Η Meituan, η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής έτοιμου φαγητού στην Κίνα έχασε μέσα σε δύο μέρες 30 δισεκατομμύρια δολάρια και όλα αυτά εξαιτίας ενός … αρχαίου ποιήματος.
Μέχρι σήμερα, η εταιρεία η οποία υποστηρίζεται από τον τεχνολογικό γίγαντα Tencent, σημείωνε ταχύτατη ανάπτυξη με την αποτίμησή της να υπολογίζεται περίπου στα 220 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον περασμένο Απρίλιο μάλιστα, η Meituan κατάφερε να συγκεντρώσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά της σχέδια αναφορικά με τις παραδόσεις με χρήση drone και «έξυπνα» οχήματα.
Όλα αυτά όμως άλλαξαν μέσα σε λίγα λεπτά.
Στο έως και -10% υποχώρησε χθες η μετοχή της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ κλείνοντας τελικά με πτώση 7,1% και σημειώνοντας χαμηλά επτά μηνών. Και σήμερα όμως, τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα για την κινεζική Meituan αφού η μετοχή της υποχωρεί και άλλο φτάνοντας στο – 9%.
Ποια είναι η αιτία που γκρέμισε τη μετοχή της Κινεζικής εταιρείας;
Το Σάββατο, ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας, Γουάνγκ Σινγκ, ανέβασε στα social media ένα άκρως αμφιλεγόμενο ποίημα. Και τότε ήταν που ξεκίνησε η κατρακύλα. Το ποίημα, 1.000 και πλέον ετών, έργο του διάσημου ποιητή της Δυναστείας των Τανγκ Ζανγκ Ζίε, ο «Λάκκος που Καίνε τα Βιβλία» είναι μια σαρκαστική κριτική του αυτοκράτορα Κιν Σι Χουάνγκ και ηγέτη της Κίνας εκατοντάδες χρόνια πριν.
Πολλοί θεώρησαν τότε πως ο Γουάνγκ Σινγκ εσκεμμένα ανήρτησε το εν λόγω ποίημα ως ένα έμμεσο μήνυμα προς τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Την επόμενη μέρα, το ποστ εξαφανίστηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια, ο Γουάνγκ Σινγκ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξηγούσε πως το ποίημα ήταν μία αναφορά στους ανταγωνιστές του και σε καμία περίπτωση δεν είχε ως απώτερο στόχο τις κινέζικες αρχές. Παρά τη δήλωση, οι μετοχές της Meituan στο Χονγκ Κονγκ επηρεάστηκαν σημαντικά από τις εξελίξεις.
Η απάντηση από το Πεκίνο
Το απόγευμα της Δευτέρας το συμβούλιο καταναλωτών στη Σαγκάη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί ανοιχτά τη Meituan αναφορικά με τις πρακτικές που η ίδια έχει επιλέξει να υιοθετήσει κυρίως ως προς τη μεταχείριση των καταναλωτών. Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα στις επιστροφές χρημάτων και για παραπλανητικό υλικό στις εφαρμογές της για παραγγελίες μέσω κινητού τηλεφώνου.
Διαβάστε ακόμη:
Γιατί διορθώνουν τα χρηματιστήρια – Το τεχνολογικό sell-off και οι διεθνείς πιέσεις
Φρανς Τίμερμανς (Αντιπρόεδρος ΕΕ): Η Ελλάδα μπορεί να γίνει hub υδρογόνου
Την ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις στην εστίαση