Πολιτική αναταραχή προκάλεσε στο Τελ Αβίβ η απόφαση του κεντρώου κόμματος του Μπένι Γκαντζ να καταθέσει πρόταση για τη διάλυση του κοινοβουλίου. Αν και πιθανότατα ο Γκαντζ δεν έχει αρκετή στήριξη στην Κνεσέτ για να πυροδοτήσει πρόωρες εκλογές, είναι σαφές ότι η κίνηση αυτή θα εντείνει την πίεση που δέχεται ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο εσωτερικό σε ένα διάστημα που και η διεθνής κοινότητα από την πλευρά της κλιμακώνει την αντίδραση της για τις επιχειρήσεις στη Ράφα και τις συνεχιζόμενες απώλειες άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού.

Σημειωτέον πως το κόμμα του Γκαντζ συμμετέχει στο πολεμικό συμβούλιο της χώρας, που σχηματίστηκε από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η επιθετική αυτή κίνηση από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης έρχεται σε συνέχεια του τελεσιγράφου που έδωσε προς τον Νετανιάχου, στις αρχές Μαϊου, απαιτώντας από τον πρωθυπουργό να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο για την «επόμενη ημέρα» στη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι τις 8 Ιουνίου. Είχε δε, απειλήσει να εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν δεν ο Νετανιάχου δεν προχωρούσε στην κατάρτιση τέτοιου σχεδίου.

Το κόμμα Εθνικής Ενότητας «υπέβαλε πρόταση νόμου για τη διάλυση της 25ης Κνεσέτ (…) Αυτό είναι η συνέχεια του αιτήματος του ηγέτη του κόμματος Μπένι Γκαντζ να προχωρήσουμε σε μια ευρεία συμφωνία ενόψει της διεξαγωγής εκλογών πριν από τον Οκτώβριο, έναν χρόνο μετά τη σφαγή», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας και πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ συμφώνησε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Νετανιάχου μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου 2023, που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα. Το κεντρώο μπλοκ του Γκαντζ ωστόσο διαλύθηκε τον Μάρτιο, όταν ο Γκίντεον Σάαρ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης προερχόμενος από το Λικούντ του Νετανιάχου, τερμάτισε τη συνεργασία του και σχημάτισε μια ξεχωριστή, κεντροδεξιά ομάδα στο κοινοβούλιο. Το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Γκαντζ από μόνο του δεν διαθέτει αρκετές ψήφους για να ρίξει την κυβέρνηση.

Το Λικούντ απάντησε στην κίνηση αυτή του Γκαντζ με μια ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι το Ισραήλ χρειάζεται ενότητα και ότι η διάλυση της κυβέρνησης θα πλήξει την πολεμική προσπάθεια.

Σημειωτέον πως, πέρα από τη διεθνή κατακραυγή, ο Νετανιάχου είναι αποδέκτης και της δυσαρέσκειας των συμπατριωτών του για τη διαχείριση του πολέμου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την απήχηση του να έχει υποχωρήσει σημαντικά και πως, αν γίνονταν εκλογές, το κόμμα του Γκαντζ θα λάμβανε τις περισσότερες ψήφους. 

Διαβάστε ακόμη

Microsoft: 3 στους 4 εργαζόμενους χρησιμοποιούν πλέον AI στην εργασία τους

Ξεκίνησε το 2ο TBM της Άκτωρ σε στρατηγικής σημασίας διευρωπαϊκό σιδηροδρομικό άξονα

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ