search icon

Διεθνή

Κογκρέσο: Ζητά την προσθήκη του πολεμικού ρίσκου με την Κίνα στα stress tests των τραπεζών

Η ειδική διακομματική επιτροπή δημιουργήθηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο με στόχο να εξετάσει τη θωράκιση της εθνικής ασφάλειας και κυρίως της αμερικανικής οικονομίας από την κινεζική απειλή - Τι προτείνει η έκθεση που εξέδωσε

Να προετοιμάσει τις αμερικανικές τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας για το ενδεχόμενο σοβαρού εκτροχιασμού των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα κάλεσε τη Federal Reserve, η αρμόδια διακομματική επιτροπή κινεζικών υποθέσεων του Κογκρέσου.

Πραγματικά, η ειδική επιτροπή που δημιουργήθηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο σε έκθεση που εξέδωσε προχώρα σε σειρά προτάσεων που αφορούν στην ενίσχυση της προστασίας της εθνικής ασφάλειας και της αμερικανικής οικονομίας από την κινεζική απειλή.

Βασικός στόχος, εξάλλου, της ίδιας της δημιουργίας της διακομματικής επιτροπής ήταν να τεθούν υπό στενότερο έλεγχο οι τακτικές της Κίνας με ιδιαίτερη έμφαση στο εμπορικό και οικονομικό μέτωπο, όπως την επίδραση των κυρώσεων που έχουν εφαρμοστεί.

Για την προετοιμασία, λοιπόν, της έκθεσης η επιτροπή διεξήγαγε δύο εικονικά «παιχνίδια πολέμου», από το οποίο το ένα αφορούσε στοχευμένα τη Wall Street, την πιθανή αντίδραση που θα μπορούσαν να έχουν οι ΗΠΑ στο οικονομικό πεδίο σε περίπτωση κλιμάκωσης της κινεζικής επιθετικότητας κατά της Ταϊβάν και τη ζημιά που θα μπορούσε να υποστεί η οικονομία.

Στο πόρισμα της, λοιπόν, ζητά σειρά μέτρων στα οποία περιλαμβάνεται και η εισήγηση προς τη Fed να εντάξει στα stress test την αντοχή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος απέναντι «σε μια πιθανή πλήρη απώλεια της πρόσβασης στην Κίνα από αμερικανικές επιχειρήσεις». Αναφορά που παραπέμπει σε ρίσκο πολέμου.

Επίσης, καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ειδικού γραφείου συντονισμού, το οποίο θα είναι μόνιμα υπεύθυνο για να μελετά και να επεξεργάζεται τις επιπτώσεις της αύξησης της κινεζικής επιθετικότητας στα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά δεδομένα και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Για το λόγο αυτό συνηγορεί στον περαιτέρω περιορισμό της πρόσβασης των Κινέζων στην αμερικανική προηγμένη τεχνολογία, όπως γίνεται ήδη στον κλάδο των ημιαγωγών. Μάλιστα ζητά η «βεντάλια» των περιορισμών να διευρυνθεί στις υπηρεσίες του cloud computing, ενώ προτείνει την πλήρη απαγόρευση της εξαγωγής τεχνολογίας προς εταιρείες, όπως ο τηλεοπικοινωνιακός κολοσσός της Huawei.

Σημειωτέον πως οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν σε ένα διάστημα που η πρόσφατη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο έθεσε τις βάσεις για να «ξεπαγώσουν» και πάλι οι διμερείς σχέσεις και να ξεκινήσουν και πάλι ο σινοαμερικανικός διάλογος, χωρίς πάντως να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Διαβάστε ακόμη

5+1 παράγοντες που θα ανεβάσουν κι άλλο τις τιμές στα ακίνητα το 2024 (πίνακας + pics)

Λιανεμπόριο: Στόχος για πωλήσεις 11 δισ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο – Αύξηση 10%

Lloyd’s List: Οι 14 κορυφαίοι Έλληνες – Ελληνίδες στο Top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version