search icon

Διεθνή

Καλπάζει η οικονομία της Ινδίας – Πώς θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο

Η χώρα της νότιας Ασίας θα ξεπεράσει τη Γερμανία και την Ιαπωνία μέχρι το 2030 - Τα πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι των επενδύσεων στην ινδική βιομηχανία

H οικονομία της Ινδίας αναμένεται να ξεπεράσει τις αντίστοιχες της Γερμανίας και της Ιαπωνίας σύμφωνα με αναλύσεις των S&P Global και Morgan Stanley.

Το report της S&P βασίζεται στις εκτιμήσεις πως η ετήσια αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ της χώρας θα αγγίξει το 6,3% μέχρι το 2030. Η Morgan Stanley εκτιμά πως το ΑΕΠ της Ινδίας θα διπλασιαστεί σε σχέση με το τρέχον, μέχρι το 2031.

«Η Ινδία θα αναπτύξει τους κλάδους του offshoring, της βιομηχανίας, της ενεργειακής μετάβασης και της ψηφιακής ανάπτυξής της», τόνισαν οι αναλυτές της Morgan Stanley, Ριντάμ Ντεσάι και Γκιρίς Αχιπάλια, προσθέτοντας πως «η σημαντική ανάπτυξη αυτή θα μετατρέψει την Ινδία στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο».

Η ασιατική χώρα κατέγραψε ανάπτυξη της τάξης του 6,3% το τρίτο τρίμηνο του έτους, ακολουθώντας αντίστοιχη ανάπτυξη του β’ τριμήνου της τάξης του 13,5%. Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, η Ινδία κατέγραψε συνολικά ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 20,1% μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Οι εκτιμήσεις της S&P βασίζονται στην προϋπόθεση πως η Ινδία θα συνεχίσει την φιλελεύθερη εμπορική και χρηματοοικονομική της στρατηγική, τις μεταρρυθμίσεις στις εγχώριες αγορές της αλλά και τις επενδύσεις τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό όσο και στις υποδομές της.

«Πρόκειται για μία λογική κίνηση αφού η Ινδία έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να αυξήσει το κατά κεφαλήν της εισόδημα και να ενισχύσει την οικονομία της», τόνισε ο αναλυτής της Australia and New Zealand Banking Group Research, Ντιράζ Νιμ στο CNBC, προσθέτοντας πως «αρκετές από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη ξεκινήσει».

Η ινδική κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε διεθνές κέντρο επενδύσεων αλλά και σε βιομηχανικό κολοσσό, μέσω του πλαισίου Production Linked Incentive Scheme το οποίο ενισχύει την εγχώρια βιομηχανία και τις εξαγωγές, σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P.

To πλαίσιο «PLIS» το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε το 2020 προσφέρει κίνητρα τόσο σε Ινδούς όσο και σε ξένους επενδυτές για την επιχειρηματική δραστηριοποίησή τους στη χώρα.

«Είναι πιθανό πως η κυβέρνηση βασίζεται στο PLIS για την μετατροπή της Ινδίας σε μία χώρα η οποία βασίζεται στις εξαγωγές και η οποία έχει μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα», συμπλήρωσαν οι αναλυτές της S&P Global.

Η Μorgan Stanley, από την πλευρά της, εκτιμά πως το μερίδιο της ινδικής βιομηχανίας σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ «θα αυξηθεί από το τρέχον 15,6% του ΑΕΠ στο 21% μέχρι το 2031». Βάσει των εκτιμήσεων αυτών, τα βιομηχανικά έσοδα θα τριπλασιαστούν από τα $447 δισ. στα $1.490 δισ. «Οι πολυεθνικές θέλουν να επενδύσουν στην Ινδία και η κυβέρνηση της χώρας φαίνεται πως στηρίζει τις επενδύσεις αυτές μέσω της δημιουργίας υποδομών και της κατασκευής βιομηχανιών», τόνισαν οι αναλυτές της τράπεζας.

Όσο για την αναλυτή της Economist Intelligence Unit, Σουμέντα Ντασγκούπτα, υπογράμμισε πως «τα πλεονεκτήματα της Ινδίας είναι το άπλετο ανθρώπινο δυναμικό, το χαμηλό κόστος της βιομηχανοποίησης, η ευκολία των επενδύσεων, η φιλική προς τις επιχειρήσεις νομοθεσία και ο σχετικά χαμηλός μέσος όρος ηλικίας ο οποίος χαρακτηρίζεται από διευρυμένη τάση προς κατανάλωση. Όλοι οι παράγοντες αυτοί έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα ελκυστικό προορισμό για τις επιχειρήσεις».

Οι κίνδυνοι

Τα ρίσκα που ενδέχεται να επηρεάσουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία μίας μακροπρόθεσμης παγκόσμιας ύφεσης, αφού η Ινδία βασίζεται ως επί το πλείστον στο διεθνές εμπόριο. Σημειωτέον πως το 20% της παραγωγής της χώρας εξάγεται στον υπόλοιπο κόσμο. 

Άλλοι κίνδυνοι συμπεριλαμβάνουν τη διαθεσιμότητα αρκετού ικανού εργατικού προσωπικού, τις γεωπολιτικές ταραχές και πιθανά προβλήματα στην εσωτερική διακυβέρνηση της χώρας.

Αν και το ΑΕΠ της Ινδίας κατά μέσο όρο έχει ξεπεράσει τα προ-πανδημικά επίπεδα, η μελλοντική ανάπτυξη της χώρας προβλέπεται ασθενέστερη σε σχέση με την αντίστοιχη των προηγούμενων τριμήνων, σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο της Nomura, Σονάλ Βάρμα: «Το πραγματικό ΑΕΠ έχει ξεπεράσει τα προ-πανδημικά επίπεδα αλλά η παγκόσμια κρίση πρόκειται να πλήξει την ανάπτυξη της Ινδίας».

Σύμφωνα με τον Νιμ «η Ινδία θα πρέπει να επενδύσει περαιτέρω στο ανθρώπινο δυναμικό της μέσω της βελτίωσης του εκπαιδευτικού και υγειονομικού επιπέδου του πληθυσμού της, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για μία μετα-πανδημική οικονομία η οποία πλήττεται από οικονομική ανισότητα. Η μείωση του ποσοστού των εργαζομένων γυναικών, για παράδειγμα, αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο στη χώρα».

Διαβάστε ακόμη:

Οι 12 τραπεζικές προμήθειες που μπαίνουν στη… «λαιμητόμο»

Lloyd’s List: Οι 13 κορυφαίοι Έλληνες – Ελληνίδες στο Top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας

Γιατί οι low-cost αεροπορικές «εγκαταλείπουν» τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Exit mobile version