search icon

Διεθνή

Κορωνοϊός – εμβόλιο: Μπορείς να κάνεις μήνυση στη Pfizer ή τη Moderna για τις παρενέργειες; – Τι λένε νομικοί

Όταν η κυβέρνηση είπε, «Θέλουμε να αναπτύξετε ένα εμβόλιο τέσσερις ή πέντε φορές πιο γρήγορα από ό, τι συνήθως», οι κατασκευαστές απάντησαν, «Θέλουμε εσείς, η κυβέρνηση, να μας προστατεύσετε από αγωγές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων»

Αγγλία και HΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει τον μαζικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Στην Ευρώπη, μόλις χθες η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι:

Oι εμβολιασμοί ξεκινούν στις 27 Δεκεμβρίου. 

Πολλά είναι όμως τα ερωτήματα που μας απασχολούν το τελευταίο διάστημα σχετικά με τον εμβολιασμό. Ίσως το πιο σημαντικό:

Τι θα συμβεί εάν προκύψουν παρενέργειες;

Εάν εμφανίσετε σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες, μετά τη χορήγηση του εμβολίου κατά του Covid -19, δικηγόροι αποκαλύπτουν στο CNBC ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένας για να κατηγορήσετε σε δικαστήριο των ΗΠΑ. 

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει χορηγήσει σε εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna ασυλία. Οι φαρμακευτικοί κολοσσοί, δηλαδή, εξαιρούνται από την ευθύνη εάν κάτι πάει στραβά με τα εμβόλια.

«Είναι πολύ σπάνιο να εκδοθεί νόμος περί ασυλίας. Οι φαρμακευτικές εταιρείες συνήθως δεν προστατεύονται αν κάτι πάει στραβά βάσει του νόμου.» δηλώνει ο Ροτζ Νταν, Αμερικανός δικηγόρος.

Πίσω στον χρόνο

Το γρηγορότερο εμβόλιο που αναπτύχθηκε ποτέ, ήταν για τις μαγουλάδες.

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να χορηγηθεί άδεια για το συγκεκριμένο εμβόλιο. (1967)

Σήμερα, το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19, αναπτύχθηκε και έλαβε έγκριση για επείγουσα χρήση μόλις μέσα σε οκτώ μήνες.

Χρόνος ρεκόρ. 

Φυσικά, το γεγονός αυτό πυροδότησε τη δημόσια δυσπιστία για τον εμβολιασμό στις ΗΠΑ.

Περίπου 4 στους 10 Αμερικανούς, υποστηρίζουν ότι «σίγουρα» ή «πιθανότατα» δεν θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center .

Ωστόσο, κατασκευαστές εμβολίων όπως η Pfizer συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν το κοινό ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί καθώς όλα έχουν γίνει σύμφωνα με πρωτόκολλα.

«Το εμβόλιό μας, έχει εγκριθεί από όλες τις αρχές του κόσμου. Αυτό και μόνο λέει πολλά.» υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος Αλβέρτος Μπουρλά σε συνέντευξή του στο CNBC τη Δευτέρα.

Η νομική ασυλία που παρέχεται στις φαρμακευτικές εταιρείες, δεν τις προστατεύει απλώς από αγωγές. Σύμφωνα με τον Νταν, συμβάλλει συγχρόνως στη μείωση του κόστους των εμβολίων.

«Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να βρεθούν άτομα που θα μηνύσουν τις φαρμακοβιομηχανίες. Στην περίπτωση αυτή, οι κατασκευαστές πιθανότατα να χρεώνουν τις κυβερνήσεις ακριβότερα για μία δόση εμβολίου», εξηγεί ο Αμερικανός δικηγόρος.

Άλλος ένας σημαντικός λόγος ασυλίας των κατασκευαστών είναι…

Ο Νταν πιστεύει ακράδαντα ότι η άνευ προηγουμένου προστασία σχετίζεται με την απίστευτα γρήγορη κατασκευή των εμβολίων.

«Όταν η κυβέρνηση είπε, «Θέλουμε να αναπτύξετε ένα εμβόλιο τέσσερις ή πέντε φορές πιο γρήγορα από ό, τι συνήθως», πιθανότατα οι κατασκευαστές απάντησαν, «Θέλουμε εσείς, η κυβέρνηση, να μας προστατεύσετε από αγωγές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων».

Η προστασία διαρκεί έως το 2024.

Αυτό σημαίνει, ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αυτές οι εταιρείες «δεν μπορούν να μηνυθούν στο δικαστήριο» για τυχόν παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Τελικά, ποιος είναι ο υπεύθυνος;

Θυμηθείτε, οι κατασκευαστές εμβολίων δεν είναι αυτοί που εγκρίνουν τα εμβόλια για μαζική διανομή.

Αυτή είναι η δουλειά του FDA.

Άρα κάποιος θα μπορεί να κινηθεί εναντίον του FDA σε περίπτωση που προκύψουν παρενέργειες;

Και πάλι, η απάντηση είναι όχι.

«Δεν μπορείτε να μηνύσετε τον FDA για έγκριση ή απόρριψη φαρμάκου», δήλωσε ο Ντόριτ Ρις, καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Αποτελεί όρο στη συμφωνία περί ασυλίας του.»

Ούτε όμως μπορείτε να θεωρήσετε τον εργοδότη σας υπεύθυνο για τυχόν παρενέργειες, εάν καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους εργαζομένους του.

50.000 δολάρια ετησίως

Οι ΗΠΑ έχουν διαμορφώσει ένα νομικό πλαίσιο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά μετά από εμβολιασμούς.

Εκτός από νομική ασυλία, ο νόμος PREP δημιούργησε το πρόγραμμα αντιστάθμισης τραυματισμών (CICP).

Παρέχει αποζημιώσεις σε άτομα που υπέστησαν σοβαρή βλάβη μετά από κάποιον εμβολιασμό.

Το κυβερνητικό αυτό πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία. Ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουν για αυτό. Το διαχειρίζεται ένας οργανισμός υπό το HHS. Αυτό το ταμείο αφορά κυρίως, εμβόλια που πιθανότατα δεν θα λάβετε ποτέ, όπως τα εμβόλια H1N1 και anthrax.

Τα εμβόλια Covid-19, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των επιλέξιμων εμβολίων.

Εάν η υπόθεση αποζημίωσης μέσω του CICP είναι επιτυχής, το πρόγραμμα παρέχει έως και 50.000 δολάρια ετησίως σε για χαμένους μισθούς και ιατρικά έξοδα. Όμως, δεν καλύπτει νομικά έξοδα ή τίποτα για να αντισταθμίσει τον πόνο και τα δεινά που μπορεί να προκληθούν.

Παρέχει ακόμη, επίδομα θανάτου ύψους 370.376 δολαρίων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ποσό που λαμβάνει ένα μέλος της οικογένειας σε περίπτωση που ένα εμβόλιο Covid αποδειχθεί θανατηφόρο.

«Αυτό το κυβερνητικό πρόγραμμα αποζημίωσης είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθεί», δήλωσε ο Ρις.

«Η αποζημίωση είναι πολύ υψηλή.»

Δικηγόροι υποστηρίζουν ότι θα ήταν πιο λογικό οι αποζημιώσεις για του εμβόλιο του κορωνοϊού να παρέχονται μέσω ενός άλλου προγράμματος στο πλαίσιο του HHS που ονομάζεται National Program Vaccine Injury Compensation.

Ο Ρις τονίζει πως η καλύτερη λύση θα ήταν να άλλαζε η νομοθεσία του VICP ώστε να προστίθενται και τα εμβόλια κατά της Covid-19 στη λίστα αυτή.

Διαβάστε ακόμη: 

Ντάνι Ζανγκ: O συνιδρυτής «φάντασμα» της Wish, της διάσημης πλατφόρμας των «φτωχών»

Sony: Aποσύρει βιντεοπαιχνίδι για το Playstation 4 και επιστρέφει χρήματα

Κορωνοϊός: Έτσι ταξιδεύουν οι Αμερικανοί στην Ευρώπη χωρίς να μπουν σε καραντίνα

 

Exit mobile version