Τον στόχο για την ανάπτυξη της οικονομίας το 5% του ΑΕΠ το 2024 θέτει σήμερα η Κίνα, στο ίδιο επίπεδο με το 2023, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο εργασίας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα· ο ρυθμός αυτός συγκαταλέγεται στους χαμηλότερους που ανακοινώνονται εδώ και δεκαετίες.
Ο στόχος αυτός θα επισημοποιηθεί εντός της ημέρας, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης, του κινεζικού κοινοβουλίου. Βρίσκεται αρκετά κοντά στις προβλέψεις των αναλυτών.
Για να τον επιτύχει, το Πεκίνο σκοπεύει να καταγράψει έλλειμμα 3%, από 3,8% πέρυσι.
Παράλληλα, ο στόχος για τον πληθωρισμό είναι να κυμανθεί περί το 3% και για την απασχόληση να δημιουργηθούν 12 εκατ. θέσεις εργασίας στις πόλεις, ώστε ο δείκτης ανεργίας να μην υπερβεί το 5,5%.
Το κινεζικό συμβούλιο θα ακούσει την πρώτη απολογιστική ομιλία του πρωθυπουργού Λι Τσιανγκ εντός της εβδομάδας.
Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,2% το 2023. Ο στόχος για την ανάπτυξη φέτος θα είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί, καθώς η ώθηση που έδωσε η άρση των περιορισμών για την πανδημία αποδυναμώνεται, σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές.
Η κρίση των ακινήτων, ο αποπληθωρισμός, η ραγδαία πτώση του χρηματιστηρίου και τα χρέη τοπικών αυτοδιοικήσεων προκαλούν πονοκεφάλους στην κινεζική πολιτική ηγεσία, που καλείται να πάρει αποφάσεις για να εγγυηθεί την μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,6% φέτος και ότι η οικονομία της θα επιβραδυνθεί περαιτέρω μεσοπρόθεσμα, περί το 3,5% το 2028.
Αύξηση του προϋπολογισμού για την άμυνα κατά 7,2% το 2024
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ο προϋπολογισμός της για την άμυνα, ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο, αν και πολύ πίσω από αυτόν των ΗΠΑ, θα αυξηθεί κατά 7,2% το 2024, ρυθμό αμετάβλητο σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.
Το στοιχείο περιέχεται σε έγγραφο εργασίας που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο των ετήσιων εργασιών του κινεζικού κοινοβουλίου.
Προβλέπεται να δαπανηθούν 1,66 τρισ. γιούαν (231,4 δισεκ. δολάρια) για την άμυνα, ποσό χονδρικά υποτριπλάσιο από αυτό των στρατιωτικών δαπανών της Ουάσιγκτον.
Ο ασιατικός γίγαντας συνεχίζει την «λογική αύξηση» του αμυντικού προϋπολογισμού για να «προασπίσει την εθνική κυριαρχία του, την ασφάλειά του και τα αναπτυξιακά του συμφέροντα», εξήγησε χθες Δευτέρα ο Λου Τσιντσιέν, εκπρόσωπος της Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης κατά την τρέχουσα ετήσια σύνοδό της.
Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας αυξάνονται επί δεκαετίες, γενικά με ρυθμό παρόμοιο με αυτόν της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ινδία και τις Φιλιππίνες, όπως και άλλες χώρες, με φόντο τη διεκδίκηση από διάφορες χώρες της κυριαρχίας νησιών, νησίδων και υφάλων στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Ανησυχούν την Ταϊβάν, νήσο 23 εκατ. κατοίκων που η Κίνα θεωρεί επαρχία της και επιδιώκει μια μέρα να επανενωθεί, διά της βίας αν είναι απαραίτητο, με την ηπειρωτική χώρα.
Κατά το διεθνές ινστιτούτο έρευνας για την ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη (SIPRI), οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με μακράν τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως, ανήλθαν σε 877 δισεκ. δολάρια το 2022. Ακολούθησαν η Κίνα (292 δισεκ.), η Ρωσία (86,4), η Ινδία (81,4), η Σαουδική Αραβία (75), η Βρετανία (68,5), η Γερμανία (55,8), η Γαλλία (53,6), η Νότια Κορέα (46,4) και η Ιαπωνία (46).
Σε χωριστό κείμενο, επαναλαμβάνεται πως η Κίνα θα «εναντιωθεί σθεναρά» σε κάθε δραστηριότητα για την «ανεξαρτησία» της Ταϊβάν και κάθε «εξωτερική ανάμιξη» στις υποθέσεις της νήσου, που θεωρεί «εσωτερικές» της.
Πιθανόν η σημαντικότερη λεπτομέρεια στη λίγο ως πολύ τυποποιημένη ορολογία αυτή είναι η αλλαγή διατύπωσης στη φράση πως η κινεζική κυβέρνηση θα προωθήσει σθεναρά «την επανένωση της Κίνας»: λείπει το επίθετο «ειρηνική» προηγούμενων ανάλογων κειμένων.
Διαβάστε ακόμη
Το νέο υπόσκαφο τουριστικό project του «Mr. Φρεσκούλη» στη Σέριφο (pics)
«Hydra’s Art Residencies»: Η περιπέτεια μιας στρατηγικής επένδυσης και το νέο σφυρί (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ