Η Κίνα κάνει αυστηρότερα τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό με στόχο να αντιμετωπίσει τη νέα αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων – μια κίνηση που μπορεί να ανακόψει την ορμή της οικονομικής ανάπτυξης και να επιφέρει πλήγμα στις χρηματαγορές. Αυτό υποστηρίζει ο βετεράνος στρατηγικός αναλυτής David Roche.
Το επενδυτικό κλίμα ως προς τις κινεζικές μετοχές έχει υποχωρήσει μετά τις βαριές κυρώσεις που επέβαλε το Πεκίνο σε διάφορους τομείς, όπως της τεχνολογίας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
«Οι αγορές έχουν μπει στη διαδικασία να σκέφτονται ότι ο κορωνοϊός είναι κάτι πολύ… κακό, ωστόσο η οικονομική ανάκαμψη είναι συνώνυμο της άρσης των lockdowns, της απομάκρυνσης των κοινωνικών περιορισμών. Αυτή είναι η συνταγή σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή» αναφέρει στο CNBC, ο Roche, πρόεδρος και στρατηγικός αναλυτής της Independent Strategy.
«Δεν είναι όμως η συνταγή για την Κίνα και γι ‘αυτό οι αγορές πρέπει να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι, λόγω αυτού, υπάρχει οικονομικό κόστος όχι μόνο μέσα στην Κίνα, αλλά και παγκοσμίως».
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε εκατοντάδες νέα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα – που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων απο τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με το Reuters. Τα κινεζικά ΜΜΕ αποδίδουν αυτή την έξαρση στη μετάλλαξη Δέλτα.
Την περασμένη εβδομάδα, οι κινεζικές αρχές διέταξαν τη διενέργεια μαζικών τεστ στην πόλη Ουχάν, την πόλη όπου πρωτοεντοπίστηκε ο κορωνοϊός και επέβαλαν ευρείας κλίμακας περιορισμούς σε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου και του Πεκίνου.
Ορισμένοι οικονομολόγοι εξέφρασαν ανησυχίες για τη μηδενικής ανοχής προσέγγιση της Κίνας απέναντι στον κορωνοϊό – κάτι που αναφέρεται στην επιθετική αντιμετώπιση τυχόν εξάρσεων στα κρούσματα, όπως επιβολή lockdowns και μαζικά τεστ. Μια αντιμετώπιση πάντως που επέτρεψε στην Κίνα να θέσει υπό έλεγχο τα ξεσπάσματα του ιού πριν από την τελευταία αυτή έξαρση.
Η μετάλλαξη Δέλτα όμως είναι πολύ πιο μεταδοτική και πολύ πιο δύσκολο να περιοριστεί κι αυτό θα πλήξει την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι.
«Αν τα lockdowns και η διαδικασία των εμβολιασμών δεν επιτρέψουν στις τοπικές οικονομίες να ξανανοίξουν μέχρι τα μέσα Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτέμβρη θα πρέπει να ξαναδούμε την πρόβλεψή μας για ΑΕΠ 8,8% για το 2021», αναφέρουν οικονομολόγοι της αυστραλιανής τράπεζας ANZ.
Οι κινεζικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
Οποιεσδήποτε διαταραχές στην κινεζική οικονομία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο Roche.
Ο αναλυτής εξηγεί ότι τα ευρύτερα lockdown σε ολόκληρη την Κίνα θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού .
Αυτό θα μπορούσε να πλήξει το διεθνές εμπόριο, να αυξήσει το κόστος ορισμένων αγαθών και να αυξήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο, προσθέτει ο ίδιος.
Ο Roche αναμένει ότι η ετήσια ανάπτυξη της Κίνας το τρίτο τρίμηνο θα επιβραδυνθεί μεταξύ 2% και 3% μετά την επέκταση 7,9% που καταγράφηκε το β’ τρίμηνο.
Μακροπρόθεσμα, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα διαμορφωθεί γύρω στο 5% με 6%, σύμφωνα με τη Roche.
«Νομίζω ότι στην Κίνα τερματίζεται σταδιακά το σενάριο της ισχυρής ανάκαμψης από την Covid, και συγκλίνει τώρα με μια μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης, η οποία είναι πολύ, πολύ χαμηλότερη από αυτήν που περίμενε ή είχε συνηθίσει ο κόσμος για την Κίνα».
Διαβάστε ακόμη:
Κίνα: Τα νέα lockdowns θα κοστίσουν ακριβά σε ολόκληρο τον πλανήτη
CDC για mRNA εμβόλια: Ασφαλή για τις εγκύους – Δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής