Βαρύτατες συνέπειες θα αντιμετωπίσουν οι διαδηλωτές του κινήματος «DontPayUk» που σχεδιάζουν να προβούν σε μια «απεργία μαζικών πληρωμών».
Ωστόσο, παρά τις παραινέσεις για συμμόρφωση, όπως αναφέρει ο επίσημος λογαριασμός του κινήματος «Δεν Πληρώνω» της Βρετανίας (Don’t Pay UK): «100.000 πολίτες θα προχωρήσουν σε διαδήλωση την 1η Οκτωβρίου! Εάν η κυβέρνηση και οι εταιρείες ενέργειας δε λάβουν μέτρα, οι απλοί πολίτες θα το κάνουν! Μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε δίκαιες τιμές και ενέργεια για όλους».
It’s a simple idea: We demand the govt scrap the energy price rises and deliver affordable energy for all. We will build a million pledges and by Oct 1st if the govt and energy companies fail to act we will cancel our direct debits. Read more here: https://t.co/NPF8VQXcHD pic.twitter.com/E4gPenIXiL
— Don’t Pay. (@dontpayuk) June 18, 2022
Το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 50% από τον Οκτώβριο, πράγμα που σημαίνει ότι οι λογαριασμοί για το μέσο νοικοκυριό χωρίς σταθερό τιμολόγιο θα μπορούσαν να αυξηθούν από 1.971 λίρες ετησίως σε 3.315 λίρες.
Τι θα συμβεί αν ακυρώσουν οι Βρετανοί την πάγια εντολή
Η φιλανθρωπική οργάνωση Citizens Advice UK έχει προειδοποιήσει για «σοβαρές» συνέπειες για όσους δεν πληρώνουν λογαριασμούς.
Η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής Gillian Cooper είπε, για αρχή, «αν ακυρώσετε την πάγια χρέωση, ενδέχεται να χρεωθείτε με ένα τέλος. Ελέγξτε τον ιστότοπο του προμηθευτή σας για να μάθετε τι μπορεί να είναι αυτό».
Πρόσθεσε επίσης ότι αν μετακινηθούν από την πάγια χρέωση σε διαφορετική μέθοδο πληρωμής, πιθανότατα θα καταλήξουν να πληρώσουν περισσότερα, καθώς η πάγια εντολή είναι συχνά η φθηνότερη επιλογή.
Πώς μια απεργία μαζικών πληρωμών μπορεί να επηρεάσει την ενεργειακή βιομηχανία;
«Τέτοιες ενέργειες μπορεί να έχουν επιζήμιες συνέπειες για τις εταιρείες ενέργειας και τις αλυσίδες εφοδιασμού», δήλωσε ο Hafez Abdo, αναπληρωτής καθηγητής στο Ενεργειακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Nottingham.
Αν και αναγνώρισε ότι η μη πληρωμή θα ήταν ένα μέσο έκφρασης θυμού για τις «αφόρητες» τιμές ενέργειας, ο κ. Abdo εξήγησε ότι ορισμένες εταιρείες ενδέχεται να υποστούν «σοβαρό πλήγμα στις ταμειακές τους εισροές και αυτό σημαίνει ότι αυτές οι εταιρείες δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν για τις υποχρεώσεις τους και άλλες λειτουργικές δαπάνες».
«Οι άνθρωποι μπορεί να χάσουν τις δουλειές τους και οι επιχειρήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί να χρεοκοπήσουν», είπε.
Ο κ. Abdo πρότεινε ότι, αντί για την επερχόμενη έκπτωση 400 λιρών στον λογαριασμό ενέργειας, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια «πιο προσεκτική» προσέγγιση για να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο.
Κάτι απ΄τα παλιά…
Οι μαζικές αρνήσεις πληρωμών δεν είναι μια νέα ιδέα, εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και της δεκαετίας του ’90, όταν περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι αρνήθηκαν να πληρώσουν τον εκλογικό φόρο – βοηθώντας στην πτώση της κυβέρνησης και στην ανατροπή των σκληρότερων μέτρων της.
Εκατομμύρια πολίτες σκέφτονται ήδη αν θα μπορέσουν να πληρώσουν τον χειμώνα τις οφειλές τους και να αντέξουν οικονομικά μπροστά στα έξοδα για τις βασικές ανάγκες επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους. Οι λογαριασμοί άλλωστε έχουν διπλασιαστεί ενώ παράλληλα αυξάνεται το κόστος σε φαγητό, βενζίνη και στεγαστικά δάνεια.
Συναντήσεις κυβέρνησης – παραγωγών ενέργειας
Ο καγκελάριος Nadhim Zahawi και ο υπουργός Επιχειρήσεων Kwasi Kwarteng θα συναντηθούν σήμερα με τους επικεφαλής της ενέργειας με φόντο τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Ένας υψηλότερος έκτακτος φόρος εξακολουθεί να είναι στο «τραπέζι», αλλά και οι δύο υπουργοί έχουν αποστασιοποιηθεί.
Αυτό που θα ζητήσουν οι υπουργοί είναι περισσότερες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και την παραγωγή φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα και όχι απόδοση των απροσδόκητων κερδών από τις αυξήσεις στους μετόχους. Ο πρώην πρωθυπουργός Gordon Brown πρότεινε την προσωρινή εθνικοποίηση για τις εταιρίες που δεν μπορούν να μειώσουν τις χρεώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η προσωρινή κυβέρνηση μέχρι την εκλογή του νέου πρωθυπουργού, δεν μπορεί να εισάγει αλλαγές παρά μόνο να ετοιμάσει σχέδια αντιμετώπισης της ακρίβειας και στήριξης των πολιτών.
Ακολουθεί και η Κίνα
Και αν στη φιλελεύθερη Βρετανία δεν προκαλεί έκπληξη η ανάδυση ενός τέτοιου κινήματος σε συνθήκες οξείας ενεργειακής κρίσης, στην κομμουνιστική Κίνα, ένα αντίστοιχο κίνημα φαίνεται να έχει αιφνιδιάσει το καθεστώς του Σι. Η κινεζική μεσαία τάξη – που σχηματίστηκε και μεγάλωσε γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες- «επαναστατεί» κατά τραπεζών και κατασκευαστικών κολοσσών. Εκατοντάδες χιλιάδες αρνούνται να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων που έλαβαν, αφού τα ακίνητα που αγόρασαν δεν τους έχουν παραδοθεί ακόμη.
Οι αναλυτές της Citi υπολογίζουν ότι το μποϊκοτάζ θα αυξήσει τα κόκκινα δάνεια των κινεζικών τραπεζών κατά 83 δισ. δολάρια, αλλά το τίμημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο για τον πρόεδρο Σι στη μορφή της όξυνσης μίας κοινωνικής αναταραχής, που είναι ήδη ορατή. Η Μπέτι Γουάνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της ANZ πιστεύει ότι η έκταση του προβλήματος είναι πολύ μεγαλύτερο. Υπολογίζεται ότι στεγαστικά δάνεια ύψους 1,5 τρισ. γιουάν (223 δισ. δολαρίων) ή το 4% του συνόλου των δανείων, που έχουν εκδώσει οι κινεζικές τράπεζες, θα επηρεαστεί από το πρωτοφανές για τα κινεζικά δεδομένα κίνημα «δεν πληρώνω». Αν αυτό επιβεβαιωθεί θα έχουμε ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες και απότομο φρένο στην πιστωτική επέκταση, την ώρα που η κινεζική οικονομία (έως πρόσφατα ατμομηχανή της παγκόσμιας) έχει ήδη κατεβάσει αισθητά ταχύτητα.
Κοινό στοιχείο σε ανεπτυγμένη, φιλελεύθερη Δύση και στα αναδυόμενα «υβριδικά» καθεστώτα; Η εξάντληση των πολιτών από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που έχουν κληθεί να πληρώσουν, αδειάζοντας τις τσέπες και τα ψυχικά αποθέματά τους. Πριν καλά – καλά συνέλθουν από τη χρηματοπιστωτική κρίση και κρίση χρέους – και παρά το γενικευμένο κλίμα ευφορίας στις αγορές μετοχών και ομολόγων, απόρροια του άφθονου φθηνού χρήματος των κεντρικών τραπεζών- είχαν να αντιμετωπίσουν συνεχείς γεωπολιτικές εντάσεις, εμπορικούς πολέμους και τελικά μία πανδημία και σκληρά lockdown, που διέλυσαν προσδοκίες και περιουσίες.
Και ενώ όλοι περίμεναν την επιστροφή σε μία «κανονικότητα» (έννοια που πλέον μόνο ειρωνικό τόνο μπορεί να φέρει) ήρθαν οι πολιτικές της «μηδενικής ανοχής», που έκλεισαν κινεζικά λιμάνια κομβικής σημασίας για λίγα κρούσματα, προκάλεσαν έμφραγμα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και έστειλαν στα ύψη τις τιμές πρώτων υλών και κοντέινερς. Ούτε εκεί τελείωσαν τα βάσανα. Ένας νέος πόλεμος, αυτή τη φορά συμβατικός, στην καρδιά της Ευρώπης και το ενεργειακό πόκερ του Πούτιν φουντώνει κι άλλο τις φωτιές που είχαν ήδη ανάψει.
Όσο αυτές δεν σβήνουν η ύφεση θα πλησιάζει, τα κινήματα «δεν πληρώνω» θα πολλαπλασιάζονται και η μόνη «κανονικότητα» θα είναι η πολιτική και κοινωνική αναταραχή.
Διαβάστε ακόμα:
Aγγελική Φράγκου: Οι νέες κινήσεις στην επιχειρηματική σκακιέρα του Ομίλου Navios
Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Το 2022 μόλις το 27,4% των νέων γυναικών θα έχει απασχόληση
Τα «φαντάσματα» του 2012 ακόμη κυνηγούν την Ευρώπη και την ΕΚΤ