Πάνω από το 16% «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάρτιο για πρώτη φορά από τα μέσα του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Το «τέρας» του πληθωρισμού στη γειτονική χώρα ασκεί πίεση στον νέο κεντρικό τραπεζίτη, Σαχάπ Καβτζίογλου, ο οποίος καλείται να εφαρμόσει συσταλτική νομισματική πολιτική.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε αύξηση κατά 16,19% σε ετήσια βάση, υψηλότερα από το 16,11% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters και από το 15,61% τον Φεβρουάριο.
Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει πολύ υψηλότερος από τον επίσημο στόχο του 5% και είναι διψήφιος για τα περισσότερα από τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ο προηγούμενος κεντρικός τραπεζίτης, Νατσί Αγκμπάλ, αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 19% από 10,25%, αλλά «καρατομήθηκε» στις 20 Μαρτίου, έπειτα από μόνο τέσσερις μήνες στη θέση αυτή και δύο ημέρες μετά την τελευταία αύξηση του επιτοκίου, προκαλώντας βουτιά 12% της τουρκικής λίρας κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά της.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει απολύσει τέσσερις κεντρικούς τραπεζίτες σε λιγότερο από μία διετία, πλήττοντας την αξιοπιστία της τουρκικής νομισματικής πολιτικής και συμβάλλοντας στη μακροχρόνια πτώση της λίρας, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον πληθωρισμό μέσω της αύξησης των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων.
Ο Καβτσίογλου είχε επικρίνει στο παρελθόν την περιοριστική νομισματική πολιτική, υποστηρίζοντας, όπως και ο Ερντογάν, την ανορθόδοξη άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό. Ωστόσο, τις περασμένες εβδομάδες δήώσε σε επενδυτές και τραπεζίτες ότι τα επιτόκια πρέπει να διατηρηθούν υψηλά λόγω του πληθωρισμού.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 4,13% σε μηνιαία βάση και 31,2% σε ετήσια βάση.
Στην κορυφή των ετήσιων αυξήσεων ήταν οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και εισαγωγών που οδήγησαν στην άνοδο των τιμών μεταφορικών υπηρεσιών κατά 25% περίπου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Φεβρουαρίου, η κεντρική τράπεζα ανέμενε ο πληθωρισμός να φτάσει στο 17% τον Μάρτιο και λίγο υψηλότερα τον Απρίλιο. Αναλυτές προβλέπουν ότι θα αυξηθεί και τον Απρίλιο, με την Goldman Sachs να αναμένει ότι θα «σκαρφαλώσει» στο 18%.
Πηγή: Reuters
Διαβάστε ακόμα:
Κοινή επιστολή των επιστημονικών φορέων στον Υπ. Εργασίας για τα 400€
Έφτασαν οι πρώτες παρτίδες των self test – Από αύριο 1 εκατ. τεστ στα φαρμακεία