Οδό διαφυγής μέσω της «παύσης» αναζήτησε τελικά χθες ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου να αποκλιμακωθεί το σαρωτικό κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε στη χώρα η επιχειρούμενη δικαστική μεταρρύθμιση, τους τελευταίους τρεις μήνες. Σε ένα δραματικό διάγγελμά του χθες, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός επέλεξε να φρενάρει την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση, χωρίς να την αποσύρει οριστικά, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τα χειρότερα κι ενώ η χώρα του έχει βυθιστεί σε πολιτική και οικονομική αστάθεια από τις αρχές του έτους.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο, «θέλοντας να προλάβω μια ρήξη στο έθνος, αποφάσισα να καθυστερήσω την δεύτερη και την τρίτη ανάγνωση, ώστε να επιτύχουμε ευρεία συναίνεση» τόνισε ο Νετανιάχου, γνωστοποιώντας ότι η έγκρισή του μετατίθεται για μετά το Πάσχα, παρά τον αρχικό του σχεδιασμό, που ήθελε την ολοκλήρωση των διαδικασιών πριν την παύση της Κνεσέτ, δηλαδή πριν από τις 2 Απριλίου.
Prime Minister Benjamin Netanyahu paused his plan to overhaul Israel’s judiciary after a day of nationwide turmoil when workers joined a general strike against the proposal and hundreds of thousands of protesters took to the streets https://t.co/tfCGQblZks pic.twitter.com/GRWkaGR4Cy
— Reuters (@Reuters) March 28, 2023
Σύμφωνα με το Axios, o Νετανιάχου επέλεξε την καθυστέρηση της νομοθεσίας, «για να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος», καθώς τις τελευταίες ημέρες αναλυτές έκαναν λόγο για την «μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών» στη χώρα. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης, το Ισραήλ γνώρισε μια πρωτόγνωρη πολιτική και κοινωνική αναταραχή, θέτοντας την κοινωνία σε συνθήκες πόλωσης και διχασμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στο χθεσινό διάγγελμά του πως θα αφήσει χρόνο σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αποβλέποντας, ωστόσο, στην «ευρεία συναίνεση» για την υιοθέτησή της.
Το κύμα των σφοδρών αντιδράσεων επέτεινε η απόλυση του υπουργού Άμυνας της χώρας, Γιόαβ Γκάλαντ από τον Νετανιάχου, όταν ο πρώτος ζήτησε να ανασταλεί η επίμαχη νομοθεσία, ενώ την εικόνα παράλυσης ενίσχυσε χθες η γενική απεργία των συνδικάτων, τη στιγμή που έχουν ανασταλεί η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου του Τελ Αβίβ, των περισσότερων λιμανιών, αλλά και των πανεπιστημίων «μέχρι νεωτέρας». Σημειωτέον ότι στην απεργία μετείχε και η ομάδα εργαζομένων «Histadrut», η οποία αριθμεί περισσότερους από 700.000 εργαζόμενους στην υγεία, τις διαμετακομιστικές υπηρεσίες και τις τράπεζες, εντείνοντας την πίεση προς τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr