Εξοπλισμό παραγωγής τσιπ από τις ΗΠΑ για την κατασκευή ημιαγωγών προηγμένης τεχνολογίας αγοράζουν οι εταιρείες στην Κίνα, παρά τους νέους περιορισμούς στις αμερικανικές εξαγωγές, που έχουν στόχο να μπλοκάρουν τις εξελίξεις στη βιομηχανία τσιπ της χώρας.
Τα παραπάνω αναφέρει έκθεση 741 σελίδων που Κογκρέσου, που δημοσιεύθηκε από τη διακομματική ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Κίνα, μετά τους περιορισμούς στις εξαγωγές που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν τον Οκτώβριο 2022, με στόχο να εμποδίσουν την Κίνα να αποκτήσει αμερικανικά εργαλεία κατασκευής τσιπ, που θα τη βοηθήσουν να εξελίξει την τεχνολογία της.
Όπως αναφέρει το Reuters, με το υπουργείο Εμπορίου να χρησιμοποιεί ως όριο τα 14 νανόμετρα, «οι εισαγωγείς είναι συχνά σε θέση να αγοράζουν τον εξοπλισμό αν ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιείται σε παλαιότερη γραμμή παραγωγής». Συμπληρώνει δε ότι λόγω περιορισμένης ικανότητας για επιθεωρήσεις σε ό,τι αφορά την τελική χρήση, «είναι δύσκολο να επαληθευτεί ότι ο εξοπλισμός δεν χρησιμοποιείται για την παραγωγή πιο προηγμένων τσιπ».
Τα παραπάνω προκύπτουν καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να καταλάβουν πώς η κινεζική Huawei κατάφερε να φτιάξει ένα προηγμένο τσιπ 7 νανομέτρων για το smartphone Mate 60 Pro με την κορυφαία -επίσης κινεζική- εταιρεία κατασκευής τσιπ SMIC, παρά τους περιορισμούς στις εξαγωγές.
Οι Huawei και SMIC είχαν προστεθεί και σε κατάλογο εμπορικών περιορισμών το 2019 και το 2020, ο οποίος θεωρητικά εμποδίζει τους προμηθευτές των ΗΠΑ να τους στέλνουν συγκεκριμένη τεχνολογία. Σύμφωνα με αναλυτές, η SMIC θα μπορούσε να κατασκευάσει το τσιπ με εξοπλισμό που απέκτησε προτού επιβληθούν οι νέοι περιορισμοί το 2022, αλλά η έκθεση δείχνει ότι είχε άλλες επιλογές για την προμήθεια του εξοπλισμού από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με το Reuters, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να μπλοκάρουν την πρόσβαση που έχει η Κίνα σε προηγμένο εξοπλισμό κατασκευής τσιπ, οι ΗΠΑ έπεισαν την Ιαπωνία και την Ολλανδία να επιβάλουν τους δικούς τους περιορισμούς στις σχετικές εξαγωγές, καθώς είναι χώρες με εξίσου ισχυρές βιομηχανίες εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών.
Ωστόσο, η Κίνα κατάφερε να αποκτήσει εξοπλισμό εκμεταλλευόμενη το κενό που υπήρξε ανάμεσα στην ισχύ των περιορισμών των ΗΠΑ τον Οκτώβριο 2022 και εκείνων της Ιαπωνίας και της Ολλανδίας, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο 2023 αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023 η Κίνα εισήγαγε από την Ολλανδία μηχανήματα κατασκευής ημιαγωγών αξίας 3,2 δισ. δολαρίων. Ακόμη, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 η Κίνα προχώρησε σε εισαγωγές εξοπλισμού κατασκευής τσιπ συνολικού ύψους 13,8 δισ. δολαρίων.
Διαβάστε ακόμη
To καλύτερο σπα του κόσμου που λατρεύουν οι Μπέκαμ – Τεχνολογία, ιατρική και αναζωογόνηση
Google: Πληρώνει στην Apple το 36% από τα διαφημιστικά έσοδά της στις αναζητήσεις μέσω Safari
Airbnb: Συμφωνία περίπου $200 εκατ. για την εξαγορά startup τεχνητής νοημοσύνης
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ