Ο Μουκές Αμπάνι είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, με net worth 76,5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με το Forbes. Μένει μαζί με την οικογένεια του στη Μουμπάι, σε ένα μοναδικό κτήριο αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων, με 27 ορόφους, έναν κινηματογράφο, εννιά ανελκυστήρες και ένα γκαράζ για 168 αυτοκίνητα, μεταξύ πολλών άλλων ανέσεων. Μα πριν από μία δεκαετία, ακόμη και τα δικά του παιδιά δεν είχαν καλή σύνδεση στο διαδίκτυο και πάντα το υπογράμμιζαν στον πατέρα τους. Έτσι, ο Αμπάνι αποφάσισε να κάνει πράξη την αλλαγή που θέλει να δει στον κόσμο και δημιούργησε μία εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Μόνο μερικά χρόνια αργότερα, η Jio, όπως την ονόμασε, κατάφερε να μαζέψει 21 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις μέσα σε μόλις οκτώ μήνες. Πλέον, η Jio αναγνωρίζεται όχι μόνο σαν κυρίαρχος στην ινδική αγορά, αλλά σαν μία εταιρεία που μπορεί στο μέλλον να ανταγωνιστεί κολοσσούς σαν την Amazon και την Alibaba.
Όμως μέχρι πρότινος, η Ινδία ήταν μία εντελώς διαφορετική κοινωνία. Αν ο Αμπάνι ήθελε να δημιουργήσει έναν τεχνολογικό γίγαντα, τότε έπρεπε να επενδύσει στις υποδομές της ίδιας της χώρας. Και έτσι έκανε. Το 2010, πήρε στα χέρια του μία παρακμάζουσα εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, κληρονομώντας το δίκτυο της. Έπειτα, επένδυσε 35 δισεκατομμύρια δολάρια, για την κατασκευή ενός εθνικού δικτύου οπτικών ινών και το χτίσιμο πύργων 4g σε κάθε περιοχή της αχανούς χώρας. Προφανώς επρόκειτο για μία πολύ μεγάλη, αλλά και απαραίτητη επένδυση. Ο 63χρονος κληρονόμησε από τον πατέρα του την ενεργειακή εταιρεία Reliance Industries, που ευθύνεται για τον πλούτο της οικογένειας. Αλλά είναι πλέον ευρέως γνωστό πως ο κόσμος κινείται προς μία πιο «πράσινη» κατεύθυνση, αφήνοντας πίσω του τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με την Jio, που είναι θυγατρική της Reliance και δραστηριοποιείται σε αναπτυσσόμενους τομείς, η οικογένεια Αμπάνι εξασφαλίζει ένα εξίσου εύπορο μέλλον.
H Jio άνοιξε το 2016, όταν μόνο 28 εκατομμύρια, από τα 1,3 δισεκατομμύρια των Ινδών χρησιμοποιούσαν smartphone. Μόλις 18 μήνες αργότερα, η Jio είχε 400 εκατομμύρια συνδρομητές. Ο Αμπάνι κυριολεκτικά άλλαξε την σχέση της χώρας με την τεχνολογία, προσφέροντας δεδομένα σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές και κάνοντας τις βιντεοκλήσεις δωρεάν. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε, μα ανταγωνιστές σαν την Vodafone ήταν ανήμποροι να κάνουν οτιδήποτε. Έτσι, τόσο γρήγορα, η Jio έγινε ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών στην χώρα. Έπειτα, σε συνεργασία με την Google, η Jio κυκλοφόρησε ένα δικό της smartphone, που συχνά δινόταν στους καταναλωτές ως μέρος πακέτων κινητής τηλεφωνίας. Ως αποτέλεσμα, η Ινδία άρχισε να καταναλώνει περισσότερα δεδομένα από ότι η Νότια και η Βόρεια Αμερική μαζί.
Όμως παρά την πρωτοφανή επιτυχία του, ο Αμπάνι έχει ακόμη μεγαλύτερα όνειρα. Αλλά έχει, επίσης και μεγάλους ανταγωνιστές. Το μέγεθος την ινδικής αγοράς είναι πολύ ελκυστικό για αρκετές εταιρείες. H Amazon επενδύει στην χώρα εδώ και οκτώ χρόνια, ενώ το 2018, η Walmart αγόρασε την τοπική εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου Flipkart, έναντι 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αντίθετα, κάποιες άλλες φιλόδοξες πολυεθνικές αποφάσισαν να επενδύσουν στην ίδια την Jio. Τον Απρίλιο, η Facebook πραγματοποίησε την μεγαλύτερη ξένη τεχνολογική επένδυση στην ιστορία της Ινδίας, αγοράζοντας το 9,9% της Jio για 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Λίγους μήνες αργότερα, η Google πήρε το 7,7% με 4,5 δισεκατομμύρια. Το 2020, όσο οι περισσότερες επιχειρήσεις πάλευαν για την επιβίωση τους, η εταιρεία του Αμπάνι πούλησε το 32,7% των κεφαλαίων της, μαζεύοντας συνολικά 21 δισεκατομμύρια. Φυσικά, από την λίστα των επενδυτών της δεν λείπουν οι συνήθεις ύποπτοι σαν την General Atlantic και την Silver Lake.
Επιπλέον, η συμφωνία με τη Facebook έχει μία ιδιαίτερη πτυχή. Στο μέλλον, οι χρήστες του JioMart, του e-shop της Jio, θα μπορούν να παραγγείλουν προϊόντα μέσω του Whats’up, που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ινδία και ανήκει στο Facebook. Αυτό το deal θεωρείται μεγάλης συμμαχίας, καθώς τα προϊόντα θα έρχονται από τα εκατομμύρια ιστορικά μικροσκοπικά καταστήματα Kerala, που δυσκολεύονται όλο και περισσότερο με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Και φυσικά, από τέτοιες πρωτοβουλίες φαίνεται η φιλοδοξία της Jio να ξεφύγει από το καλούπι της τηλεπικοινωνίας.
Μιλώντας στο Fortune, ο πρόεδρος της εταιρείας, Μάθιου Ούμεν, αποκάλυψε πως η Jio θα ήθελε να ασχοληθεί με τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, τις υπηρεσίες υγείας, το blockchain και το big data. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «Δεν αποκλείουμε να επεκταθούμε παγκοσμίως, την σωστή στιγμή». Πάντως, αν ο Μουκές Αμπάνι τα καταφέρει και η Jio συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους ίδιους ρυθμούς, τότε δεν αποκλείεται το 2034 στην Ελλάδα να ενδιαφερόμαστε πολύ περισσότερο για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου… κρίκετ.
Διαβάστε περισσότερα
Bitcoin: Πόσα θα κερδίζατε τώρα αν ποντάρατε $1.000 την Πρωτοχρονιά του 2020
Σαχίν (BioNΤech): Ο κορωνοϊός μπορεί να είναι μαζί μας τα επόμενα 10 χρόνια