Όλο και περισσότερες είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι ο καφές και συγκεκριμένα η παραγωγή της ποικιλίας arabica κινδυνεύει να μειωθεί κατά 50% τα επόμενα 25 χρόνια, λόγω της ξηρασίας, των ασθενειών και της αύξησης της θερμοκρασίας.
Όπως αναφέρει το Reuters, καθώς ο αγώνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής συνεχίζεται, οι πολυεθνικές εταιρείες ήδη υφίστανται αυξημένες πιέσις από κυβερνήσεις και καταναλωτές για να καθαρίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.
Παράλληλα, η Κομισιόν έχει προτείνει μια σειρά νόμων με στόχο τον περιορισμό ή και την απαγόρευση -σε περιπτώσεις καταναγκαστικής εργασίας- των προϊόντων που παράγονται με κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με το Reuters, η Nestlé δεσμεύτηκε να διαθέσει περίπου 1 δισ. δολάρια μέχρι το 2030 σε προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου τρόπου παραγωγής καφέ, ενώ δήλωσε ότι στόχος της είναι το 20% από την ποσότητα καφέ που παράγει να καλλιεργείται με πρακτικές που θεωρούνται «αναγεννητικές».
Σε αυτές περιλαμβάνονται οι καλλιέργειες για την προστασία του εδάφους, η χρήση οργανικών λιπασμάτων και η αύξηση της χρήσης αγροδασοκομίας και ενδοκαλλιέργειας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, με σκοπό τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% μέχρι το 2030.
Το ποσό που δήλωσε η Nestlé ότι θα διαθέσει είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που είχε υποσχθεί παλαιότερα, ενώ η εταιρεία ανέφερε ακόμη ότι δεσμεύεται να στηρίξει «τους αγρότες που αναλαμβάνουν τους κινδύνους και το κόστος που συνδέονται με τη μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία».
Εξάλλου, τον προηγούμενο μήνα δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι τα αποθέματα καφέ στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως, οδεύουν προς αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών, με τα αποθέματα Arabica στις λιμενικές αποθήκες που καταγράφει το αμερικανικό χρηματιστήριο ICE Futures να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κατάσταση που επικρατεί στη Βραζιλία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για βελτίωση στα περιορισμένα παγκόσμια αποθέματα, καθώς οι καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από το φαινόμενο La Niña αναμένεται να επεκταθούν, προκαλώντας μεγαλύτερη ξηρασία στη Βραζιλία και πάρα πολλές βροχές στην Κολομβία, τον δεύτερο προμηθευτή καφέ στον κόσμο.
Διαβάστε ακόμη
Adelco: Από τις φλόγες της Σμύρνης, στα χωράφια του Μοσχάτου και στις μεγάλες επενδύσεις (pics)
Κωστής Κωνσταντακόπουλος: Στα $854,1 εκατομμύρια η ρευστότητα της Costamare