search icon

Διεθνή

(Και) η Apple στη μάχη ΕΕ και big tech: Κατηγορίες για αντιμονοπωλιακές πρακτικές και απειλή προστίμου

Η ΕΕ κατηγορεί την Apple για επιβολή αντιανταγωνιστικών περιορισμών στη χρήση του App Store - Απειλή προστίμου «μαμούθ»

Μετά την επιβολή προστίμων εκατομμυρίων (ή και δισεκατομμυρίων) σε Google και Facebook από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και την πρόσφατη διεξαγωγή έρευνας κατά της Amazon, εύλογα θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί πώς έχει ξεφύγει η Apple από τα βέλη της Επιτροπής. Mέχρι που προχθές η ΕΕ σε ανακοίνωση της απηύθυνε δριμείς κατηγορίες εναντίον του τεχνολογικού κολοσσού για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, απειλώντας την εταιρεία με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει μέχρι και 10% των παγκόσμιων εσόδων της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε την Apple ότι οι όροι του καταστήματος εφαρμογών (Apple App Store) στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην αγορά μουσικών εφαρμογών, αυξάνοντας το κόστος για τους παρόχους εφαρμογών μουσικής, κάτι που τελικά οδηγεί σε υψηλότερες τιμές στις συνδρομές που πληρώνουν οι χρήστες συσκευών IOS, δηλαδή iphone και ipad.

Στη συγκεκριμένη αγορά η Apple δραστηριοποιείται τόσο μέσω του App Store,που δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης αυτών των εφαρμογών στους χρήστες iOS, όσο και μέσω της δικής της μουσικής εφαρμογής, της Apple Music.

Πηγή του κακού… το Spotify

Αφορμή για την έρευνα της Επιτροπής αποτέλεσε σχετική καταγγελία του Spotify, εταιρεία μουσικών υπηρεσιών και ανταγωνιστής της Apple Music.

O ιδρυτής του Spotify, Daniel Ek, απάντησε στη δημοσίευση της ανακοίνωσης με ένα tweet – γράφοντας: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα. Η δικαιοσύνη είναι το κλειδί για τον ανταγωνισμό, είμαστε πιο κοντά στη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρο το οικοσύστημα των ευρωπαίων προγραμματιστών. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την αναγνώριση της ευθύνης της Apple για την αντιανταγωνιστική της συμπεριφορά».

Δυσμενείς όροι σε ανταγωνιστικές εφαρμογές

Οι ανησυχίες της Επιτροπής επικεντρώνονται σε δύο όρους που επιβάλλει η Apple στις συμφωνίες της με τους παρόχους μουσικών εφαρμογών. Πρώτον, οι πάροχοι, δεσμεύονται, με βάση το συμφωνητικό που υπογράφουν, να κάνουν αποκλειστική χρήση του Apple App Store για την παροχή των συνδρομητικών εφαρμογών τους και να πληρώσουν στην Apple προμήθεια ύψους 30% για κάθε συνδρομή που αγοράστηκε. Μάλιστα, ο όρος αυτός δεν ισχύει για τη μουσική εφαρμογή της Apple, Apple Music, αλλά για όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το κόστος να μετακυλύεται στον καταναλωτή και οι ανταγωνιστικές της Apple εφαρμογές, όπως το Spotify και το Soundcloud, να είναι λιγότερο οικονομικές από την Apple Music. Ο δεύτερος όρος που απασχόλησε την Επιτροπή είναι η απαγόρευση των παρόχων των εφαρμογών να ενημερώνουν τους χρήστες για τις εναλλακτικές επιλογές αγοράς της εφαρμογής τους.

Υψηλότερες τιμές για τους τελικούς καταναλωτές

Η Επιτροπή ανησυχεί ότι οι χρήστες συσκευών Apple πληρώνουν σημαντικά υψηλότερες τιμές για τη συνδρομή μουσικών εφαρμογών. Σύμφωνα με την έρευνα της Επιτροπής, οι περισσότεροι πάροχοι μουσικής μετακύλησαν το κόστος της προμήθειας στους τελικούς χρήστες αυξάνοντας τις τιμές των συνδρομών. Ενώ η Apple φαινομενικά δεν απαγορεύει στους χρήστες iphone να χρησιμοποιούν εφαρμογές μη αγορασμένες από το App Store, οι κανόνες της εμποδίζουν τους παρόχους να ενημερώσουν τους χρήστες σχετικά με εναλλακτικές δυνατότητες αγοράς, οι οποίες είναι συνήθως φθηνότερες.

Στρέβλωση του ανταγωνισμού – Η υπόθεση δεν αφορά μόνο το Spotify

Η Margrethe Vestager, επικεφαλής του Ανταγωνισμού στην ΕΕ, δήλωσε σχετικά: «Το Apple App Store διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη σημερινή ψηφιακή οικονομία. Η αρχική μας εκτίμησή είναι ότι η Apple, μέσω του App Store, λειτουργεί σαν πύλη για τους χρήστες iPhone και iPad, δίνοντας τους πρόσβαση στις εφαρμογές, μουσικές και μη. Ταυτόχρονα, η Apple ανταγωνίζεται άμεσα τους παρόχους μουσικών εφαρμογών με το Apple Music. Με τον καθορισμό αυστηρών κανόνων στο App Store που βλάπτουν τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες streaming, η Apple στερεί στους χρήστες φθηνότερες επιλογές και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Vestager ανέφερε την εκτίμηση της Επιτροπής ότι ο αντίκτυπος των πρακτικών της Apple στην αγορά οδήγησε στην αύξηση των τιμών συνδρομής για τους καταναλωτές στα 12,99 €, σε αντίθεση με τα 9,99 € που χρεώνει η Apple για τη δική της υπηρεσία.

«Παρά την αδιαμφησβήτητα επιτυχημένη πορεία του Spotify, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα ήταν η αγορά αν η Apple δεν είχε επιβάλει τις πρακτικές της. Η υπόθεση δεν αφορά στο Spotify, αλλά σε όλους τους μικρούς ανταγωνιστές της Apple Music, η εξέλιξη των οποίων είναι αβέβαιη. Οι πάροχοι εφαρμογών εξαρτώνται απόλυτα από το App Store της Apple για την παροχή πρόσβασης των υπηρεσιών τους σε χρήστες iPhone και iPad, που αποτελούν μεγάλο ποσοστό του πελατολογίου τους. Είναι αδύνατον να διαπραγματευτούν τους όρους των συμφωνητικών».

Εκτός από την επιβολή του προστίμου με το οποίο μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ο τεχνολογικός κολοσσός, η απόφαση της Επιτροπής μπορεί να αναγκάσει την εταιρεία να αναδιαμορφώσει τις επιχειρηματικές τις επιλογές.

Η απάντηση της Apple

Από τη μεριά της, η Apple ανακοίνωσε ότι η κατηγορία των αρμόδιων οργάνων της ΕΕ για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της αγοράς, μέσω της επιβολής περιορισμών στο App Store των εφαρμογών της, είναι ανακριβής.

«Η Spotify έγινε η μεγαλύτερη υπηρεσία μουσικών συνδρομών παγκοσμίως και είμαστε περήφανοι, για το ρόλο που παίξαμε σε αυτό» ανέφερε η ανακοίνωση της Apple.

«Για μία ακόμη φορά, θέλουν όλα τα οφέλη από το App Store, αλλά δε νομίζουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν κάτι για αυτό. Η επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λογαριασμό της Spotify, είναι το αντίθετο το υγιούς ανταγωνισμού», πρόσθεσε η ανακοίνωση της Apple.

Μια διαμάχη με πολλά μέτωπα

Αν και πρόκειται για την πρώτη επίσημη κατηγορία παραβίασης του κανονισμού των μονοπωλίων που απαγγείλει η ΕΕ κατά της Apple, δυο ακόμα έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Η μία αφορά στη γενικότερη λειτουργεία του App Store και η άλλη στην αγορά ηλεκτρονικών βιβλίων.

Στην εταιρεία έχει ήδη επιβληθεί πρόστιμό ύψους 1.2 δις από τη Γαλλία για αντιμονοπωλιακή συμπεριφορά, ενώ η Βραζιλία, η Ιταλία και η Ρωσία έχουν επιβάλει στην Apple πρόστιμα 2, 10 και 12 εκατομμυρίων, αντίστοιχα, για αθέμιτες πρακτικές.

Η Epic Games, ο κατασκευαστής του δημοφιλούς videogame Fortnite, υπέβαλε επίσης καταγγελία εναντίον της Apple για την επιβολή της προμήθειας του 30% για κάθε συνδρομή που αγοράζεται, κάτι που οδήγησε την Apple να αφαιρέσει το παιχνίδι από το App Store.

Η δικαστική υπόθεση μεταξύ των δύο εταιρειών μεταφέρεται την επόμενη εβδομάδα στα δικαστήρια των ΗΠΑ και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να αποκαλύψει πολλά για την τεχνολογική εταιρεία-μεγαθήριο. Μάλιστα, θα κληθεί να καταθέσει και ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook.

Διαβάστε ακόμη 

Επιδότηση παγίων δαπανών: Τι θα προβλέπει η απόφαση για τα «κουπόνια» των επιχειρήσεων

Φίλιππος Αλκαλάι: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μονόδρομος για τη ναυτιλία

Τη θυμάστε; Το κοριτσάκι από το διάσημο meme πούλησε τη φωτογραφία της για μισό εκατομμύριο

 

Exit mobile version