search icon

Διεθνή

Κίνα: Σήμερα η συνάντηση Μπλίνκεν με τον πρόεδρο Σι (tweet +vid)

Νωρίτερα σήμερα ο Μπλίνκεν συνομίλησε με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη Ουάνγκ Γι

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα, θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συνάντηση, την οποία δεν έχει επιβεβαιώσει η κινεζική πλευρά, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 16:30 (τοπική ώρα, 11:30 ώρα Ελλάδας) κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψης του Μπλίνκεν στο Πεκίνο η οποία έχει στόχο να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Νωρίτερα σήμερα ο Μπλίνκεν συνομίλησε με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη Ουάνγκ Γι.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα εδώ και πέντε χρόνια.

Σε συγκρατημένα θετικό κλίμα το τετ-α-τετ Μπλίνκεν με Γι

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν άρχισε σήμερα τη συνάντησή του με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Ουάνγκ Γι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν το πρωί στη Ντιαογιουτάι, κυβερνητική βίλα στο Πεκίνο, για συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών.

Ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος έφθασε χθες Κυριακή στην κινεζική πρωτεύουσα, είναι ο πρώτος αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τον ασιατικό γίγαντα έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια.

Αρχικά συναντήθηκε με τον κινέζο ομόλογό του Τσιν Γκανγκ, με τον οποίο είχε «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές» συνομιλίες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Μάθιου Μίλερ.

Υπογράμμισε τη «σημασία της διπλωματίας και της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας για το σύνολο των ζητημάτων ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος λάθος εντυπώσεων και λάθος υπολογισμού», κατά τον εκπρόσωπο.
Αν και ο Τσιν Γκανγκ είναι ο ΥΠΕΞ, ο Ουάνγκ Γι, κορυφαίο στέλεχος με αρμοδιότητα τα διπλωματικά ζητήματα στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ), διατηρεί τον κρισιμότερο ρόλο ως προς τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου.

Αν και δεν αναμένεται μείζων πρόοδος καθώς τα ζητήματα που προκαλούν τριβές είναι πολλά, από το εμπόριο ως την Ταϊβάν, η ιδέα είναι να επιχειρηθεί αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων και να διατηρηθεί ο διάλογος για την «υπεύθυνη διαχείριση της σινοαμερικανικής σχέσης», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

To συγκρατημένα θετικό κλίμα που προέκυψε από την πρώτη ημέρα του Μπλίνκεν στην Κίνα ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αργότερα σήμερα. Αυτή η συνάντηση έχει θεωρηθεί ως σημείο αναφοράς για την επιτυχία του αμερικανικού ταξιδιού, ιδίως μετά τη συνάντηση του Κινέζου ηγέτη με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα.

Η προηγούμενη προσπάθεια του Μπλίνκεν να επισκεφθεί την Κίνα τον Φεβρουάριο ακυρώθηκε όταν οι ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι ένα υποτιθέμενο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο επέπλεε πάνω από το αμερικανικό έδαφος – ένα περιστατικό που οδήγησε την Κίνα να κατηγορήσει τις ΗΠΑ για “υστερία”.

 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης κράτησαν χαμηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας την επαναπρογραμματισμένη επίσκεψη του Μπλίνκεν. Η αγγλόφωνη έκδοση της κρατικής εφημερίδας Global Times έδωσε μεγαλύτερη προβολή στο ταυτόχρονο ταξίδι του πρωθυπουργού Λι Κιάνγκ στην Ευρώπη, το οποίο πραγματοποείται με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών με τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Aναρτήσεις στο κινεζικό Twitter, το Weibo, αναφέρθηκαν επίσης στο αν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν κοντινά πλάνα του Μπλίνκεν που κατέβαινε από το αεροπλάνο για να αποφύγουν να δείξουν μια μάλλον ψυχρή υποδοχή υποδοχή του, και επέκριναν δυτικούς δημοσιογράφους που έκαναν tweet για το νέφος του Πεκίνου, όταν οι φωτογραφίες στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης από την άφιξη των Αμερικανών αξιωματούχων έδειχναν φωτεινό γαλάζιο ουρανό.

Οι συνομιλίες του Μπλίνκεν με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών δεν ήταν αρκετές για να ζεστάνουν το κλίμα στις αγορές αφού μετά τη συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου της Παρασκευής δημοσιεύτηκαν περιορισμένες λεπτομέρειες για πιθανά μελλοντικά σχέδια τόνωσης της οικονομίας, απογοητεύοντας τις αγορές.

Υπάρχουν ήδη σημάδια προόδου σε απτά θέματα. Και οι δύο πλευρές δήλωσαν την Κυριακή ότι συζήτησαν την αύξηση των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, πολλές από τις οποίες καταργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να ενθαρρύνουν τις ανταλλαγές φοιτητών, σύμφωνα με την κινεζική ανακοίνωση, ένα σημάδι ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες βίζες για φοιτητές.

Παρόλα αυτά, δεν υπήρχε καμία προσδοκία, πηγαίνοντας στις συνομιλίες της Δευτέρας, ότι οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Κίνας θα γεφυρώσουν οποιαδήποτε από τις θεμελιώδεις διαφορές τους, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι βελτιωμένες γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ως στόχο να μειώσουν την πιθανότητα ενός στρατιωτικού ατύχηματος που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σύγκρουση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ο αμερικανικός και ο κινεζικός στρατός είχαν προσφτάτως δύο επικίνδυνες συγκρούσεις μεταξύ ναυτικών σκαφών και αεροσκαφών στην περιοχή, τις οποίες το Πεντάγωνο χαρακτήρισε «περιττά επιθετικές» και «επικίνδυνες».

Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Λι Σανγκφού -ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ- απέρριψε επίσης πρόσφατα μια συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, όταν οι δύο άνδρες συμμετείχαν σε ένα αμυντικό φόρουμ στη Σιγκαπούρη νωρίτερα τον Ιούνιο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς η Μέση Ανατολή αρπάζει τα ηνία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics)

Μπάμπης Βωβός: Τι έγινε στο τρίτο «σφυρί» για τα «ασημικά» των γυάλινων πύργων

Πόσους μήνες χρειάζεται ένα μικρό διαμέρισμα για να νοικιαστεί σε Αθήνα και Πειραιά;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version