Οι Ρωσικoί Σιδηρόδρομοι είναι ένα ακόμη θύμα του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Η αδυναμία της κρατικής εταιρείας εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών, η οποία στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί και για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να καταβάλλει τόκους ομολόγου που έληγαν στις 14 Μαρτίου, χαρακτηρίστηκε πιστωτικό γεγονός από την αρμόδια επιτροπή, Credit Derivatives Determinations Committee.
Τα ομόλογα που λήγουν το 2026, εκδόθηκαν από την RZD Capital για τη χρηματοδότηση δανείου 250 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (268 εκατομμυρίων δολαρίων) στους Russian Railways. Όμως το ξέσπασμα του πολέμου και οι κυρώσεις της δύσης κατά της Ρωσίας, έχουν επιβάλει ισχυρές πιέσεις στη ρωσική οικονομία και έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πιθανή χρεοκοπία πολλών ομολόγων που εκδόθηκαν από ρωσικές εταιρείες.
Η Bank of America, η Goldman Sachs International και η JPMorgan Chase Bank είναι μερικά από τα μέλη της επιτροπής που ψήφισαν θετικά σχετικά με το κρίσιμο ερώτημα εάν συνέβη γεγονός αδυναμίας πληρωμής της Russian Railways κατά την συνεδρίαση της επιτροπής στις 8 Απριλίου. Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι ανέφεραν ότι προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πληρωμές τόκων που έληγαν αλλά δεν μπόρεσαν λόγω «νομικών και κανονιστικών υποχρεώσεων συμμόρφωσης».
Η απόφαση ελήφθη καθώς οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στο αν θα υπάρξει απόφαση αθέτησης πληρωμής και για δύο ρωσικά κρατικά ομόλογα, των οποίων οι πληρωμές τόκων έγιναν την περασμένη εβδομάδα σε ρούβλια, αν και αυτό δεν επιτρέπεται από τους όρους της έκδοσης. Αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για την πρώτη εξωτερική χρεοκοπία της Ρωσίας μετά από έναν και πλέον αιώνα. Και τα δύο κρατικά ομόλογα έχουν περίοδο χάριτος 30 ημερών.
Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα πληρωμών λόγω των κυρώσεων, οι οποίες το έχουν ουσιαστικά αποκλείσει από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ότι επιχειρούν να την οδηγήσουν σε χρεοκοπία.
Διαβάστε ακόμη:
Με «ρεύμα» από τη ΔΕΗ το Χρηματιστήριο Αθηνών – Στο υψηλό ημέρας με κέρδη άνω του 1%
Γιατί τελικά πληρώνουμε τόσο ακριβά ρεύμα και φυσικό αέριο (pic)