Πίτσα, σούσι, παγωτό, μπύρα, αλλά και φάρμακα εξ ουρανού; Περίπου. Το Ισραήλ, μία από τις ηγετικές χώρες στην αγορά των drones, εισέρχεται στον χώρο του drone delivery, δηλαδή της διανομής προϊόντων από αέρος, όχι μόνο για τρόφιμα, αλλά σε δεύτερο χρόνο και για φάρμακα.
Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε επίδειξη σε παραλία του Τελ Αβίβ, όπου τρία drone –τα δύο μεταφέροντας σούσι και το τρίτο μπύρα– πέταξαν στον ουρανό και στη συνέχεια προσθαλασσώθηκαν.
Η πτήση τους οργανώθηκε από τη High Lander και την Cando, δύο ισραηλινές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του drone delivery, στο πλαίσιο προγράμματος ύψους 6 δισ. δολαρίων με στόχο την προώθηση της ισραηλινής τεχνολογίας σε αυτό τον τομέα.
Η Ντανιέλα Παρτέμ, η οποία ηγείται αυτής της πρωτοβουλίας στην Ισραηλινή Αρχή Καινοτομίας, δήλωσε ότι στο μέλλον φαντάζεται χιλιάδες drones να πετάνε ταυτόχρονα στις πολύβουες πόλεις, μεταφέροντας ιατροφαρμακευτικό υλικό, παρέχοντας υποστήριξη στις αποστολές της αστυνομίας και παραδίδοντας φαγητό σε πακέτο.
«Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική αγορά στο Ισραήλ, που να μην κυριαρχείται από μία εταιρεία», είπε η ίδια.
10.000 διανομές καφέ από τη Wing
«Αν καταφέρουμε να απομακρύνουμε τα οχήματα από τους δρόμους στρέφοντάς τα στους αιθέρες, μπορούμε να επηρεάσουμε την κίνηση, μπορούμε να μειώσουμε τη μόλυνση του αέρα […], μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο, ασφαλέστερο περιβάλλον για την παράδοση αγαθών».
Μέχρι στιγμής το drone delivery χρησιμοποιείται στο εξωτερικό για τη διανομή πολύτιμων αλλά μικρών φορτίων, όπως εμβόλια και αίμα, σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Πρόσφατα, η εταιρεία Wing, που ειδικεύεται στο drone delivery και λειτουργεί υπό την μητρική της Google, Alphabet, έφτασε τις 100.000 διανομές μέσω drone.
Συνήθως η διανομή γίνεται σε διάστημα δέκα λεπτών, ενώ το ρεκόρ της Wing είναι 2 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα από τη στιγμή της παραγγελίας.
Διανομή σε 10 λεπτά
Μέχρι στιγμής, τα drones πραγματοποιούν αποστολές σαν εξάσκηση, με στόχο την εγκατάσταση των ειδικών επιφανειών για την προσγείωσή τους στην πόλη.
Η αλυσίδα καταστημάτων πώλησης παγωτών Golda άνοιξε υποκατάστημα στην παραλία του Τελ Αβίβ, όπου οι πελάτες θα μπορούν να σκανάρουν έναν κωδικό QR και να παραγγέλνουν ό,τι επιθυμούν για να τους παραδοθεί με drone.
«Σε λιγότερο από δέκα λεπτά μπορείς να παραλάβεις την παραγγελία σου, κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί με συμβατικά οχήματα», λέει η διευθύντρια μάρκετινγκ της εταιρείας, Τάλια Μάρντερ.
Διαβάστε ακόμη
Η αύξηση εσόδων «δίνει το σήμα» για μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2021
Εντυπωσιακό 4άστερο ξενοδοχείο τα πρώην γραφεία του ΚΚΕ στη Βερανζέρου (pics)