Στο Κατάρ, οι περισσότερες καταγγελίες από μετανάστες εργαζόμενους στο υπουργείο Εργασίας του Κατάρ αφορούν τη μη καταβολή δεδουλευμένων, σύμφωνα με δύο εκθέσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) που δημοσιεύθηκαν σήμερα, 19 ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, το οποίο φιλοξενεί η χώρα.
Το 2021, η δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, κατά την οποία μπορεί κανείς να υποβάλει ανώνυμα την καταγγελία του, σύμφωνα με τις εκθέσεις, στις οποίες η ILO ζητεί από το Κατάρ να «συνεχίσει να εργάζεται για τον πλήρη σεβασμό των διεθνών κανόνων εργασίας».
Από το 2018 ως το 2020 το Κατάρ – μια χώρα που δέχεται συχνά επικρίσεις από διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως των μεταναστών εργατών — προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία του.
«Το Κατάρ έδειξε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα», εκτίμησε η ILO, προσθέτοντας παρ’ όλα αυτά ότι «αναγνωρίζεται γενικά ότι υπάρχουν ακόμη προκλήσεις στην εφαρμογή του».
Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που μένουν να εφαρμοστούν είναι «η ανάγκη να ελέγχεται πως όλοι οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες μπορούν να επωφελούνται από τους νόμους περί κινητικότητας του εργατικού δυναμικού» από τον έναν εργοδότη στον άλλο.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ILO, «πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί που επιτρέπουν στους εργαζόμενους να υποβάλλουν καταγγελίες και να λαμβάνουν τον μισθό τους».
Σημείωσε επιπλέον ότι «θα πρέπει να προστατευθούν καλύτερα τα δικαιώματα των οικιακών εργαζομένων».
Την ώρα που ΜΚΟ ανησυχούν ότι το Κατάρ θα εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις μετά το Μουντιάλ, «η κυβέρνηση έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είναι η γραμμή τερματισμού» και ότι αυτές αποτελούν μέρος του προγράμματος διαφοροποίησης της οικονομίας της χώρας, η οποία βασίζεται μέχρι τώρα κυρίως στα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου που διαθέτει, επισήμανε η ILO.
Το 2014 διεθνή συνδικάτα είχαν προσφύγει εναντίον του Κατάρ στην ILO, η οποία το 2018 δημιούργησε γραφείο στη χώρα. Η διεθνής οργάνωση είναι προγραμματισμένο να παραμείνει στο εμιράτο ως το 2023, αν και «η κυβέρνηση της έχει ζητήσει επισήμως και δημοσίως να αποκτήσει πιο μόνιμη παρουσία στη Ντόχα».
Διαβάστε ακόμη:
Θεόδωρος Καρύδης: Ο Έλληνας «βαρόνος» του αλκοόλ, που έγινε «βασιλιάς» των ακινήτων
ΔΟΕ: Γιατί η ενεργειακή κρίση έχει και τα… καλά της (pics)
Πρεμιέρα αύριο για το «καλάθι του νοικοκυριού» – Με ειδική σήμανση και προσφορές σε επώνυμα προϊόντα