search icon

Διεθνή

Κίνα: Μειώνει την απόσταση με τις ΗΠΑ – Ετοιμάζεται να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως

Η Κίνα θα στεφθεί η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως νωρίτερα από ότι υπολογιζόταν - Ο κορωνοϊός έβαλε το χεράκι του 

Η Κίνα αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ πιο νωρίς από ότι υπολογιζόταν.

Για τις ΗΠΑ, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 2,3% σε 20,93 τρισεκατομμύρια δολάρια για το 2020 σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Η Κίνα από την άλλη πλευρά, το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 2,3% πέρυσι σε 101,6 τρισεκατομμύρια γουάν – περίπου δηλαδή 14,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, με βάση τη μέση συναλλαγματική ισοτιμία 6,9 γουάν ανά δολάριο ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Wind Information.

Με αυτά τα δεδομένα, η κινεζική οικονομία βρίσκεται 6,2 τρισεκατομμύρια δολάρια πίσω από την οικονομία της Αμερικής, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα το 2019 η διαφορά τους ανέρχονταν στα 7,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Αυτή η μείωση της ψαλίδας όσον αφορά στην οικονομική τους απόκλιση είναι σύμφωνη με την άποψή μας ότι η πανδημία έπληξε πολύ περισσότερο την οικονομία των ΗΠΑ σε σύγκριση με της Κίνας» δήλωσε ο Ρόμπερτ Σουμπάραμαν της Nomura.

Η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ το 2028 και θα γίνει η νο. 1 οικονομία παγκοσμίως. «Εάν το κινεζικό νόμισμα ενισχυθεί περαιτέρω σε περίπου 6 γουάν ανά δολάριο ΗΠΑ, η Κίνα θα μπορούσε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν – δηλαδή το 2026» εκτιμά ο Σουμπάραμαν.

«Τα τελευταία στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας σημείωσε ισχυρή δυναμική προς τα τέλη του 2020, λόγω της ικανότητάς της να περιορίσει την πανδημία» δήλωσε ο Τάι Χούι, επικεφαλής αναλυτής στρατηγικής για την αγορά της Ασίας στην JP Morgan Asset Management. Ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον οκτώ έως δέκα χρόνια για να φτάσει το ΑΕΠ της Κίνας το αντίστοιχο των ΗΠΑ.

Ο Τάι τονίζει, ακόμη, ότι το ΑΕΠ είναι «απλώς ένας ακόμη αριθμός» και ότι στην πραγματικότητα, οι επενδυτές δεν εστιάζουν αποκλειστικά την προσοχή τους μόνο στο ΑΕΠ αλλά εξετάζουν συγχρόνως τις διαφορές στην οικονομική δομή, το εισόδημα, την ανάπτυξη και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Για οικονομολόγους που ανησυχούν για τη βιωσιμότητα της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, μεγάλο μέρος της ανάκαμψης της Κίνας πέρυσι προήλθε από βιομηχανίες όπως η μεταποίηση, και όχι από την αυξημένη εγχώρια κατανάλωση.

Καθώς η ζήτηση στο εξωτερικό για προστατευτικές μάσκες και άλλα ιατρικά προστατευτικά εργαλεία αυξήθηκε, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν και αυτές και μάλιστα κατά 3,6% το 2020, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1% την ίδια περίοδο.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ αυξήθηκε στα 317 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, από 296 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, παρόλο που οι δύο χώρες υπέγραψαν εμπορική συμφωνία τον Ιανουάριο του περασμένου έτους σε μια προσπάθεια να μειώσουν αυτό το πλεόνασμα.

1 χρόνος πανδημία…

Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που ο κορωνοϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Γουχάν. Σε μια προσπάθεια περιορισμού του ιού, οι κινεζικές αρχές έβαλαν στον πάγο περισσότερο από το ήμισυ της οικονομίας της Κίνας το Φεβρουάριο του 2020.  Η ανεργία αυξήθηκε σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ 6,2% τον συγκεκριμένο μήνα. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο.

Στη χώρα κατάφεραν να περιορίσουν την πανδημία μετά από αρκετές εβδομάδες και η οικονομία κατάφερε να ανακάμψει το δεύτερο τρίμηνο σύμφωνα με το CNBC. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η κατάσταση εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά. Οι ΗΠΑ έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων και λοιμώξεων από Covid-19 στον κόσμο. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε πάνω από 14% τον Απρίλιο και παρέμεινε πάνω από 10% για τρεις ακόμη μήνες.

Διαβάστε ακόμη:

Lockdown: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα – Τι αλλάζει για click away

Mηδέν προκαταβολή φόρου: Ποιες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες αφορά

Πλουτίζοντας από τον αέρα: Ένας Νοτιοκορεάτης τα κατάφερε με τη βοήθεια της Goldman Sachs

 

 

Exit mobile version