search icon

Διεθνή

Ιστορικό ράλι για τον χρυσό – Πώς και γιατί να επενδύσετε στο «βασιλιά των μετάλλων» (πίνακες)

Το ράλι του χρυσού ανέρχεται περίπου στο 16% από τις αρχές Οκτωβρίου μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ, αλλά πλέον οδηγείται από τις εκτιμήσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed - Τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της επένδυσης στο πολύτιμο μέταλλο

Η επένδυση σε χρυσό μπορεί να διαφοροποιήσει και να σταθεροποιήσει το επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο, ειδικά σε περιόδους οικονομικών αναταραχών.

O χρυσός έχει προσελκύσει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή, αφού η αστάθεια της παγκόσμιας οικονομίας ενισχύει την τιμή του. 

Το ράλι του χρυσού ανέρχεται περίπου στο 16% από τις αρχές Οκτωβρίου, άνοδος η οποία προκλήθηκε αρχικά από το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ, αλλά κατέληξε να οδηγείται από τις εκτιμήσεις που αφορούν στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve  μέσα στο 2024.

Σήμερα ειδικά η τιμή spot «έπιασε» πρόσκαιρα νέο ιστορικό υψηλό στα 2.100 δολάρια την ουγγιά, αν και σταδιακά υποχώρησε και πάλι. Στις 18.00 ώρα Ελλάδος η διαπραγμάτευση του πολύτιμου μετάλλου στο Comex βρισκόταν στα 2.043 δολάρια την ουγγιά έχοντας κερδίζει πάνω από 4% την περασμένη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, μάλιστα, το σύνολο των αναλυτών μοιάζει να συμφωνεί ότι οι τιμές θα παραμείνουν πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων επί μακρόν.

Το Forbes συνέθεσε μία ανάλυση όσον αφορά μία από τις παλαιότερες μορφές επένδυσης του κόσμου, παρέχοντας απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις των επενδυτών.

Πόσος χρυσός υπάρχει;

Σύμφωνα με το World Gold Council (WGC), ο συνολικός όγκος του χρυσού ο οποίος έχει εξορυχθεί μέχρι σήμερα θα χωρούσε σε ένα δωμάτιο με διαστάσεις 21 κυβικών μέτρων.

Σχεδόν όλος ο χρυσός (90%) έχει εξορυχθεί από τη δεκαετία του 1850. To WGC αναφέρει πως ο μισός χρυσός ο οποίος εξορύχθηκε την τελευταία δεκαετία έχει μετατραπεί σε κοσμήματα. Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο μετατράπηκε σε ράβδους και νομίσματα, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε στην τεχνολογία και τα αποθέματα χρυσού.

Ποιός κατέχει χρυσό;

Ο κύριος τρόπος μέτρησης των αποθεμάτων χρυσού είναι το βάρος. Οι ΗΠΑ κατέχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο, με βάρος το οποίο ξεπερνά τους 8.000 τόνους. Σύμφωνα με το WGC, αυτό αντιπροσωπεύει το 4% των 187.200 τόνων χρυσού που έχουν εξορυχθεί μέχρι σήμερα.

Έχοντας πουλήσει 400 τόνους μεταξύ του 1999 και του 2002, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει 310 τόνους που φυλάσσονται σε θησαυροφυλάκια μέσα στην Τράπεζα της Αγγλίας. 

Τι επηρεάζει την τιμή του;

Ο χρυσός είναι ένα αγαθό με περιορισμένη προσφορά και σχετικά σταθερή ζήτηση. Το 2022, οι τρεις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής χρυσού, σύμφωνα με τη Statista, ήταν η Κίνα, η Αυστραλία και η Ρωσία. Καθώς η προσφορά είναι σχετικά περιορισμένη, η τιμή του χρυσού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις μεταβολές της ζήτησης.

Το παρακάτω διάγραμμα υποδεικνύει τη μεταβολή της τιμής του χρυσού τα τελευταία 30 χρόνια. Το 1993, η τιμή του κυμαινόταν περίπου στις 220 στερλίνες. Επί του παρόντος κυμαίνεται κοντά στις 1.630 στερλίνες, έχοντας επταπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ενώ βρίσκεται κοντά στο ιστορικό υψηλό των 1.660 στερλίνων.

Πως υπολογίζεται η τιμή του;

Η τιμή του χρυσού καθορίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αγορά των ράβδων λαμβάνει χώρα στο London Bullion Market Association (LBMA). Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι τιμών χρυσού.

Οι σταθερές τιμές κρίνονται από τα μέλη της LBMA δύο φορές τη μέρα και οι οποίες εκκαθαρίζουν τις εκκρεμείς εντολές των πελατών τους. Αυτή η τιμή συνήθως χρησιμοποιείται για μεγαλύτερες παραγγελίες.

Οι τιμές spot αποτελούν μία μεταβαλλόμενη τιμή η οποία χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για την αγοραπωλησία ράβδων χρυσού. 

Γιατί να επενδύσετε σε χρυσό;

Υπάρχουν διαφορετικοί και διάφοροι λόγοι για την επένδυση σε χρυσό, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.

Πρώτον, η διατήρηση του πλούτου. Ο πληθωρισμός μειώνει την «πραγματική» αξία ενός νομίσματος με την πάροδο του χρόνου. Ο χρυσός μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο προστασίας της πραγματικής αξίας του πλούτου σας από τον πληθωρισμό.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου υψηλού πληθωρισμού, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές μπορούν να στραφούν στον χρυσό ο οποίος αποτελεί μία καλή αντιστάθμιση εναντίον του. Σημειωτέον πως, προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό, η «πραγματική» αξία του χρυσού έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 7% ετησίως την τελευταία 20ετία. 

Δεύτερος λόγος είναι το ασφαλές καταφύγιο, αφού η αξία ενός νομίσματος επηρεάζεται από την νομισματική πολιτική μιας κεντρικής τράπεζας. Η αξία του χρυσού, όμως, είναι συνάρτηση της προσφοράς και της ζήτησης. Ως αποτέλεσμα, το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται συχνά ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής και γεωπολιτικής αστάθειας. 

Σύμφωνα με το WGC, η παγκόσμια ζήτηση για χρυσό αυξήθηκε κατά 34% το α’ τρίμηνο του 2022, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η τάση αυτή συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του έτους.

Τρίτος λόγος είναι η διαφοροποίηση ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου, η οποία είναι σημαντική αφού προσφέρει μία μορφή προστασίας σε σχέση με την πιθανή υποαπόδοση μίας άλλης κλάσης περιουσιακών στοιχείων όπως τα μετρητά, οι μετοχές και τα ομόλογα.

Ο χρυσός πολλές φορές περιγράφεται πως έχει «αντίστροφη συσχέτιση» με τις άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, κάτι το οποίο σημαίνει πως αν οι αγορές καταγράφουν πτώση λόγω του πληθωρισμού, οι επενδύσεις σε χρυσό μπορούν να αποφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Fidelity International, Τομ Στίβενσον, «ο χρυσός συνεχίζει να προσελκύει επενδυτές για πολλούς λόγους, δεδομένου και του ρόλου του ως διαφοροποιητής επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Ένας άλλος λόγος για τις επενδύσεις σε χρυσό είναι η σταθερότητά του σε μεγάλες χρονικές περιόδους, αφού το πολύτιμο μέταλλο διατηρεί την πραγματική του αξία σε βάθος χρόνου και δεν επηρεάζεται αρνητικά από τον πληθωρισμό σε μακροπρόθεσμο επίπεδο». 

Ποιά είναι τα μειονεκτήματα;

Πρώτο και κύριο είναι πως με τον χρυσό, δεν υπάρχουν εγγυήσεις, αφού η τιμή του υπόκειται σε διακυμάνσεις και μπορεί να αποδειχθεί ευμετάβλητη. Πρόκειται για μία πιθανώς μακροπρόθεσμη επένδυση. 

Δεύτερον είναι το γεγονός πως ο χρυσός δεν παράγει απόδοση για τους επενδυτές βάσει επιτοκίων ή μερισμάτων.

Επιπροσθέτως, ο χρυσός μπορεί να είναι δύσκολο επενδυτικό περιουσιακό στοιχεία για άτομα με περιορισμένα ποσά για επένδυση, αφού η αγορά φυσικού χρυσού απαιτεί επίσης την επαλήθευση της γνησιότητας και την ασφαλή αποθήκευσή του.

Τέταρτον, οι γεωπολιτικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές του χρυσού, όπως οι κυρώσεις των G7 στην εισαγωγή ρωσικού χρυσού το 2022. 

Πως μπορείτε να επενδύσετε;

Ο πρώτος τρόπος είναι η απευθείας αγορά χρυσού. Η αξία του υπολογίζεται με βάση τα καράτια του, με τον καθαρό χρυσό να είναι 24 καρατίων. 

Οι κύριοι τρόποι φυσικής αγοράς είναι η επένδυση σε μπάρες χρυσού με βάρος από 1 γραμμάριο μέχρι και 10 κιλά, νομίσματα χρυσού, δη οι λεγόμενες και χρυσές λίρες, ή χρυσά κοσμήματα, κάτι το οποίο ενέχει περισσότερους κινδύνους αφού εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες στην τιμή τους.

Για την αγορά χρυσού πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται αξιόπιστοι έμποροι, όπως τα μέλη της British Numismatic Trade Association ή το ίδιο το βρετανικό Royal Mint. 

O κάθε επίδοξος επενδυτής θα πρέπει να συνυπολογίζει το κόστος ασφάλισης και τα έξοδα αποθήκευσης. Οι επιλογές ασφαλούς αποθήκευσης συμπεριλαμβάνουν θησαυροφυλάκια και τραπεζικές θυρίδες.

Ένας άλλος τρόπος είναι η επένδυση μέσω επενδυτικών ταμείων, είτε αυτά είναι ενεργητικά, είτε παθητικά ή μέσω ETF τα οποία μπορούν να σας προσφέρουν έκθεση στην αγορά του χρυσού χωρίς τις συνήθεις δυσκολίες της εμπορίας και αποθήκευσής του.

Ο τρίτος τρόπος επένδυσης στον χρυσό είναι η έμμεση επένδυση στην αγορά μέσω των εξορυκτικών εταιρειών. Αν και οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης συσχετίζονται με τις τιμές του χρυσού, οι τιμές των μετοχών τους επηρεάζονται και από άλλα θεμελιώδη στοιχεία, όπως η κερδοφορία τους, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Είναι καλή επενδυτική επιλογή;

Ιστορικά, ο χρυσός έχει αποδειχθεί ως προστασία κατά της ύφεσης και έχει σχετικά χαμηλή σχέση με τα άλλα περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με το WGC, οι τιμές του χρυσού έχουν καταγράψει θετικές αποδόσεις κατά τη διάρκεια των 5 εκ των 7 τελευταίων περιόδων ύφεσης. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την γεωπολιτική αστάθεια, η οποία επηρεάζει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου.

Διαβάστε ακόμη

Καλάθι Χριστουγέννων: Ανακοινώθηκαν τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει – Ποτέ αρχίζει η εφαρμογή του

Capital Economics: Γιατί θα συνεχίσει να μειώνεται το ελληνικό χρέος ως προς το ΑΕΠ (πίνακες)

Ζούκερμπεργκ: Για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια πούλησε μετοχές της Meta

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version