search icon

Διεθνή

Ιστορική στιγμή: Η Ισλανδία σταματά το κυνήγι στις φάλαινες

«Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι υπάρχει οικονομικό πλεονέκτημα στην άσκηση αυτής της δραστηριότητας», δήλωσε η υπουργός Σβάντις Σβαβαρσντότιρ

Να καταργήσει τις ποσοστώσεις της από το 2024 λόγω της χαμηλής ζήτησης, σκοπεύει η Ισλανδία, μια από τις τρεις τελευταίες χώρες στον κόσμο που εξακολουθούν να επιτρέπουν τη φαλαινοθηρία, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Αλιείας.

«Δεν υπάρχει λόγος να επιτραπεί η φαλαινοθηρία από το 2024», όταν λήγουν οι τρέχουσες ποσοστώσεις, δήλωσε η υπουργός Σβάντις Σβαβαρσντότιρ, μέλος του κυβερνώντος αριστερού Κόμματος των Πρασίνων της Ισλανδίας. «Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι υπάρχει οικονομικό πλεονέκτημα στην άσκηση αυτής της δραστηριότητας», είπε σε μια στήλη που δημοσιεύτηκε από την καθημερινή Morgunbladid.

Νόμιμη η φαλαινοθηρία σε τρεις χώρες

Η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ιαπωνία είναι οι μόνες χώρες στον κόσμο που επιτρέπουν τη φαλαινοθηρία. Επαναξιολογήθηκαν το 2019, οι ισλανδικές ποσοστώσεις επιτρέπουν 209 αλιεύματα κάθε χρόνο για τη φάλαινα πτερυγίων, το δεύτερο μεγαλύτερο θαλάσσιο θηλαστικό μετά τη μπλε φάλαινα, και 217 για τη φάλαινα μινκ (επίσης αποκαλούμενη φάλαινα μινκ), ένα από τα μικρότερα κητώδη, μέχρι το τέλος του 2023. Όμως, τα τελευταία τρία χρόνια, οι δύο κύριες εταιρείες κατόχων αδειών έχουν κλείσει και η μία από αυτές ανακοίνωσε την άνοιξη του 2020 ότι σίγουρα θα εγκατέλειπε τη δραστηριότητά της.

Το 2018, το τελευταίο φαλαινοθηρικό καλοκαίρι στα ισλανδικά ύδατα, 146 πτερυγοφάλαινες και έξι φάλαινες μινκ εξαφανίστηκαν.

Η εμπορική φαλαινοθηρία απαγορεύτηκε το 1986 από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC), αλλά η Ισλανδία, η οποία είχε αντιταχθεί σε αυτό το μορατόριουμ, την επανέλαβε το 2003.

Μόνο το κυνήγι γαλάζιας φάλαινας, που απαγορεύτηκε από την επιτροπή, πραγματοποιείται επίσης στην Ισλανδία.

Διαβάστε ακόμα:

Μυτιληναίος: Σε αγορά 10.000 μετοχών προέβη η Gioralex Holdings Limited

Στο «κενό» έπεσε η εξαγορά της Arm από την Nvidia

ΕΒΕΠ: Nα υπάρξουν δομικές αλλαγές στις μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος

Exit mobile version