Η Ουκρανία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ της Παρασκευής.
«Η δουλειά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σύντομα θα παραδώσουμε τις απαντήσεις στην αντιπροσωπεία της ΕΕ», εξήγησε ο Ζελένσκι.
Το ερωτηματολόγιο χρησιμεύει ως βάση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέδωσε το ερωτηματολόγιο στον Ζελένσκι στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στο Κίεβο.
Η Ουκρανία κατέθεσε αίτημα για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Επί του παρόντος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το αίτημα. Η ένταξη μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνήθως μια χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία. Ακόμη κι αν η Κομισιόν γνωμοδοτήσει θετικά, μπορεί να χρειαστεί να περάσει καιρός μέχρι να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει υποσχεθεί επίσπευση της διαδικασίας.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι περίπου 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων του, 2.500 έως 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αποσπάσματα της οποίας είδαν χθες Παρασκευή το φως της δημοσιότητας, ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι περίπου 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί, συμπληρώνοντας ότι «είναι δύσκολο να πούμε πόσοι εξ αυτών θα επιβιώσουν».
Στον αντίποδα, αναφέρθηκε στις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων, κάνοντας λόγο για 19.000 έως 20.000 νεκρούς.
Επισήμως η Μόσχα κάνει λόγο για 1.350 νεκρούς στρατιώτες της.
Ερωτηθείς σχετικά με βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες και δείχνουν νεκρούς και καταστροφές στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός στο οποίο εμφανίζεται μια μητέρα να βρίσκει το πτώμα του γιου της μέσα σε πηγάδι, ο Ζελένσκι είπε: «Είναι μεγάλος ο πόνος μου!».
«Ως πατέρας, δεν μπορώ να το δω. Επειδή το μόνο που θέλεις μετά είναι να εκδικηθείς και να σκοτώσεις», συνέχισε. «Είμαι υποχρεωμένος όμως να το δω ως πρόεδρος μιας χώρας όπου πολλοί άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο και έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ υπάρχουν εκατομμύρια άλλοι που θέλουν να ζήσουν».
«Όλοι μας θέλουμε να πολεμήσουμε», τόνισε ο Ζελένσκι. «Ωστόσο, όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου αυτός ο πόλεμος να μην είναι δίχως τέλος. Όσο περισσότερο διαρκέσει, τόσο περισσότερους θα χάσουμε. Όλες αυτές οι απώλειες θα είναι όπως εκείνη», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός και κορυφαίοι αξιωματούχοι θα επισκεφθούν τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ και κορυφαίοι αξιωματούχοι θα ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές της ουκρανικής κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός Σμιχάλ, ο υπουργός Οικονομικών Σερχίι Μαρτσένκο και ο κεντρικός τραπεζίτης Κιρίλο Σεφτσένκο πρόκειται να έχουν διμερείς συναντήσεις με οικονομικούς αξιωματούχους των χωρών μελών της G7 και να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση για την Ουκρανία που θα διοργανώσει η Παγκόσμια Τράπεζα την Πέμπτη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η εκδήλωση της Πέμπτης θα είναι η πρώτη ευκαιρία για κορυφαίους Ουκρανούς αξιωματούχους να συναντηθούν κατά πρόσωπο με αξιωματούχους από προηγμένες οικονομίες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι επιπτώσεις της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συναντήσεις που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι από τις χώρες μέλη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και των G7 και G20, με το ΔΝΤ να είναι έτοιμο να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη εξαιτίας του πολέμου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματά του να εισβάλουν στη γειτονική χώρα σε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (όπως την αποκαλεί) με στόχο την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.
Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στη Δύση τονίζουν ότι αυτές είναι ψευδείς δικαιολογίες για μια απρόκλητη στρατιωτική επίθεση που έχει εκτοπίσει το 1/4 του ουκρανικού πληθυσμού (περίπου 44 εκατομμύρια) και έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους.
Η συνάντηση της Πέμπτης θα είναι περισσότερο μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης παρά μια διάσκεψη δωρητών, αν και τόσο το ΔΝΤ όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν δημιουργήσει χωριστούς λογαριασμούς για να μπορούν να επεξεργάζονται και να μεταφέρουν δωρεές, ενώ περαιτέρω ανακοινώσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.
Θα δώσει επίσης την ευκαιρία στους αξιωματούχους να συζητήσουν τις υλικές καταστροφές και τις οικονομικές επιπτώσεις από αυτόν τον πόλεμο, καθώς και τη συνεχιζόμενη λειτουργία του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα της Ουκρανίας.
«Χωρίς υποστήριξη τώρα, δεν θα υπάρξει ανοικοδόμηση στο μέλλον», τόνισε μια από τις πηγές.
Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν είχε άμεσα κάποιο σχόλιο για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας είχε δηλώσει προ ημερών στη Βαρσοβία ότι προετοιμάζει ένα πακέτο στήριξης ύψους 1,5 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα τη δημιουργία ενός νέου λογαριασμού που δίνει σε διμερείς δωρητές και σε διεθνείς οργανώσεις έναν ασφαλή τρόπο αποστολής οικονομικών πόρων στην Ουκρανία.
Ο Καναδάς, εκ των βασικών υποστηρικτών της Ουκρανίας, έχει προτείνει την εκταμίευση έως και 1 δισ. καναδικών δολαρίων μέσω του νέου λογαριασμού, τον οποίο θα διαχειρίζεται το ΔΝΤ.
Ο λογαριασμός θα επιτρέψει σε δωρητές να παρέχουν επιχορηγήσεις και δάνεια για να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση να καλύψει το ισοζύγιο πληρωμών και τις δημοσιονομικές της ανάγκες, αλλά και να σταθεροποιήσει την οικονομία της, καθώς το Κίεβο συνεχίζει να αμύνεται απέναντι στους ρώσους εισβολείς.
Ο υπουργός Οικονομικών Μαρτσένκο δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ουκρανική κυβέρνηση αναζητούσε ξένη χρηματοδότηση ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέραν των σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων που έχει ήδη λάβει για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.
Διαβάστε περισσότερα
Νέο πακέτο στήριξης ενάντια στην ακρίβεια – Όλα τα μέτρα που εξετάζονται
Τρόφιμα: Οι 5 δείκτες- κόλαφος του ΟΗΕ αναδεικνύουν τη σοβαρότητα της κρίσης
Twitter: Τι είναι το «χάπι δηλητήριο» που ενεργοποιεί για να προστατευθεί από τον Έλον Μασκ