Ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς έχει προκαλέσει μποϊκοτάζ κατά των συγγραφέων της, έχει διακόψει τη συνεργασία με τους επιστήμονές της και έχει εγείρει πιθανά εντάλματα σύλληψης κατά αξιωματούχων της. Αλλά τίποτα δεν έχει κάνει τους Ισραηλινούς να αισθάνονται πιο απομονωμένοι από τη μαζική μείωση των πτήσεων από και προς τη χώρα.

Τα απευθείας δρομολόγια προς δεκάδες μεγάλες πόλεις – Ουάσιγκτον, Σαν Φρανσίσκο, Τορόντο, Χονγκ Κονγκ, Νέο Δελχί – έχουν ανασταλεί, μειώνοντας τις προσωπικές επιχειρηματικές συναντήσεις καθώς και τα φορτία που εξαρτώνται από τις επιβατικές πτήσεις.

Από τις 20 αεροπορικές εταιρείες που κυριαρχούσαν στην αγορά πριν από τον πόλεμο, οι ισραηλινές εταιρείες είναι σχεδόν οι μόνες που έχουν απομείνει. Ο αριθμός των αεροπλάνων και των επιβατών στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν μειώθηκε κατά 40% τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, σύμφωνα με την αρχή του αεροδρομίου.

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος προέρχεται από την απώλεια των αεροπορικών εταιρειών της Βόρειας Αμερικής – Delta Air Lines Inc., United Airlines Holdings Inc., American Airlines Group Inc. και Air Canada. Παρόλο που το Μπεν Γκουριόν δεν έχει δεχθεί επίθεση, οι εταιρείες λένε ότι φοβούνται για την ασφάλεια των επιβατών τους, καθώς οι πύραυλοι εκτοξεύονται από διάφορες κατευθύνσεις και τα πληρώματα δεν επιθυμούν να περάσουν τη νύχτα στο Τελ Αβίβ.

Με τον πόλεμο να διανύει τον 14ο μήνα του και να μην διαφαίνεται τέλος σύντομα, οι ισραηλινοί επιχειρηματίες τεχνολογίας είναι αντιμέτωποι με τη μείωση των επενδυτών και της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ψάχνουν απεγνωσμένα λύσεις. Μια από αυτές, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, ονομάζεται Airtech και έχει ως στόχο να καθιερώσει πτήσεις τσάρτερ τρεις φορές την εβδομάδα από και προς τις ΗΠΑ.

«Το σχέδιό μας είναι απλό», δήλωσε ο Ori Hedomi, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Mazor Robotics και βετεράνος επιχειρηματίας, ο οποίος συμβάλλει στη δημιουργία του σχεδίου. «Θα μισθώσουμε αεροπλάνα για να ταξιδεύουμε από το Ισραήλ στις ΗΠΑ και πίσω, συμπεριλαμβανομένης όλης της υλικοτεχνικής υποδομής. Για να κάνετε επιχειρήσεις πρέπει να συναντήσετε τους εταίρους πρόσωπο με πρόσωπο. Πρέπει να καλλιεργείς σχέσεις».

Μια άλλη λύση προέρχεται από μια μικρή εταιρεία που ονομάζεται Air Haifa και η οποία πετάει προς την Κύπρο έξι φορές την ημέρα, διευκολύνοντας τις συνδέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα προβλήματα των πτήσεων άρχισαν αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ πριν από 13 μήνες, η οποία ενώθηκε στα βόρεια με τη Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών. Το Ισραήλ εξαπέλυσε πολέμους αντιποίνων στη Γάζα και τον Λίβανο και αντάλλαξε πυρά με το Ιράν.

Οι ξένες αεροπορικές εταιρείες το σταμάτησαν, στη συνέχεια ξεκίνησαν και στη συνέχεια σταμάτησαν ξανά, καθώς η στρατιωτική δράση αυξανόταν και μειωνόταν. Οι αεροπορικές εταιρείες αναβάλλουν την επιστροφή τους για εβδομάδες ή μήνες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, επ’ αόριστον, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτό έχει γυρίσει πίσω τις ισραηλινές αερομεταφορές περισσότερο από μια δεκαετία πριν από τη μεταρρύθμιση «ανοικτών ουρανών» του 2013, η οποία έφερε δεκάδες αεροπορικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ, καθώς η χώρα απέκτησε πλούτο.

Αυτό συνέπεσε με τη βελτίωση των περιφερειακών σχέσεων του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματικών σχέσεων με αρκετές αραβικές χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του γεγονότος έχει ανατραπεί. Η Τουρκία, που κάποτε αποτελούσε κόμβο για πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, μποϊκοτάρει το Ισραήλ. Δεν υπάρχει πλέον άμεση πρόσβαση στην Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο ή το Μπαχρέιν ή σε δεκάδες πόλεις στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ανατολική Ευρώπη.

Ο μεγαλύτερος ωφελημένος είναι η El Al, ο εθνικός αερομεταφορέας του Ισραήλ, ο οποίος προσθέτει πτήσεις και αποφεύγει τις ακυρώσεις. Η αεροπορική εταιρεία με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος, διπλασίασε το μερίδιο αγοράς της στο 46% τον Σεπτέμβριο του 2024 σε ετήσια βάση και ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 228 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του έτους, αυξημένα κατά οκτώ φορές σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η αξιοπιστία του είχε ένα μεγάλο κόστος για τους καταναλωτές.

«Οι τιμές των πτήσεων έχουν αυξηθεί κατά 50 έως 200% και σε ορισμένες περιπτώσεις κατά 300 έως 400%», λέει ο Hanny Sobol, διευθύνων σύμβουλος του Diesenhaus Group, ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου, προσθέτοντας ότι οι θέσεις είναι ελάχιστες.

Το κόστος της ναυτιλίας επηρεάζεται επίσης. Ο Amir Shani, ιδιοκτήτης της ισραηλινής αεροπορικής μεταφορικής εταιρείας Amit και επικεφαλής μιας ένωσης αεροπορικών μεταφορέων, λέει ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση της εξάρτησης από τα επιβατικά αεροπλάνα για τη μεταφορά φορτίων. Προπολεμικά, πάνω από το μισό φορτίο στο Ισραήλ μεταφερόταν με επιβατικά αεροπλάνα.

«Το κόστος των αεροπορικών μεταφορών έχει εκτοξευθεί κατά περίπου 250%», λέει ο Shani. Αυτό έχει καταστήσει τη σφαγή του πληθωρισμού πολύ πιο δύσκολη.

Οι περιορισμοί στον εφοδιασμό έχουν τριπλασιάσει τους χρόνους παράδοσης, λέει ο διευθύνων σύμβουλος ενός εργοστασίου οδοντικών εμφυτευμάτων στο βόρειο Ισραήλ, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του συζητώντας επιχειρηματικά θέματα. Είπε ότι αυτό έχει μειώσει τις πωλήσεις και έχει βλάψει τις ταμειακές ροές της εταιρείας.

Οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες λένε ότι ένα πράγμα που τις κρατάει μακριά από το Ισραήλ, ιδίως κατά τη διάρκεια του πολέμου, είναι ένας νόμος που τις υποχρεώνει να αποζημιώνουν τους επιβάτες και να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις για ακυρωμένες ή καθυστερημένες πτήσεις.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες που εκπροσωπούνται από την τοπική δικηγορική εταιρεία FBC & Co λένε σε ένα έγγραφο θέσεων ότι όταν οι εναλλακτικές πτήσεις είναι τόσο περιορισμένες, οι τιμές τους εκτοξεύονται στα ύψη.

«Οι ξένες αεροπορικές εταιρείες αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν δυνητικά σημαντικές οικονομικές συνέπειες και ελλείψει σαφούς αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας, δεν έχουν κίνητρο να συνεχίσουν να εκτελούν τις πτήσεις τους στο Ισραήλ», δήλωσε η ομάδα στους νομοθέτες.

Υπάρχει ανησυχία ότι ορισμένες αεροπορικές εταιρείες μπορεί να μην επιστρέψουν. Η ομάδα δήλωσε στο Κοινοβούλιο: «Εάν δεν υπάρξει εκ των προτέρων προγραμματισμός για την καλοκαιρινή περίοδο, τα αεροσκάφη θα ανατεθούν σε άλλους προορισμούς. Ως εκ τούτου, για να αποφευχθεί τουλάχιστον άλλο ένα έτος κατάρρευσης της ισραηλινής αεροπορικής βιομηχανίας, πρέπει να ληφθούν τολμηρά και γρήγορα μέτρα».

Διαβάστε ακόμη

Amazon: Είσοδος και στις ΑΠΕ με μεγάλα έργα αιολικής ενέργειας άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα

Η Netflix βάζει το βαρύ πυροβολικό: Μετά τον Μάικ Τάισον επιστρατεύει και την Μπιγιονσέ για να κερδίσει κοινό

Lidl Ελλάς: Νέα επένδυση €100 εκατ. για τη δημιουργία κέντρου διανομής στην Ελευσίνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα