search icon

Διεθνή

«Κόλαση» για τους Ρώσους ολιγάρχες και στους φορολογικούς παράδεισους

Ο στενός κύκλος του Πούτιν στο στόχαστρο. Για ποιους σφίγγει ο κλοιός, ακόμα και στα νησιά Κέυμαν

Ποιος είπε ότι ακόμα και στον Παράδεισο δεν υπάρχουν προβλήματα; Ειδικά για τους Ρώσους ολιγάρχες, αυτούς που θεωρούνται κοντινοί άνθρωποι του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τώρα που ο κλοιός των κυρώσεων στενεύει εναντίον τους, παντού είναι… κόλαση.

Ακόμα και οι λεγόμενοι «φορολογικοί παράδεισοι», όπως οι Νήσοι Κέυμαν οι οποίοι, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Newmoney.gr βάζουν στο στόχαστρο επτά Ρώσους μεγιστάνες.

Συγκεκριμέμα η Cayman Islands Monetary Authority (CIMA) με επίσημο έγραφό της ενημέρωσε να αποφεύγονται οι οικονομικές σχέσεις και συναλλαγές με μια σειρά προσώπων αλλά και να απομακρύνονται από θέσεις που μπορεί να κατέχουν. Να ποιοι είναι οι επτά Ρώσοι ολιγάρχες ττους οποίους (και) οι Νήσοι Κέυμαν βάζουν στη μαύρη λίστα:

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Ο… διασημότερος

Ρομάν Αμπράμοβιτς

Ο Ρομάν Αρκαντίεβιτς Αμπράμοβιτς δεν είναι ο πλουσιότερος (net worth 12,3 δισεκατ. δολαρίων), είναι όμως ο διασημότερος από τους Ρώσους ολιγάρχες. Και αυτό λόγω του γεγονότος ότι είναι ιδιοκτήτης της λονδρέζικης ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea, εκτός από μεγαλομέτοχος της Evraz PLC και της Norilsk Nickel, εκτός των άλλων.

Ο Αμπράμοβιτς είναι κάτοχος ρωσικού, ισραηλινού και πορτογαλικού διαβατηρίου και, έχει δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο εδώ και δεκαετίες. Για την ακρίβεια, ήταν αυτός από τους ανερχόμενους ολιγάρχες –προερχόμενος από την «αυλή» του Μπόρις Γιέλτσιν, από τον οποίο και πήρε την ευκαιρία να εξαγοράσει (μαζί με τον φίλο του, Μπόρις Μπερεζόφσκι) την κρατική πετρελαϊκή Sibneft έναντι πινακίου φακής, για να την ξαναπουλήσει στο κράτος σε… άλλη τιμή.

Όταν ανέλαβε ο Πούτιν, ο Μπερεζόφσκι «παράκουσε» τη… συμβουλή να μην τα βάλουν μαζί του, με αποτέλεσμα να φύγει από τη Ρωσία φοβούμενος για τη ζωή του. Αντίθετα, ο Αμπράμοβιτς τον πλησίασε και έγινε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του, ένα από τα πρόσωπα με την μεγαλύτερη επιρροή στον Ρώσο πρόεδρο.

Όλεγκ Ντεριπάσκα: Ο «ήσυχος» αγαπημένος βιομήχανος του Πούτιν

Όλεγκ Ντεριπάσκα

Ο 54χρονος, γεννημένος στο Τζέρζινσκ της Ρωσίας βιομήχανος, έχει βρετανική υπηκοότητα και net worth 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μπορεί να είναι ο ιδρυτής του Basic Element, ενός από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της Ρωσίας, και του Volnoe Delo, του μεγαλύτερου φιλανθρωπικού ιδρύματος της Ρωσίας, αλλά έχει το παρατσούκλι «αθόρυβος», λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών τόνων που τηρεί και τον «αθόρυβο» τρόπο με τον οποίο απέκτησε την τεράστια ισχύ του.

Θεωρείται ο αγαπημένος βιομήχανος του Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και όχι επειδή λέγεται Όλεγκ Βλαντιμίροβιτς Ντεριπάσκα. Ο Ντεριπάσκα είναι ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες του τομέα της ενέργειας στη Ρωσία. Είναι μεγαλομέτοχος της En+ Group, της ενεργειακής η οποία είναι ιδιοκτήτρια της UC Rusal, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου του πλανήτη.

Ο Ντεριπάσκα θεωρείται από τους πιο σκληρούς υποστηρικτές του Πούτιν, ενώ έχει ελεγχθεί για σκάνδαλα και από το FBI και τις βρετανικές Αρχές. Σε ό,τι αφορά τις δεύτερες μάλιστα, κατηγορήθηκε ότι κατάφερε τον Βρετανό υπουργό Ενέργειας, Πήτερ Μάντελσον, να του μειώσει τους δασμούς στο αλουμίνιο, αφού τον φιλοξένησε στο 73 μέτρων superyacht του, Queen K, στα ανοιχτά της Κέρκυρας…

Αντρέι Κοστίν: Ο «celebrity»

Αντρέι Κοστίν

Στα 65 του χρόνια, ο Μοσχοβίτης Αντρέι Λεονίντοβιτς Κοστίν, δεν θεωρείται ολιγάρχης λόγω της περιουσίας του, η οποία προσμετράται σε «μόλις» 500 εκατ. δολάρια, αλλά λόγω της επιρροής του. Στη Ρωσία, θεωρείται τεράστια προσωπικότητα, κάτι που αποδεικνύεται και από τη σωρεία βραβείων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του: Βραβείο της Τιμής, Εθνικό Τάγμα της Αξίας, Προεδρικό πιστοποιητικό τιμής της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Ακαδημαϊκός και τραπεζίτης, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ρωσικής τράπεζας VTB από το 2002 και της εταιρίας τηλεπικοινωνιών RosTelecom, αποτελεί τη «φωνή» της Ρωσίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κάθε χρόνο, από το 1996.

Και όχι μόνο. Είναι ένας από τους πιο ενεργούς «αντιπροσώπους» του ρωσικού τραπεζικού τομέα στα αμερικανικά ΜΜΕ, εκφράζοντας απόψεις και για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, καθώς και άλλες απόψεις, όπως, για παράδειγμα, ότι «οι κυρώσεις προς πρόσωπα της ρωσικής επιχειρηματικής σκηνής, ισούνται με οικονομικό πόλεμο». Έχει κατηγορηθεί για προσπάθεια χρηματισμού δημοσιογράφων και θεωρείται κάτι σαν… PR του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ντμίτρι Λεμπέντεφ: Ο τραπεζίτης

Ντμίτρι Λεμπέντεφ

Στα 53 του χρόνια, ο Ντμίτρι Αλεξέεβιτς Λεμπέντεφ είναι Ρώσος επιχειρηματίας και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Rossiya Bank. Θεωρείται μέλος του «κύκλου της Αγίας Πετρούπολης», μιας ελίτ ισχυρών τραπεζιτών και επιχειρηματιών οι οποίοι εδρεύουν στη ρωσική πόλη και προστατεύουν τα συμφέροντα του κύκλου του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Για την ακρίβεια, αν και λίγα είναι γνωστά για την περιουσία, τη ζωή και τη δράση του, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τον περιγράφουν ως «τον εκτελώντα χρέη προσωπικού τραπεζίτη Ρώσων αξιωματούχων και, φυσικά, του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Αλεξέι Μίλερ: Ο κύριος… Gazprom

Αλεξέι Μίλερ

Ο 60χρονος Αλεξέι Μπορίσοβιτς Μίλερ, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Μάλλον… περιττό είναι να πούμε ότι διατελεί  Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος (ως το 2026) της Επιτροπής Διαχείρισης του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom.

Το ευρύ κοινό τον γνωρίζει από τις εμφανίσεις του ως το πρόσωπο- κλειδί (και αυτό που κάνει τις απαραίτητες δηλώσεις, φυσικά) στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους σχετικά με τις ποσότητες και την τιμή του φυσικού αερίου που παρέχει ως τώρα η Gazprom στη Ρωσία. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αγία Πετρούπολη, ανήκει και αυτός «στον κύκλο της Αγίας Πετρούπολης».

Ιγκόρ Σεχίν: Ο “Darth Vader”

Ιγκόρ Σεχίν

Ο 61χρονος Ιγκόρ Ιβάνοβιτς Σεχίν αποκαλείται από τον βρετανικό Τύπο «η επιτομή της δύναμης στη Ρωσία». Είναι προσωπικός φίλος του Πούτιν, κυβερνητικό στέλεχος, πρόεδρος της Rosneft και «δεξί χέρι» του Ρώσου προέδρου. Το παρατσούκλι του το έχει πάρει από τον «κακό» της σειράς «Πόλεμος των Άστρων», αφού αποκαλείται και “Darth Vader”.

Ο Σεχίν, εκτός από αφεντικό του ρωσικού κρατικού γίγαντα του πετρελαίου Rosneft, αποτελεί και το μακρύ χέρι της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

Νικολάι Τοκάρεφ: Ο «στρατηγός» της FSB

Νικολάι Τοκάρεφ

Ο 71χρονος, γεννημένος στο Καζακστάν Νικολάι Πέτροβιτς Τοκάρεφ, είναι από τους πιο παλιούς φίλους του Βλαντιμίρ Πούτιν. Γνωρίστηκαν στην KGB, όπου υπηρέτησαν μαζί. Ο Τοκάρεφ εξελίχθηκε σε στρατηγό και εν τέλει διοικητή της FSB και πάντα είχε φιλικούς δεσμούς με τον Πούτιν– θεωρείτο ένας από τον κύκλο των 5 πιο κοντινών του αξιωματικών στις μυστικές υπηρεσίες.

Σήμερα ο Τοκάρεφ είναι πρόεδρος της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Transneft.

Διαβάστε ακόμη

Τα φρέσκα γκάλοπ, ο Ρώσος ολιγάρχης με την ελληνική εταιρεία, ο Φέσσας και τα ΕΛΤΑ, οι εργολάβοι και τα… άσφαιρα σφυριά του διαφημιστή

Νέος γύρος αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια

Σε ισπανικά χέρια οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες

Exit mobile version