Ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια αξιοπιστία των ΗΠΑ προειδοποίησε ο επικεφαλής της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, σε συνέντευξη του στους Financial Times. Για τον ίδιο λόγο κάλεσε την Ουάσινγκτον να εμπλακεί άμεσα σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Κίνα.

Ο Ντίμον υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν «καταφύγιο» χάρη στην ευημερία τους, το κράτος δικαίου, αλλά και τη στρατιωτική και οικονομική τους δύναμη, αλλά επισήμανε ότι η θέση τους ως παγκόσμια υπερδύναμη απειλείται από τις ανατροπές στην παγκόσμια εμπορική πολιτική που προωθεί η παρούσα κυβέρνηση.

Πιέσεις για διάλογο στο εμπορικό πεδίο

«Όλη αυτή η αβεβαιότητα δοκιμάζει την εμπιστοσύνη. Θα διαβάζουμε συνέχεια γι’ αυτό το θέμα μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση με τους δασμούς και τον εμπορικό πόλεμο, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να πουν “μπορώ να βασίζομαι στις ΗΠΑ”», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε, ότι ο διάλογος με την Κίνα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα: «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε έναν χρόνο. Μπορούμε να αρχίσουμε από αύριο».

Τα σχόλιά του πιο ισχυρού Αμερικανού τραπεζίτη έρχονται στη σκιά των δασμών Τραμπ και την αβεβαιότητα για τις συνέπειες τους, που προκάλεσαν τριγμούς στη Wall Street και την αγορά ομολόγων.

Ο Ντίμον στάθηκε στο γεγονός αυτό επισημαίνοντας ότι οι αγορές ήταν ασταθείς μετά τις ανακοινώσεις των ανταποδοτικών δασμών, με την απότομη μεταβολή να σοκάρει το σύστημα. Όμως, ξεκαθάρισε ότι, αν και «η μεταβλητότητα τρομάζει τον κόσμο», οι περισσότερες αγορές είναι σε καλή κατάσταση.

«Όταν ανακοινώθηκαν οι δασμοί της Ημέρας Απελευθέρωσης, ήταν δραματικά διαφορετικοί απ’ ό,τι περίμεναν οι άνθρωποι. Εντελώς εκτός πλαισίου από αυτό που ανέμενε ο κόσμος. Και αυτό ήταν ένα σοκ για το σύστημα. Το παγκόσμιο σύστημα, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες» παραδέχτηκε.

Πρόσθεσε δε, πως αναφορικά με τους δασμούς «πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ως προς το τι προσπαθούμε να πετύχουμε» και για το λόγο αυτό τάχθηκε υπέρ της διαπραγμάτευσης των ΗΠΑ με τους βασικούς εμπορικούς της εταίρους, με την Ευρώπη, με τη Βρετανία, με την Ιαπωνία, με την Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τις Φιλιππίνες, ήτοι χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ «έχουν μια πολύ ισχυρή οικονομική σχέση».

Ο Ντάιμον εξέφρασε επίσης συγκρατημένη αισιοδοξία για τον νυν Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, λέγοντας πως, αν και διαφωνεί με ορισμένες από τις επιλογές της κυβέρνησης, θεωρεί ότι ο Μπέσεντ είναι ικανός να ηγηθεί των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Ο διάδοχος στην JPMorgan και τα μελλοντικά σχέδια του

Σε ερώτηση για το ποιος θα τον διαδεχθεί στην ηγεσία της JPMorgan, ο 69χρονος Ντάιμον απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος. Δήλωσε, ωστόσο, πως αναζητά ηγετικά χαρακτηριστικά όπως το θάρρος, η περιέργεια, η επιμονή, η συναισθηματική ευφυΐα και οι ικανότητες.

Οι επικρατέστεροι διάδοχοι του, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, φέρεται να περιλαμβάνουν την Μαριάν Λέικ, τον Τρόι Ρορμπόου και τον Νταγκ Πέτνο.

Παρά τις φήμες που έχουν ακουστεί στο παρελθόν, ο Ντάιμον απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την Προεδρία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι το μόνο που έκανε ήταν να ρωτήσει «κάποιον μία φορά, τι περιλαμβάνει αυτό;» και αμέσως συνειδητοποίησε ότι δεν τον ενδιαφέρει.

Αντίθετα, αποκάλυψε ότι ενδέχεται να ασχοληθεί με τα μέσα ενημέρωσης μετά την αποχώρησή του από την JPMorgan, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει σχέδια για ένα εγχείρημα που «όλες οι εφημερίδες θα έπρεπε να κάνουν», χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Διαβάστε ακόμη 

Αναλυτές και traders προβλέπουν υποχώρηση στο δολάριο και ισχυροποίηση του ευρώ (γράφημα)

Morningstar DBRS: Πιθανή αύξηση του κόστους κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες λόγω δασμών (γραφήματα)

Metlen: Ενισχύει την παρουσία της στην Ιταλία με δύο νέα φωτοβολταϊκά (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα