search icon

Διεθνή

Ιστορική συνάντηση Ομπάμα – Άμπε στο Περλ Χάρμπορ

Ο Σίνζο Άμπε είναι ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός εδώ και πολλές δεκαετίες που επισκέπτεται τη ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ, η αιφνιδιαστική επίθεση στην οποία ενέπλεξε και την Αμερική στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Σίνζο Άμπε είναι ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός εδώ και πολλές δεκαετίες που επισκέπτεται τη ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ, η αιφνιδιαστική επίθεση στην οποία ενέπλεξε και την Αμερική στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τα θύματα της ιαπωνικής επίθεσης 75 χρόνια πριν.

«Δεν πρέπει ποτέ να επαναλάβουμε τις φρικαλεότητες του πολέμου κι αυτός είναι ο ρητός όρκος που έχει πάρει ο λαός της Ιαπωνίας», ανέφερε.

Δίπλα στον Σίνζο Άμπε, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποίησαν από κοινού επίσκεψη στη ναυτική βάση οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου του 1941, η ιαπωνική επίθεση 353 μαχητικών αεροσκαφών σκόρπισε τον θάνατο σε 2.403 Αμερικανούς.
Στη μνήμη εκείνων των ανθρώπων πολλοί εκ των οποίων παραμένουν θαμμένοι στα συντρίμμια του USS Arizona, καθώς δεν βρέθηκαν ποτέ οι σοροί τους, ο πρωθυπουργός Άμπε απέτισε φόρο τιμής και ορκίστηκε ειρήνη και συμφιλίωση.

Παράλληλα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επαίνεσε τις ΗΠΑ για τις προσπάθειές της να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Ιαπωνία μετά τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, που έληξε αμέσως μετά τη ρίψη δύο ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945. Αποκάλεσε δε την ανανεωμένη συμμαχία ανάμεσά τους ως «συμμαχία ελπίδας», ωστόσο, όπως αναμενόταν δεν ζήτησε συγγνώμη για την επίθεση.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, επίσης απέτισε φόρο τιμής στα θύματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά κατέθεσε στεφάνι «στα νερά που εξακολουθούν να θρηνούν», ενώ καλωσόρισε τον πρωθυπουργό Άμπε «σε πνεύμα φιλίας, με τον ίδιο τρόπο που καλωσόρισε εμένα η Ιαπωνία».

Η ιαπωνική επίθεση 75 χρόινια πριν στο Περλ Χάρμπορ είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή και των οκτώ πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ που βρίσκονταν στη ναυτική βάση. Τέσσερα εξ αυτών βυθίστηκαν και αμέσως μετά οι ΗΠΑ μπήκαν στον πόλεμο.

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς που σκοτώθηκαν εκείνη τη μέρα στο πλοίο Arizona δεν βρέθηκαν ποτέ.

Exit mobile version