Και επίσημα Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου ανακηρύχθηκε ο Κάρολος Γ, ενόσω η χώρα συνεχίζει να τελεί σε εθνικό πένθος, δύο ημέρες μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β’. 

Λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), η συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαδοχής, η οποία έλαβε χώρα στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου, έχρισε τον Κάρολο ως νέο Βασιλιά. Επρόκειτο, μάλιστα, για την πρώτη τελετή ανακήρυξης, η οποία καλύφθηκε τηλεοπτικά.

Το «παρών» έδωσαν η σύζυγος του Καρόλου, Καμίλα, και ο πρωτότοκος γιος του, πρίγκιπας – διάδοχος Ουίλιαμ, τα μέλη του Συμβουλίου Διαδοχής και πλήθος αξιωματούχων της βρετανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Μπόρις Τζόνσον.

«Έχω βαθιά επίγνωση  της μεγάλης κληρονομιάς, των καθηκόντων και των βαριών ευθυνών του αξιώματος που έχω πλέον αναλάβει. Αναλαμβάνοντας αυτές τις ευθύνες, θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα που μου δόθηκε, ως προς τη στήριξη της συνταγματικής κυβέρνησης και στην επιδίωξη της ειρήνης, της αρμονίας και της ευημερίας των λαών των νησιών, των βασιλείων και των εδαφών της Κοινοπολιτείας σε όλο τον κόσμο», ανέφερε στην ομιλία του ο Κάρολος. 

Η διακήρυξη της αναγόρευσης του νέου Βασιλιά θα διαβαστεί δημοσίως έως την Κυριακή σε όλες τις πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου –στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και στο Κάρντιφ της Ουαλίας– καθώς και σε άλλες πόλεις. 

Εντός του Σαββάτου, παράλληλα, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του για τον χαμό της Βασίλισσας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η πρωθυπουργός της χώρας, Λίζα Τρας, και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από το Παλάτι.

Ο Βασιλιάς ανέρχεται στον θρόνο σε μια δύσκολη χρονική περίοδο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς σε έξι χρόνια. 

Σε ηλικία 73 ετών, ο Κάρολος είναι ο γηραιότερος  Βρετανός μονάρχης, ο οποίος «ανεβαίνει» στον θρόνο. Πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι Βασιλιάς και των υπόλοιπων 14 κρατών της Κοινοπολιτείας ( 
Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τζαμάικα, Μπαχάμες, Γρενάδα, Παπούα Νέα Γουινέα, Νήσοι Σολομώντα, Τουβαλού, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπελίζ και Άγιος Χριστόφορος), ενώ είναι επίσης υπέρτατος κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας.
 

Στο μεταξύ, το βράδυ της Παρασκευής, για πρώτη φορά έπειτα από 70 χρόνια, άλλαξαν οι στίχοι του εθνικού ύμνου της χώρας, καθώς το «God save the Queen» (Ο Θεός να σώσει τη Βασίλισσα) τροποποιήθηκε σε «God save the King» (O Θεός να σώσει τον Βασιλιά).  

Ποιος είναι ο νέος Βασιλιάς

Ο Κάρολος γεννήθηκε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και ήταν το πρώτο εγγόνι του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄. Μαθήτευσε στα σχολεία Τσιμ και Γκόρντονστουν, στα οποία και ο πατέρας του, Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, είχε βρεθεί ως παιδί, καθώς και στο σχολείο Τζιλόνγκ Γκράμαρ της Βικτώριας στην Αυστραλία.

Αφού απέκτησε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο Κάρολος υπηρέτησε στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και το Βασιλικό Ναυτικό, από το 1971 έως το 1976.

Το 1981, παντρεύτηκε την Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, με την οποία απέκτησε δύο γιους: τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ (1982) και τον Πρίγκιπα Χάρι (1984). Το 1996, το ζευγάρι πήρε διαζύγιο. Την επόμενη χρονιά, η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό στο Παρίσι. Το 2005, ο Κάρολος παντρεύτηκε τη μακροχρόνια σύντροφό του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. 

Διαβάστε επίσης   

Οι Έλληνες που διεκδικούν τα Όσκαρ της θάλασσας στο ναυτικό σαλόνι του Μονακό    

Αμοιβές που ζαλίζουν: Αυτοί είναι οι 10 πιο πλούσιοι δικηγόροι στον κόσμο   

Οικογένεια Κουτρουλιά – Palmie bistro: Από τις χρυσές εποχές στην περιπέτεια των πλειστηριασμών