Αναστάτωση έχουν προκαλέσει σε κατοίκους και τουρίστες στο Παρίσι τα βίντεο που έχουν ανέβει τις τελευταίες εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν ότι στο μετρό της γαλλικής πρωτεύουσας κυκλοφορούν όλο και περισσότεροι κοριοί.
Τα προβλήματα στην υγεία που μπορεί να προκαλέσει το τσίμπημα των κοριών είναι ελάχιστα, με τα περισσότερα περιστατικά να εμφανίζουν κνησμό και μικρή πιθανότητα αλλεργιών ή δευτερογενών μολύνσεων. Ωστόσο, η παρουσία των μικροσκοπικών εντόμων στο Παρίσι έχει προκαλέσει πανικό, γεγονός που δείχνει ότι ο πιο σοβαρός αντίκτυπος είναι ο ψυχολογικός.
Αυτό υποστηρίζει και ο Κλάιβ Μπόουζ, εντομολόγος και ειδικός στα φυτοφάρμακα, ο οποίος δήλωσε στον Economist ότι στο μέλλον «δεν θα υπάρχει καμία πόλη χωρίς κοριούς».
Όπως εξήγησε, η έξαρση στο Παρίσι δεν έχει να κάνει τόσο με την υγιεινή και την καθαριότητα, όσο με την παγκοσμιοποίηση, την κλιματική αλλαγή και την εξελικτική βιολογία.
Σύμφωνα με τον Economist, οι κοριοί βρίσκουν ιδανικό περιβάλλον στις πόλεις, όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, ενώ παράλληλα βοηθούν στην εξάπλωσή τους οι ευκαιρίες για οικονομικά ταξίδια. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από κάποιο ταξίδι σε περιοχή όπου υπάρχουν κοριοί, θα τους μεταφέρουν πίσω επιστρέφοντας, αυτοί θα εξαπλωθούν εύκολα στα σπίτια και θα εξαλειφθούν με δυσκολία.
Παράλληλα, τα χημικά εντομοκτόνα δεν είναι πλέον τόσο αποδοτικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει έξαρση σε πολλές πόλεις παγκοσμίως. Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, πριν από περίπου δέκα χρόνια επικράτησε αντίστοιχος πανικός στη Ν. Υόρκη, ενώ ορισμένες αναλύσεις έδειξαν ότι τ0 75% των σπιτιών στη Βρετανία αντιμετώπισε πρόβλημα με κοριούς γύρω στο 1990.
Ακόμη, σύμφωνα με την ελβετική συμβουλευτική υπηρεσία για τα έντομα, από το 1995 έως το 2005 καταγράφονταν στη χώρα περίπου 20 καταγγελίες για κοριούς, οι οποίες έπειτα από μία δεκαετία είχαν γίνει εξαπλάσιες. Η εξάπλωση των κοριών υποχώρησε κατά τη διάρκεια των lockdown, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε ξανά.
Σύμφωνα με ειδικούς, οι κοριοί και τα έντομα γενικότερα βρίσκουν κατάλληλο περιβάλλον σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες, εύκολη πρόσβαση σε τροφή και πολλά σκοτεινά μέρη για να κρυφτούν. Μεγάλες πόλεις και διαμερίσματα με πολλά πράγματα είναι ιδανικά. Οι κοριοί κρύβονται στις πτυχές των επίπλων, σε ραφές στα στρώματα ή σε ρωγμές στους τοίχους και βγαίνουν το βράδυ για να τραφούν. Τα σπίτια με κεντρική θέρμανση επιταχύνουν τον κύκλο της ζωής τους, επιδεινώνοντας το πρόβλημα, όπως και η κλιματική αλλαγή.
Η ευρεία χρήση εντομοκτόνων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σχεδόν εξάλειψε τους κοριούς από τα περισσότερα σπίτια των πλουσίων χωρών, παράλληλα όμως άσκησε εξελικτική «πίεση» στα έντομα, τα οποία ανέπτυξαν μηχανισμούς άμυνας στα δηλητήρια. Το γεγονός αυτό έστρεψε τις εταιρείες απεντόμωσης σε άλλες τεχνικές, όπως τη χρήση διατομίτη, που σκοτώνει τα έντομα προκαλώντας την αφυδάτωσή τους.
Ακόμη, τα σπρέι με πολυμερές τα παγιδεύουν, ενώ ορισμένα έλαια μπλοκάρουν τους πόρους από τους οποίους αναπνέουν. Επίσης, τα έντομα δεν αντέχουν σε θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου, γι’ αυτό και κάποιες εταιρείες θερμαίνουν τα έπιπλα με ειδικό τρόπο ή «ψήνουν» ολόκληρα δωμάτια.
Διαβάστε ακόμη
Ομόλογα: Μία ανάσα από το 5% η απόδοση στις ΗΠΑ – Νέο υψηλό 16ετίας για το κόστος δανεισμού
Φορολογική ενημερότητα: Ηλεκτρονικά (με παρακράτηση) και για οφειλέτες του Δημοσίου
Εξωδικαστικός: «Δια νόμου» δεκτές οι ρυθμίσεις για ευάλωτους οφειλέτες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ