search icon

Διεθνή

Κρυπτονομίσματα: Ρεβάνς από την Κίνα – Ηλεκτρονικό κατάστημα δέχεται το ψηφιακό γουάν

Το ηλεκτρονικό κατάστημα JD.com γίνεται η πρώτη κινεζική πλατφόρμα που δέχεται το ψηφιακό νόμισμα της χώρας ως ένα νέο τρόπο πληρωμής

Η κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com καλωσορίζει το ψηφιακό νόμισμα της χώρας. Γίνεται η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα που θα δέχεται το νόμισμα αυτό ως έναν από τους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής.

Συνολικά 20 εκατομμύρια γουάν, περίπου δηλαδή 3 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν στους πολίτες μέσω λαχειοφόρου αγοράς. Οι νικητές θα λάβουν το λεγόμενο «κόκκινο πακέτο» μέσω μιας εφαρμογής που περιέχει το πολύ 200 γουάν σε ψηφιακό νόμισμα. Εκατό χιλιάδες από αυτά τα κόκκινα πακέτα θα διανεμηθούν σε πολίτες.

Πώς θα εξαργυρωθεί το ποσό

Όσοι τυχεροί λάβουν το ψηφιακό γουάν θα μπορούν στη συνέχεια να εξαργυρώσουν το ποσό αυτό κάνοντας τις αγορές τους στην διαδικτυακή πλατφόρμα της κινεζικής εταιρείας σύμφωνα με το CNBC.

Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα μοιράζει ένα μεγάλο ποσό του ψηφιακού νομίσματός της. Τον Οκτώβριο, συνολικά 10 εκατομμύρια γουάν διανεμήθηκαν σε πολίτες στο κέντρο τεχνολογίας της Κίνας, Σεντσέν, πάλι με τη βοήθεια λοταρίας.

Οι διαφορές με τα άλλα ψηφιακά νομίσματα

Το ψηφιακό γουάν, το οποίο ελέγχεται και εκδίδεται από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, είναι γνωστό ως ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC). Η τράπεζα αποκαλεί το έργο αυτό ψηφιακή ηλεκτρονική πληρωμή νομίσματος (DCEP).

Ωστόσο, το ψηφιακό νόμισμα της Κίνας διαφέρει σημαντικά από άλλα κρυπτονομίσματα όπως είναι παραδείγματος χάρη το bitcoin ή ακόμα και το ψηφιακό νόμισμα που υποστηρίζεται από τη Facebook.

Η διαφορά τους έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι το κινεζικό ψηφιακό νόμισμα πρώτα ελέγχεται και στη συνέχεια εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Αντίθετα, το Bitcoin, το οποίο μάλιστα πρόσφατα έφτασε σε υψηλό ρεκόρ, είναι αποκεντρωμένο – αυτό σημαίνει ότι ούτε ελέγχεται αλλά ούτε και εκδίδεται από μία συγκεκριμένη αρχή.

Οι κεντρικές τράπεζες σήμερα, στρέφουν το ενδιαφέρον τους όλο και περισσότερο στα ψηφιακά νομίσματα. Υπόσχονται πιο αποτελεσματικές διασυνοριακές πληρωμές ενώ ακόμη υπόσχονται να μετατρέψουν τις χώρες σε κοινωνίες χωρίς μετρητά. Για το λόγο αυτό, οι τράπεζες εξετάζουν ακόμη πιο προσεκτικά τις δυνατότητές αυτές.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας φαίνεται να είναι η πιο εξελιγμένη στην ανάπτυξη ψηφιακού νομίσματος σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες. Κατά την τρέχουσα περίοδο ωστόσο φαίνεται πως έχει σταματήσει μέχρι νεωτέρας τις διεργασίες της στο συγκεκριμένο θέμα και επικεντρώνεται σε άλλα πιλοτικά έργα και προγράμματα.

Διαβάστε ακόμη: 

Τιμολόγια ρεύματος: Έρχονται άμεσα αυξήσεις 10% με 20% στα οικιακά τιμολόγια

Μικροβιοκτόνος μάσκα προστατεύει το νοσηλευτικό προσωπικό από τον κορωνοϊό

Χριστούγεννα με το σκηνικό του Πάσχα – Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων

Exit mobile version