Για τις ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα, η γεωπολιτική είναι πιο σημαντική από τους νέους κινεζικούς νόμους, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Η εθνική ασφάλεια αποτελεί κύριο μέλημα για τη χώρα. Δύο νέοι νόμοι για την κατασκοπεία και τις διεθνείς σχέσεις τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, συμπεριλαμβάνοντας τον όρο των «κρατικών μυστικών» ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει ευρύτατη γκάμα χαρακτηρισμών από τις κινεζικές αρχές.
Εκτός αυτού, οι ξένες επιχειρήσεις πρέπει να ανησυχούν και από τις τρεις πρόσφατες εφόδους των αρχών σε διεθνείς συμβουλευτικές οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, εκτελέστηκαν χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
Σε καθαρά νομικούς όρους, όμως, οι αλλαγές αυτές δεν αυξάνουν τον κίνδυνο τον οποίο αντιμετωπίζουν οι εταιρείες αυτές στην Κίνα, σύμφωνα με τον καθηγητή του Yale, Τζέρεμι Ντάουμ, ο οποίος υπογράμμισε πως «η τρέχουσα διεθνής κατάσταση και η γεωπολιτική, όμως, ενδέχεται να οδηγήσουν ορισμένες εταιρείες στο να απαγκιστρωθούν από την κινεζική αγορά».
Γεωπολιτικές εντάσεις
Σημειωτέον πως σύμφωνα με το CNBC, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια μετά από δεκαετίες συνεργασίας. Η μόνη επιμέρους βελτίωση οφειλόταν στην πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, στο Πεκίνο.
«Το τρέχον περιβάλλον δίνει την ευκαιρία στις κινεζικές αρχές να προχωρούν σε αδιαφανείς κινήσεις, κάτι το οποίο αποτελεί ρίσκο για τις αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα», τόνισε το στέλεχος της Perkins Coie, Μάικλ Χάους, προσθέτοντας πως «όπου δεν υπάρχει ευκαιρία για συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για το ξεκαθάρισμα των κινήσεων αυτών, τότε πλήττεται το επιχειρηματικό περιβάλλον».
Έφοδοι στα γραφεία
Σημειωτέον πως ο νέος αντικατασκοπικός νόμος διευρύνει τους όρους υπό τους οποίους θα εφαρμόζεται ενώ καλεί προς επιβεβλημένη εκπαίδευση των Κινέζων δημοσίων -και όχι μόνο- υπαλλήλων σε ό,τι αφορά την «προστασία της κοινωνίας και της εθνικής ασφάλειας».
Η αβεβαιότητα έγκειται, όπως είναι προφανές, στην ευρεία «απόδοση» των κανονισμών από τις αρχές αλλά και την αδιαφανή εφαρμογή τους. Οι κινεζικές αρχές έκαναν έφοδο στα γραφεία της αμερικανικής εταιρείας Mintz Group στο Πεκίνο, ενώ επισκέφτηκαν τα γραφεία της Bain & Co και διερεύνησαν την Capvision Partners.
Μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάποιος λόγος για τις έρευνες ή τα αποτελέσματά τους, ενώ πολλές είναι οι ξένες εταιρείες στην Κίνα οι οποίες ανησυχούν για παρόμοιες κινήσεις, είτε δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως αυτόυς της τεχνολογίας ή των τροφίμων, μεταξύ πολλών άλλων.
Παράλληλα προβλήματα αντιμετωπίζονται και στο νομικό σύστημα της χώρας, στο οποίο το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα θα μπορούσε εύκολα να δικαιολογήσει οποιαδήποτε παρεμβατικότητα ως τρόπο προστασίας των εθνικών συμφερόντων κατά τη διάρκεια κάποιας νομικής διαμάχης.
Διαβάστε ακόμη
Τι συμβαίνει με τα παλιά διαμερίσματα – Οι λόγοι πίσω από το ράλι στις τιμές (πίνακες)
Πλειστηριασμοί: Τι «κλήρωσε» για Γ. Γλου, Μαμιδάκη και Μ. Αγούδημου (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ