Αν ο Μπιλ Γκέιτς ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, θα έθετε ως προτεραιότητα το να κρατήσει τους πολίτες της χώρας σε καραντίνα με σκοπό να καταπιέσει την καμπύλη εξάπλωσης των κρουσμάτων.
«Το μήνυμά (που θα έστελνε) είναι ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να απομονωθούμε και αυτό είναι κάτι που θα διαρκέσει για ένα διάστημα χρόνου» δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς σε συνέντευξη του στο TED Talks. «Στην περίπτωση της Κίνας, πήρε 6 εβδομάδες, επομένως θα πρέπει να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας για ένα τέτοιο σενάριο με τον καλύτερο τρόπο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν επιβληθεί καραντίνα σε εθνικό επίπεδο, μέσα σε 20 ημέρες θα δούμε τα νούμερα των νέων περιστατικών κορωνοϊού να αλλάζουν πραγματικά προς τα κάτω (…) και αυτό θα είναι ένα σημάδι ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».
Ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Γκέιτς στάθηκε και στη δυσκολία ενός τέτοιου κλίματος καραντίνας, τονίζοντας ότι χρειάζονται «καθαρά μηνύματα».
Σύμφωνα με υπολογισμούς των New York Times, μέχρι σήμερα περίπου 179 εκατ. άνθρωποι έχουν κληθεί να τεθούν σε καραντίνα μέσα στα σπίτια τους.
Τα περιστατικά στις ΗΠΑ σημειώνουν ανοδική πορεία σε σχέση με την καμπύλη της Κίνας και της Βόρειας Κορέας η οποία σημειώνει «πτώση» των κρουσμάτων, με την έννοια ότι η καμπύλη δείχνει να μην υπάρχει σημαντική ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων.
Ο Μπίλ Γκέιτς λόγω του ιδρύματος (Bill & Melinda Gates Foundation) που κατέχει με τη γυναίκα του Μελίντα, έχει αρκετή εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων, όπως κρούσματα HIV και πολυομελίτιδας.
Το σχόλιο του Γκέιτς αναφορικά με το τι θα έκανε αν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ήρθε λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση του Τραμπ περί ανοίγματος των επιχειρήσεων μέχρι το Πάσχα.
«Οι ΗΠΑ θα ανοίξουν σύντομα τις επιχειρήσεις τους, πολύ πιο σύντομα από τους τρεις με τέσσερις μήνες που προτείνεται» έγραψε σε Tweet ο Τραμπ.
Αξιωματούχοι της Υγείας αναφέρουν ότι το χρονοδιάγραμμα του Τραμπ είναι πολύ σύντομο και άμα ανοίξουν οι επιχειρήσεις και τα σχολεία θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ο Gates τονίζει επίσης ότι είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην ανθρώπινη υγεία και όχι στα χρήματα.
«Είναι πραγματικά τραγικό το γεγονός ότι οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες. Τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί ξανά στην οικονομία», δήλωσε ο Γκέιτς.
«Αλλά τα χρήματα, είναι κάτι το οποίο κερδίζεται ξανά σε αντίθεση με τις ανθρώπινες ζωές. Έτσι, καλύτερα να σφυροκοπείται η οικονομία με σκοπό να μειωθούν οι συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές» κατέληξε.