Τρεις νεκροί και 180 τραυματίες είναι ο τελευταίος απολογισμός από το αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο «Σαμπιχά Γκιοκτσέν» της Κωνσταντινούπολης όταν Boeing 737-800 της Pegasus Airlines έφυγε από το διάδρομο προσγείωσης και τελικά επεσε σε γκρεμό 30 μέτρων.
Τα βίντεο από τη στιγμή του αεροπορικού δυστυχήματος συγκλονίζουν.
Στο πρώτο φαίνεται το αεροπλάνο να κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη από την κανονική για διαδικασία προσγείωσης.
Στη συνέχεια φαίνεται να καταρρέει (για άγνωστο λόγο) το ριναίο σκέλος προσγείωσης με αποτέλεσμα να αεροπλάνο αρχικά να σέρνεται με το ρύγχος στον διάδρομο και στη συνέχεια εκτός ελέγχου να καταλήγει στο χαντάκι εκτός διαδρόμου όπου και η άτρακτος έσπασε σε τρία κομμάτια.
Στο δεύτερο βίντεο έχει καταγραφεί η στιγμή που το Boeing 737-800 πέφτει με τη μύτη στο χαντάκι κοντά σε έναν δρόμο που συνδέει δύο αυτοκινητοδρόμους.
Τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσίοτητα παράλληλα τον διάλογο του πιλότου με ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν τη συντριβή.
Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της Τουρκίας Τσαχίτ Τουρχάν «το αεροπλάνο μετά την άσχημη προσγείωση παρασύρθηκε».
Ο Γερλίκαγια, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε πως το επιβατικό αεροπλάνο «ολίσθησε για περίπου εξήντα μέτρα» αφού βγήκε από την πίστα πριν «πέσει από ύψος 30 ως 40 μέτρων» σε πρανές.
«Το δυστύχημα μπορούσε να έχει ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες», τόνισε, υπονοώντας πως το αεροπλάνο θα μπορούσε να είχε εκραγεί.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu στο αεροπλάνο επέβαιναν 22 αλλοδαποί επιβάτες 12 διαφορετικών εθνικοτήτων.
Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης διενεργεί έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, κατά το ίδιο πρακτορείο.
Το αεροδρόμιο «Σαμπιχά Γκιοκτσέν» έκλεισε και οι πτήσεις ανακατευθύνθηκαν στο μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στην ευρωπαϊκή πλευρά της οικονομικής πρωτεύουσας της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εννοεί να μετατρέψει την πόλη στον σημαντικότερο προορισμό στον κόσμο για την αεροπορική βιομηχανία, χάρη κυρίως στο νέο τεραστίων διαστάσεων διεθνές αεροδρόμιο το οποίο εγκαινιάστηκε το 2018.
Όμως στη μητρόπολη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων πνέουν συχνά ισχυροί άνεμοι και σημειώνονται σφοδρές βροχοπτώσεις, κάτι που περιπλέκει τα καθήκοντα των πιλότων. Οι κλιματικές συνθήκες, όχι σπάνια ακραίες τον χειμώνα, αναγκάζουν ενίοτε τις αρχές να ακυρώνουν πτήσεις.
Στις αρχές Ιανουαρίου, άλλο αεροσκάφος της Pegasus επίσης βγήκε από διάδρομο στο «Σαμπιχά Γκιοκτσέν», χωρίς τότε να τραυματιστεί κανείς.
Πηγή: protothema.gr