search icon

Διεθνή

Κίνα: Συμφωνία με το Κατάρ για την προμήθεια LNG τα επόμενα 27 χρόνια

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Qatar Energy, είναι η συμφωνία με τη μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία της βιομηχανίας του LNG

Τη σύναψη συμφωνίας για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με την Κίνα για 27 χρόνια ανακοίνωσε σήμερα το Κατάρ, λέγοντας πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάρκεια που έχει ποτέ καταγραφεί σε αυτή τη βιομηχανία, εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Σάαντ Σερίντα Αλ-Κάαμπι, η δημόσια εταιρεία Qatar Energy θα εξάγει κάθε χρόνο στη Sinopec (China Petroleum and Chemical Corporation) 4 εκατ. τόνους LNG που θα προέρχεται από το νέο της πρότζεκτ Βόρειο Πεδίο (North Field).

Πρόκειται για τη «συμφωνία με τη μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία της βιομηχανίας του LNG», ανέφερε ο αξιωματούχος, που είναι επίσης γενικός διευθυντής της Qatar Energy. Το Βόρειο Πεδίο είναι στο κέντρο της στρατηγικής του Κατάρ για αύξηση της παραγωγής LNG κατά 60% και πλέον, προκειμένου να φτάσει τα 126 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2027.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η ανακοίνωση γίνεται ενώ πολλές χώρες στην Ευρώπη επιδιώκουν να στραφούν προς εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, χωρίς να έχουν καταλήξει σε μια τέτοια συμφωνία με το πλούσιο σε φυσικό αέριο εμιράτο του Κόλπου.

Η Ασία, με επικεφαλής την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, αποτελεί την κυριότερη αγορά για το αέριο του Κατάρ, το οποίο καλοβλέπουν όλο και περισσότερο οι ευρωπαϊκές χώρες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Όμως, οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους ήταν δύσκολες, με τη Γερμανία και άλλες χώρες να αρνούνται να υπογράψουν το είδος των μακροπρόθεσμων συμφωνιών που έχει συνάψει το Κατάρ με τις ασιατικές χώρες.

Διαβάστε ακόμη

Το θρυλικό Land Rover Defender του 1963 επιστρέφει, αλλά κατασκευάζεται μόνο κατά παραγγελία

S&P: Διπλάσιες οι πιθανότητες πτώχευσης των εταιρειών στις ΗΠΑ

Ρίσι Σούνακ: Η Βρετανία δεν θα επιδιώξει εμπορικές σχέσεις σε ευθυγράμμιση με την ΕΕ

 

Exit mobile version