Με δύο εβδομάδες να απομένουν για τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες ελπίζει να βγει νικητής και να επιστρέψει ξανά στην εξουσία, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα απομνημονεύματά του, στα οποία πραγματεύεται κυρίως τις τεταμένες σχέσεις του με τον Μπαράκ Ομπάμα και στη στοργική σχέση του με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Επικεφαλής της κυβέρνησης από το 1996 έως το 1999 και στη συνέχεια από το 2009 έως το 2021, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αποχώρησε πέρυσι από την εξουσία, στην οποία τον διαδέχθηκε ένας ετερόκλητος συνασπισμός που σχηματίστηκε για να θέσει τέλος στην παντοκρατορία του βετεράνου πολιτικού.
Στο βιβλίο «Bibi: My Story», ο 72χρονος νυν αρχηγός της αντιπολίτευσης, κατηγορούμενος για διαφθορά σε μια σειρά υποθέσεων, λέει ότι είναι «για πάντα ευγνώμων» που είχε τον χρόνο -1,5 χρόνο εκτός κυβέρνησης- για να ολοκληρώσει τα απομνημονεύματά του.
Τα απομνημονεύματα, που δημοσιεύθηκαν στα αγγλικά και τα εβραϊκά, δεν έχουν συγκλονιστικές αποκαλύψεις και δεν έγιναν πρωτοσέλιδο στα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ, αλλά ρίχνουν βέλη προς την κυβέρνηση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο είχε μια δύσκολη σχέση.
Έπειτα από την πρώτη του συνάντηση το 2007 με τον Ομπάμα, όταν ο τελευταίος ήταν ακόμη γερουσιαστής και υποψήφιος για την προεδρία, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν αισιόδοξος. «Μπορώ να συνεργαστώ με αυτόν τον τύπο», θυμάται λέγοντας σε έναν από τους συμβούλους του.
Αλλά όπως είπε, η άποψή του άλλαξε γρήγορα, κατηγορώντας «την τάση του Ομπάμα να βλέπει τον κόσμο μέσα από ένα αντιαποικιακό πρίσμα» και να θεωρεί το Ισραήλ -κακώς σύμφωνα με τον ίδιο- ως αποικιοκράτη επιτιθέμενο εναντίον των Παλαιστινίων.
Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την Προεδρία το 2016, ο Νετανιάχου ανέκτησε την εμπιστοσύνη του. «Συνειδητοποίησα ότι θα είχα πλέον έναν μεγάλο σύμμαχο στη μάχη μου ενάντια στον μεγαλύτερο εχθρό του Ισραήλ», γράφει ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στην εχθρότητα του Τραμπ απέναντι στη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, την οποία διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση Ομπάμα με την Τεχεράνη.
Με την είσοδό του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε μια σειρά από αποφάσεις που διαφοροποιούνταν από την αμερικανική εξωτερική πολιτική στο Μεσανατολικό, τις οποίες χαιρέτισε το Ισραήλ, με αποκορύφωμα την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους, παρά τη διεθνή συναίνεση που καθιστούσε την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης ως απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό.
Στη συνέχεια, οι Παλαιστίνιοι διέκοψαν τις σχέσεις τους με την Ουάσινγκτον. Στο βιβλίο του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαίρεται που είχε κάποια επιρροή στην αμερικανική εσωτερική πολιτική. «Ήξερα ότι ο Τραμπ θα εκτιμούσε τη μεγάλη υποστήριξη που είχαμε εγώ και το Ισραήλ στην κοινότητα των Ευαγγελιστών, το πιο σημαντικό στοιχείο του εκλογικού του σώματος», γράφει ο Ισραηλινός πολιτικός.
Οι ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου είναι οι πέμπτες που διεξάγονται τα τελευταία τριάμισι χρόνια.
Διαβάστε ακόμη
Κομισιόν: Ποια μέτρα περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο για την ενεργειακή κρίση
Η Ναυτιλία περιμένει την ώθηση της Κίνας – Το Πεκίνο προωθεί ως καύσιμο το πετρέλαιο και τον άνθρακα
ΗΠΑ: Πρόστιμο $778 εκατ. στη Lafarge Beton για τη στήριξη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία