Κρίσιμες έως καθοριστικές χαρακτηρίζονται οι συνομιλίες που θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα εκπρόσωποι της Αργεντινής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση για τον αφοπλισμό της «βόμβας» του επιπλέον πακέτου των 44 δισ. δολαρίων που βαραίνει τη χώρα.
Η χώρα της Λατινικής Αμερικής με τα χρόνια οικονομικά προβλήματα κατέληξε σε μια νέα συμφωνία δανειοδότησης με το ΔΝΤ το 2018, ύψους 57 δισ. δολαρίων. Το πρόγραμμα απέτυχε και αντικαταστάθηκε με ένα νέο πακέτο πέρυσι, ύψους αυτή τη φορά 44 δισ. δολαρίων.
Δυστυχώς η παράταση της διεθνούς κρίσης, με την αστάθεια του πολέμου και του ενεργειακού κραχ να προστίθεται στην πανδημία δεν επέτρεψε στην Αργεντινή να ορθοποδήσει, με τα ταμεία της να παραμένουν ελλειμματικά. Ακόμη και η σημαντική γεωργική της παραγωγή σε σόγια και καλαμπόκι, που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν αποκούμπι εκτροχιάστηκε λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που έπληξε τις καλλιέργειες. Έτσι, το Μπουένος Άιρες βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να δυσκολεύεται και πάλι να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Μάλιστα λέγεται πως κινδυνεύει να μην συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για να καλύψει την νέα δόση των 2,7 δισ. δολαρίων που θα πρέπει να καταβάλλει στο Ταμείο μέσα στο μήνα, από παλαιότερα προγράμματα.
Υπό το φως των δεδομένων αυτών, ο υπουργός Οικονομικών Σέρτζιο Μάσσα θα μεταβεί εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες, μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να βρεθεί λύση για την χαλάρωση των στόχων που θέτει το πρόγραμμα, αλλά και την ταχύτερη απελευθέρωση κάποιων κονδυλίων. Αν και για την ώρα οι αναλυτές επισημαίνουν ότι στις επαφές που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν έχει σημειωθεί πρόοδος.
Το τελευταίο εξηγεί το γεγονός γιατί σημερινά δημοσιεύματα ανέφεραν πως δεν αποκλείεται το ταξίδι του Μάσσα να αναβληθεί για λίγες ημέρες, προκειμένου τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται σε τακτικές διαδικτυακές επαφές να πετύχουν μεγαλύτερη πρόοδο.
Στο μεταξύ, πάντως, η κοινωνία της Αργεντινής «βράζει» από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και την περαιτέρω εκτόξευση του κόστους ζωής. Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευτεί στο 114% και ένας στους τέσσερις βρίσκεται στα επίπεδα φτώχειας.
Διαβάστε ακόμη
Πώς το ελληνικό Δημόσιο μπαίνει δυνατά στο real estate για γραφεία στην Αθήνα
Προς προεξόφληση των δανείων από το πρώτο μνημόνιο
Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει μετά τo τέλος στις επιδοτήσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ