search icon

Διεθνή

Ιταλία: Ολοταχώς προς κρατική διάσωση η Monte Dei Paschi

Μονόδρομος φαντάζει πλέον για την ιταλική κυβέρνηση η κρατική διάσωση της Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, μετά και την απόρριψη από πλευράς ΕΚΤ του αιτήματός της για παράταση στην αναζήτηση κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές.

Μονόδρομος φαντάζει πλέον για την ιταλική κυβέρνηση η κρατική διάσωση της Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, μετά και την απόρριψη από πλευράς ΕΚΤ του αιτήματός της για παράταση στην αναζήτηση κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές.

Συγκεκριμένα, χθες η ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα της Monte dei Paschi να της δοθεί παράταση 20 ημερών. Παράλληλα, οι τράπεζες που είχαν αναλάβει την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης ενημέρωσαν τη Ρώμη ότι πλέον δεν υπάρχει ούτε η διάθεση από την πλευρά των επενδυτών ούτε ο χρόνος για να επιχειρηθεί η ανακεφαλαιοποίηση, ύψους 5 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών υποχωρούσαν έντονα χθες, ωστόσο επικρατούσε ηρεμία στα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο μέτωπο των ιταλικών κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με ρο Reuters, το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ απέρριψε το μεσημέρι της Παρασκευής το αίτημα της Monte dei Paschi, με το σκεπτικό ότι δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα η παράταση της προθεσμίας και ότι πλέον είναι καιρός να παρέμβει η Ρώμη.

Το ενιαίο εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ έκρινε ότι αν έδινε περισσότερο χρόνο στη Monte dei Paschi, υπήρχε κίνδυνος να εξαπλωθεί η κρίση και σε άλλες ιταλικές τράπεζες.
Η διοίκηση της Monte dei Paschi είχε ζητήσει παράταση της προθεσμίας, που έληγε στα τέλη του έτους, έως τις 20 Ιανουαρίου, στην προσπάθειά της να πείσει το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ να επενδύσει 1-2 δισ. ευρώ στην τράπεζα.

Παράλληλα, η Monte dei Paschi είχε αφήσει να διαρρεύσει ήδη από την Τετάρτη ότι αν η ΕΚΤ απέρριπτε το αίτημα για παράταση, τότε «θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της».

Πλέον η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ιταλίας αναμένεται να παρέμβει για να διασώσει είτε με δικά της χρήματα ή με δάνειο από την Ευρωζώνη την τράπεζά της.
Πάντως, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), τόνισε ότι ο Μηχανισμός δεν πρόκειται να στηρίξει χρηματοοικονομικά τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο.
Σύμφωνα με τη νέα οδηγία περί κρατικής διάσωσης τραπεζών που ισχύει από τις αρχές του 2016, όταν μια τράπεζα λαμβάνει στήριξη από το κράτος, πρέπει να «κουρευτούν» οι πιστωτές της, ώστε να μην επωμιστούν το βάρος οι φορολογούμενοι. Σε κάθε περίπτωση, «κούρεμα» θα υποστούν οι ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης.

Το σχέδιο διάσωσης θα εξαιρεί τους επενδυτές λιανικής για να περιορισθεί το πολιτικό και κοινωνικό κόστος σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι ανακοινώσεις για το σχέδιο διάσωση της ιστορικής τράπεζας της Ιταλίας αναμένονται ανά πάσα στιγμή, ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου.

Exit mobile version