search icon

Διεθνή

Κορωνοϊός: Σε ποια χώρα τα κρούσματα ρίχνουν τα βιομηχανικά κέρδη της

Συρρίκνωση στις τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο για πρώτη φορά εδώ και περίπου δύο χρόνια

Συνεχίστηκε η μείωση στα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων στην Κίνα κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, αλλά και εξαιτίας της πτώσης στις τιμές εργοστασιακών πυλών.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν σήμερα ότι τα βιομηχανικά κέρδη από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 3%, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Τους πρώτους εννέα μήνες η μείωση ήταν 2,3%. Στοιχεία σε μηνιαία βάση δεν έχουν δημοσιεθεί από τον Ιούνιο.

«Η δομή είναι γενικά βελτιωμένη, ενώ το κέρδος μειώνεται», ανέφερε σε σχετική δήλωση. «Τα ξεσπάσματα του κορωνοϊού στην Κίνα και ο κίνδυνος ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας ίσως προσθέσουν περισσότερες πιέσεις στην ανάκαμψη των βιομηχανικών κερδών».

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό έγιναν πιο αυστηροί τον Οκτώβριο, καθώς τα κρούσματα άρχισαν να εξαπλώνονται σε πολλές περιοχές, όπως η επαρχία Γκουανγκντόνγκ, που αποτελεί κέντρο παραγωγής, περιορίζοντας την επιχειρηματική και καταναλωτική δραστηριότητα.

Επίσης, η παγκόσμια ζήτηση επιβραδύνθηκε ραγδαία, προκαλώντας απρόσμενη συρρίκνωση των εξαγωγών τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, τον ίδιο μήνα οι τιμές παραγωγού συρρικνώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και περίπου δύο χρόνια, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων παγκοσμίως και της μείωσης της εγχώριας ζήτησης.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Μπρους Πανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής της έρευνας για την ευρύτερη Κίνα στην Jones Lang LaSalle, η απομάκρυνση των αποθεμάτων από τις βιομηχανικές εταιρείες έχει επιβραδυνθεί, γεγονός που ενδέχεται να σχετίζεται με τη σταθερότητα της βιομηχανικής αλυσίδας εφοδιασμού.

Την ίδια στιγμή, ενώ οι Αρχές της Κίνας εισήγαγαν μέτρα για πιο στοχευμένους ελέγχους σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, με σκοπό να μειώσουν τον αντίκτυπο στην οικονομία, η αύξηση που σημείωσαν τα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα ανάγκασε μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο και η Γκουανγκζού, να επιβάλουν ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς στην κινητικότητα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η προοπτική της πλήρους επαναλειτουργίας της βιομηχανίας στην Κίνα φαίνεται ότι είναι δύσκολη και αργή, με αποτέλεσμα ορισμένοι οικονομολόγοι να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμη

Τι προβλέπουν οι Έλληνες εφοπλιστές για τις ναυλαγορές εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής

Στην Blueground απέκτησε συμμετοχή η DisruptAD του Άμπου Ντάμπι

«Σηκώθηκαν» 550 εκατ. ευρώ από τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

 

Exit mobile version