Ένα νέο ρεκόρ 3,4 εκατομμυρίων Κινέζων υπέβαλε αίτηση για τις εξετάσεις δημόσιας διοίκησης φέτος, αναζητώντας τη σιγουριά που προσφέρουν θέσεις με δια βίου σταθερότητα και προνόμια, όπως επιδοτούμενη στέγαση. Η οικονομική ύφεση πλήττει τον ιδιωτικό τομέα, ενώ η ανεργία στους νέους παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε κατά 400.000 σε σχέση με πέρυσι και έχει τριπλασιαστεί από το 2014, αντικατοπτρίζοντας την τεράστια ζήτηση για σταθερότητα από τη γενιά Z της Κίνας, η οποία απογοητεύεται από τις περιορισμένες ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι τοπικές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να καταβάλουν μισθούς λόγω της δημοσιονομικής κρίσης.
Μία μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πεκίνο, διάβαζε εννέα ώρες την ημέρα για την απαιτητική εξέταση, επενδύοντας 980 γουάν (134 δολάρια) σε διαδικτυακά μαθήματα.
Όπως αναφέρει σύμφωνα με το reuters, η κοινωνική καταξίωση και η σταθερότητα ήταν οι κύριοι λόγοι που στράφηκε αποκλειστικά σε θέσεις στο δημόσιο ή σε κρατικές επιχειρήσεις, καθώς έχει δει συναδέλφους της να απολύονται στον τομέα της τεχνολογίας. «Θέλω μόνο να περάσω στις εξετάσεις και να μη με απασχολεί τι θα γίνει μετά», λέει η 24χρονη, η οποία επιλέγει να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Παρόλο που γνωρίζει δημοσίους υπαλλήλους που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, δηλώνει ότι προτιμά τη σταθερότητα από το κυνήγι μεγάλων χρηματικών απολαβών. Εάν περάσει, θα ακολουθήσουν συνέντευξη, πολιτικός έλεγχος και ιατρικές εξετάσεις, με τα αποτελέσματα να αναμένονται να ανακοινωθούν τον Απρίλιο.
Προκλήσεις και «σταθερή φτώχεια»
Η εικόνα της σταθερότητας, ωστόσο, έχει αρχίσει να ξεθωριάζει. Συνεντεύξεις με δέκα δημόσιους υπαλλήλους από τέσσερις κινεζικές επαρχίες αποκαλύπτουν ευρείας κλίμακας περικοπές μπόνους και μισθών έως και 30% φέτος, με αποτέλεσμα κάποιοι να σκέφτονται την παραίτηση.
Στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, ένας υπάλληλος με μισθό 4.000 γουάν (550 δολάρια) περιέγραψε τη δουλειά του ως «σταθερή φτώχεια», ενώ άλλοι ανέφεραν ότι πληρώνονται μόνο για τέσσερις μήνες τον χρόνο.
Πίεση για μειώσεις και απολύσεις
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες περιορισμού του διογκωμένου κρατικού τομέα, οι θέσεις στο δημόσιο αυξήθηκαν από 6,9 εκατομμύρια το 2010 σε 8 εκατομμύρια σήμερα, με ακόμη 31 εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους να εργάζονται σε σχολεία και νοσοκομεία. Από το 2020, πολλές επαρχίες έχουν περιορίσει σιωπηρά τις προσλήψεις μειώνοντας τις θέσεις εργασίας.
Η καθυστέρηση στην καταβολή μισθών είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί άμεσα, γεγονός που ενδέχεται να αυξήσει τη διαφθορά, όπως προειδοποιεί καθηγητής διακυβέρνησης σε κορυφαίο κινεζικό πανεπιστήμιο. «Το πιο πιεστικό ζήτημα τώρα είναι η κοινωνική σταθερότητα», αναφέρει. «Η αύξηση των προσλήψεων στο δημόσιο θεωρείται το μικρότερο κακό έναντι της απαραίτητης θεσμικής μεταρρύθμισης».
Το… τέλος του σύμπαντος και οι απόψεις της νεολαίας
Οι νέοι απόφοιτοι στην Κίνα δεν έχουν βιώσει τις μαζικές απολύσεις της δεκαετίας του ’90 και συχνά έχουν μια εξιδανικευμένη εικόνα για τη δημόσια διοίκηση. Χαρακτηριστικό είναι ένα meme στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρει: «Η είσοδος στο δημόσιο είναι το τέλος του σύμπαντος».
Διαβάστε ακόμη
Ξεκινάει η προετοιμασία των τραπεζών για τα stress tests
Βίλα Βγενόπουλου: Άλλαξε χέρια με τίμημα 3,36 εκατ. ευρώ (pics) – (upd)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα