search icon

Διεθνή

Κίνα: Προσπάθεια για να καταργηθούν τα μετρητά – Ποια εμπόδια υπάρχουν

Οι δύο βασικές εφαρμογές πληρωμών στην Κίνα, το Alipay και το WeChat pay προσφέρουν μία ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών και είναι ευρέως διαδεδομένες σε ολόκληρη τη χώρα

Μπορεί τα παλαιότερα χρόνια κάτοικοι και τουρίστες στην Κίνα να χρησιμοποιούσαν στη συντριπτική τους πλειονότητα μετρητά, πλέον όμως και μετα την πανδημία όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν κάρτες, παρότι υπάρχει μια μερίδα του πληθυσμού που αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Οι δύο βασικές εφαρμογές πληρωμών στη χώρα, το Alipay και το WeChat pay, κυκλοφόρησαν το 2004 και το 2013 αντίστοιχα. Σήμερα προσφέρουν μία ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών και είναι ευρέως διαδεδομένες σε ολόκληρη την Κίνα.  Οι περισσότεροι Κινέζοι έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση των εφαρμογών αυτών, όσοι όμως δεν έχουν αντίστοιχη ευχέρεια με τα τεχνολογικά εργαλεία δυσκολεύονται σημαντικά.

«Η Κίνα είναι μία από τις κορυφαίες χώρες στη χρήση συστημάτων ανέπαφων πληρωμών, αλλά η διείσδυση δεν είναι στο 100%. Οι γηραιότεροι συχνά συνεχίζουν να πληρώνουν με μετρητά και ορισμένοι δυσκολεύονται από τη χρήση ψηφιακών πληρωμών», δήλωσε στον Guardian η Sara Hsu, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί με ειδίκευση στη διαχείριση εφοδιαστικών αλυσίδων.

Πριν από μερικούς μήνες, τα κρατικά ΜΜΕ επικροτούσαν την πορεία και τον στόχο της Κίνας να καταστεί η πρώτη χώρα διεθνώς για ανέπαφες συναλλαγές. Το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδιδε ότι η χρήση μετρητών υποχώρησε μόλις στο 3,7% των χρημάτων σε κυκλοφορία. Τελευταία, η κινεζική κυβέρνηση έκανε υπαναχωρήσεις, λέγοντας για «βελτιστοποίηση» των συστημάτων πληρωμών για τους τουρίστες και τους ηλικιωμένους.

Μάλιστα, τον Δεκέμβριο, η κινεζική κυβέρνηση και η υπηρεσία για το συνάλλαγμα εξέδωσαν οδηγίες και όρισαν ειδική ομάδα εργασίας για τη βελτίωση των υπηρεσιών συναλλαγών για τους τουρίστες, ενώ αυξήθηκε μεταξύ άλλων, ο αριθμός των επιχειρήσεων και των ΑΤΜ που δέχονται ξένες κάρτες. Εκτός αυτού, τον Απρίλιο ξεκίνησαν να κυκλοφορούν 50 νέα ταξί στην Σαγκάη, τα οποία δέχονται ξένες κάρτες. Τέλος, την περασμένη εβδομάδα, η κινεζική κυβέρνηση ζήτησε από τις αρμόδιες τοπικές αρχές να διασφαλίσουν ότι τα καταστήματα και τα καταλύματα σε τουριστικές γειτονιές δέχονται πληρωμές από ξένες κάρτες και ότι όσα σημεία εξυπηρετούν καθημερινές ανάγκες δέχονται και μετρητά.

Διαβάστε ακόμη

Αυτός είναι ο κωδικός που καίει 1 στις 3 επιχειρήσεις

Για να πιάσουμε τους κλιματικούς στόχους 80.000 κατοικίες πρέπει να ανακαινίζονται κάθε χρόνο

Αποκαλυπτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ: Τα 4 στα 10 ευρώ του μισθού μας πάνε σε φόρους και εισφορές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version