπτική άμεσης παρέμβασης της ΕΚΤ για τον κορωνοϊό

"Σίγουρα δεν είμαστε στο σημείο που ο ιός θα προκαλέσει μακροχρόνιοπ σοκ στην οικονομία", δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ προσθέτοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη

Η Λαγκάρντ υποβαθμίζει τις πιθανότητες άμεσης αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην εξάπλωση του κορωνοϊού που έχει οδηγήσει τους οικονομολόγους να μειώσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε στους Financial Times ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί την επιδημία “πολύ προσεκτικά”, αλλά δήλωσε ότι δεν είμαστε ακόμα στο στάδιο όπου θα υπάρχει μακροχρόνιο αντίκτυπο στον πληθωρισμό και συνεπώς θα απαιτεί αντίδραση νομισματικής πολιτικής.

Όπως μεταδίδουν οι FT τα σχόλια της Λαγκάρντ δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα ελπίζει να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή, ενόψει της συνεδρίασης για τη νομισματική πολιτική σε δύο εβδομάδες, παρά τα μηνύματα των οικονομολόγων για μείωση των επιτοκίων και αύξηση των αγορών ομολόγων.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η τράπεζα θα πρέπει να αξιολογήσει εάν ο κορωνοϊός θα προκαλέσει ένα «μακροχρόνιο σοκ» που θα επηρεάσει την προσφορά και τη ζήτηση καθώς και τον πληθωρισμό. “Αλλά σίγουρα δεν είμαστε σε αυτό το σημείο ακόμα”, είπε.

Όπως αναφέρουν οι FT η επιφυλακτική στάση της επικεφαλής της ΕΚΤ, η οποία διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,5% μετά την τελευταία μείωση τον περασμένο Σεπτέμβριο, θα μπορούσε να απογοητεύσει τους επενδυτές που ελπίζουν σε περαιτέρω νομισματικά κίνητρα για να ανασχεθεί η απότομη πτώση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Η Stoxx Europe 600 υποχώρησε σήμερα κατά 3,7% ενώ η Wall Street φαίνεται να «μαζεύει» τις αρχικές απώλειες. Ο Dow Jones άνοιξε με πτώση 500 μονάδων για να τη διευρύνει στις 800, ενώ τώρα βρίσκεται στις 190 μονάδες.

“Είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο φαινόμενο, το οποίο απαιτεί να το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά”, δήλωσε η Λαγκάρντ. “Προφανώς δεν είναι ένας τομέας όπου μια κεντρική τράπεζα μπορεί να έχει άποψη. Είναι θέμα των εμπειρογνωμόνων υγείας και αυτοί θα μας δώσουν την εκτίμησή τους. . . σχετικά με την εξέλιξη και το κυριότερο τον περιορισμό της επιδημίας. ”

Όπως είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ τα όλα τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται η τράπεζα στηρίζονται αυτή τη στιγμή στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει περιορισμός σχετικά σύντομα. ”

Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι η επιδημία του ιού θα συνεχίσει να διαταράσσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και θα προσθέσει νέα βάρη στους ευρωπαίους κατασκευαστές, οι οποίοι έχουν υποστεί δύο χρόνια πτώσης των παραγγελιών και της παραγωγής. Ανησυχούν επίσης ότι η κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει την αδύναμη ανάπτυξη της ευρωζώνης, η οποία πέρυσι έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της σε επτά χρόνια. Η Bank of America μείωσε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη της ευρωζώνης φέτος από το 1% σε 0,6%, ενώ η Credit Suisse μείωσε την πρόβλεψή της από το 0,9% σε 0,5%.

Exit mobile version