Ο Ρώσος πρόεδρος ετοιμάζεται να ανταποδώσει την επίσκεψη του Κινέζου ομολόγού του μέσα στον Οκτώβριο στο Πεκίνο. Από την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο Μάρτιο και διερμηνεύοντας τις δηλώσεις του στα σκαλιά του Κρεμλίνου, γίνεται εμφανές ότι οι δύο ηγέτες είναι διατεθειμένοι να ενώσουν τις δυνάμεις του για να αναδιαμορφώσουν τον κόσμο.
Αυτό βέβαια δεν ήταν πάντα έτσι. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, Κίνα και Σοβιετική Ένωση συγκρούστηκαν ανοιχτά, αλλά με το τέλος του δημιουργήθηκε άνοιγμα, όπως επισημαίνει ο Αλεξάντερ Γκάμπουεφ, διευθυντής του Κέντρου Κάρνεγκι Ρωσία Ευρασία στο Βερολίνο.
Σταδιακός «γάμος» Ρωσίας-Κίνας
«Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία αναδείχθηκε ο σημαντικότερος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού στην Κίνα» υποστηρίζει. «Η Κίνα βρισκόταν υπό καθεστώς κυρώσεων μετά τη σφαγή στην Τιενανμέν το ’89 και η Ρωσία ήταν η μόνη πηγή σύγχρονης στρατιωτικής τεχνολογίας».
Αυτή ήταν η απαρχή μιας ζωτικής σημασίας σχέσης. «Ο στρατός της Κίνας έχει επωφεληθεί τρομερά από τις ρωσικές εισαγωγές από τη δεκαετία του 1990», υπενθυμίζει ο Ζού Μπο, συνταξιούχος ανώτερος συνταγματάρχης του κινεζικού στρατού. «Χωρίς τη βοήθεια της Ρωσίας πιθανότατα ο κινεζικός στρατός δεν θα ήταν τόσο ισχυρός όσο είναι σήμερα».
Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλαβε την εξουσία στο Κρεμλίνο προχώρησε γρήγορα την ανάπτυξη της σχέσης αυτής με τη “Συνθήκη Καλής Γειτονίας και Φιλικής Συνεργασίας” με τον τότε ομόλογό του Τζιανγκ Ζεμίν το 2001. Μήνες αργότερα η Κίνα εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Ήταν το εισιτήριο για να γίνει ο οικονομικός γίγαντας που γνωρίζουμε σήμερα. Η Ρωσία έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη μεταμόρφωση. Ο γάμος Κίνας-Ρωσίας έπαιρνε σάρκα και οστά.
Διαβάστε τη συνέχεια στην DW