O επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προειδοποίησε χθες για ένα άνευ προηγουμένου κύματος κρουσμάτων, τονίζοντας ότι η ταυτόχρονη διασπορά των μεταλλάξεων «Ομικρον» και «Δέλτα» συνιστά «διπλή απειλή» και ευθύνεται για την πρωτοφανή έξαρση των λοιμώξεων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών αλλά και των θανάτων λόγω COVID-19. Η Ευρώπη βρίσκεται στη δυσμενέστερη θέση από οποιαδήποτε άλλη γεωγραφική περιοχή, καθώς καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους (304,6/100.000 πληθυσμού). Ενδεικτικά, χθες η Γαλλία έσπασε κάθε προηγούμενο εθνικό και ευρωπαϊκό ρεκόρ ημερήσιων λοιμώξεων με 208.000 νέα κρούσματα εντός 24 ωρών.
Σε μια άλλη εξέλιξη, «λύση ανάγκης και συμβιβασμού» θεωρείται η απόφαση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για τον περιορισμό του χρόνου καραντίνας ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού από τις δέκα στις πέντε ημέρες. Η πρωτοφανής έκρηξη νέων λοιμώξεων στις ΗΠΑ, που προκαλεί η ταχύτατη διασπορά της μετάλλαξης «Ομικρον», ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους να μείνουν σπίτια τους. Αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις διασκέψεις των στελεχών του CDC αποκάλυψαν ότι βασικό κίνητρο της απόφασης, την οποία πολλοί ειδικοί καταγγέλλουν ως άφρονα, είναι το ενδεχόμενο μεγάλων ελλείψεων προσωπικού σε υπηρεσίες όπως η αστυνομία, η πυροσβεστική, τα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης και τα νοσοκομεία, οι οποίες θα εμφανίζονταν αν οι ασυμπτωματικοί αναγκάζονταν να διακόψουν επί πολλές ημέρες την εργασία τους. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του κοινωνικού συνόλου.
Στη Βρετανία η επταήμερη –αντί δεκαήμερης– απομόνωση έγινε λόγω έλλειψης υγειονομικών στο NHS, αλλά δεν προβλέπεται περαιτέρω σύντμηση. Ενας σημαντικός παράγοντας που διευκόλυνε την απόφαση είναι ότι, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, η «Ομικρον» προκαλεί ηπιότερη νόσο, συγκριτικά με τα παλαιότερα στελέχη του κορωνοϊού και ιδιαίτερα τη «Δέλτα». Εκείνοι που θα νοσήσουν από τη νέα μετάλλαξη διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Οσοι έχουν εμβολιαστεί και ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση είτε θα είναι εντελώς ασυμπτωματικοί είτε θα έχουν ήπια συμπτώματα. Η Βρετανία, αντιθέτως, δεν θέλησε να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του χρόνου καραντίνας, από τις επτά στις πέντε ημέρες, παρά τις πιέσεις που ασκούν αρκετοί επιστήμονες. Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής του King’s College, Τιμ Σπέκτορ, επικεφαλής της μελέτης για τα συμπτώματα της COVID, δήλωσε ότι η σύντμηση του χρόνου απομόνωσης θα «προστατεύσει την οικονομία». Ανάλογη στάση τήρησε ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της East Anglia, Πολ Χάντερ, ο οποίος δήλωσε στο BBC ότι «στην πραγματικότητα η “Ομικρον” είναι ακόμα μία αιτία του κοινού κρυολογήματος».\
Ξέμειναν από τεστ
Στη Βρετανία, η μείωση της καραντίνας από δέκα σε επτά ημέρες έγινε μετά τις προειδοποιήσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) για σημαντικές ελλείψεις υγειονομικών. Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού θα προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα στα νοσοκομεία από την αύξηση των νοσηλευομένων. Ακόμα ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βρετανία τις τελευταίες ώρες είναι οι μεγάλες ελλείψεις διαγνωστικών τεστ εξαιτίας της πρωτοφανούς ζήτησης.
Διαβάστε ακόμη:
Bίκυ Σάφρα: Η Ελληνίδα χρυσή κληρονόμος και το δικαστικό θρίλερ για μια περιουσία 16 δισ. δολαρίων
Μάρτιν Μπραντενμπούργκερ (Lidl Ελλάς): Επενδύσεις 100 εκατ. σε νέα καταστήματα και τεχνικές υποδομές