Ο Ναφτάλι Μπένετ, πρωθυπουργός του Ισραήλ, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως, για να αποτραπεί η εξάπλωση στη χώρα της νέας παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2.
Ακόμη, ο κ. Μπένετ διεμήνυσε ότι θα επανενεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης της κίνησης των προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους –συνήθης πρακτική για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς της Σιν Μπετ– για τον ίδιο λόγο.
Το Ισραήλ έγινε έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της εξαιτίας της Όμικρον, η οποία ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και χαρακτηρίστηκε «ανησυχητική παραλλαγή» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτή την εβδομάδα.
Το μέτρο μένει να εγκριθεί από την Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.
Ως αυτό το στάδιο, οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ένα κρούσμα της Όμικρον και μιλούν για ακόμη επτά ύποπτα κρούσματα. Δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν το πρόσωπο που επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί είναι εμβολιασμένο ή όχι. Διευκρίνισαν πάντως πως τρία από τα επτά πρόσωπα που χαρακτηρίζουν ύποπτα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μέσα στις επόμενες 14 ημέρες θα είναι διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία για το πόσο αποτελεσματικά είναι έναντι της παραλλαγής Όμικρον τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19.
«Η υπόθεση εργασίας μας είναι πως η παραλλαγή είναι παρούσα σε σχεδόν όλες τις χώρες», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Αγελέτ Σακέντ στο τηλεοπτικό δίκτυο N12. Εκτίμησε πως «το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό», απέναντι στο νέο παραλλαγμένο στέλεχος.
Οι ισραηλινοί πολίτες που θα επιστρέφουν στο εξής στη χώρα, ακόμη και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Μπένετ.
Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Η απαγόρευση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα (της Κυριακής προς Δευτέρα). Είχε ήδη επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στους ταξιδιώτες από τις περισσότερες χώρες της Αφρικής προχθές Παρασκευή.
Όσο για την τεχνολογία παρακολούθησης, που έχει χρησιμοποιηθεί κατά διαστήματα για την ανάσχεση της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020, αυτό που επιτρέπει είναι να εντοπίζεται κάθε τοποθεσία όπου κινήθηκε ο κάτοχός του τηλεφώνου, ώστε να γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ περιόρισε νωρίτερα φέτος το εύρος χρήσης της, έπειτα από προσφυγές οργανώσεων υπεράσπισης αστικών και ατομικών δικαιωμάτων.
Ο εντοπισμός κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού σε διάφορες χώρες έχει πυροδοτήσει παγκόσμια ανησυχία και την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, επιδημιολόγοι τονίζουν πως τα μέτρα παίρνονται μάλλον αργά για να αποτραπεί η εξάπλωση του Όμικρον σε διεθνές επίπεδο.
Περί το 57% των 9,4 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ, έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19, πράγμα το οποίο σημαίνει είτε πως έχει λάβει τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ή πως δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί πέντε μήνες αφότου έλαβε τη δεύτερη δόση.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αρχές έχουν καταγράψει πάνω από 8.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,3 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην ισραηλινή επικράτεια.
Διαβάστε ακόμα:
Αλλαγή σκηνικού: Ερχονται νέου τύπου επιχειρηματικά δάνεια
Η μετάλλαξη Omicron στο μικροσκόπιο των ειδικών – Προληπτικά μέτρα και από την Ελλάδα