Μια νέα εκλογική αναμέτρηση είναι το πιθανότερο σενάριο για την Ισπανία, σύμφωνα με την JP Morgan, καθώς η διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, μετά τις κάλπες του Ιουλίου, φαίνεται ότι έχουν βαλτώσει.
Ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, του οποίο το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέλαβε τη δεύτερη θέση, «ποντάρει» σε μια πιθανή συνεργασία με τους Καταλανούς αυτονομιστές, προκειμένου να παραμείνει στην αρχηγία του κράτους.
Όμως, οι Καταλανοί αποδεικνύονται πολλοί ριζοσπαστικοί για το «στομάχι» των κεντροαριστερών, όπως σχολιάζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
Παρότι οι συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο της προσφυγής σε νέες βουλευτικές κάλπες.
Για να αποφευχθεί αυτό, ο Σάντσεθ θα πρέπει να συνεργαστεί με τα κόμματα της Αριστεράς και των Βάσκων, καθώς και να εξασφαλίσει την ψήφο ανοχής των Καταλανών του «Junts per Catalunya». Πρόκειται για το κόμμα του αυτοεξόριστου ηγέτη των Καταλανών, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος προ ετών είχε πρωταγωνιστήσει στη μονομερή ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας.
«Κατά την άποψή μας, μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο είναι το πλέον πιθανό σενάριο, καθώς τα αιτήματα των Καταλανών φαίνονται “τραβηγμένα”» εξηγεί η JP Morgan.
H στήριξη των Καταλανών στον Σάντσεθ προϋποθέτει τη χορήγηση γενικής αμνηστίας σ’ όλους όσους είχαν διαδραματίσει καίριο ρόλο στην αποτυχημένη ανεξαρτησία του 2017. Παράλληλα, οι άνθρωποι του Πουτζδεμόν αξιώνουν το δικαίωμα της Καταλονίας για ανεξαρτησία, αλλά και τη συμπερίληψη των καταλανικών ως επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Το κενό μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ μεγάλο για να γεφυρωθεί» εκτιμά η JP Morgan, σε πρόσφατο report της.
Στο μεταξύ, αυτήν την στιγμή, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έχει δοθεί στον κεντροδεξιό ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, ο οποίος αν και κέρδισε την πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών, θεωρείται απίθανο να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες συμμαχίες, προκειμένου να ανέλθει στον πρωθυπουργικό θώκο.
Διαβάστε ακόμα
HSBC: Ποιους είδαν, τι άκουσαν οι ξένοι επενδυτές που έφερε στην Αθήνα (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ