Μια μοναδική ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος στην κάλυψη του παγκόσμιου χάσματος μεταξύ των δύο φύλων είναι η χρονιά των εκλογών του 2024, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

Σε νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, το WEF ανέφερε ότι, ενώ η παγκόσμια ανισότητα μεταξύ των φύλων μειώθηκε οριακά κατά το προηγούμενο έτος, αυτό έγινε με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι στο παρελθόν. Τώρα εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 134 χρόνια – ή πέντε γενιές – για να κλείσει το παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων, από 131 χρόνια το 2023, δήλωσε το WEF.

Ωστόσο, ο φετινός σαρωτικός εκλογικός κύκλος θα μπορούσε να μειώσει το χάσμα αυτό, ενισχύοντας την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική σφαίρα, ανέφερε ο μη κυβερνητικός οργανισμός.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2158 για την ισοτιμία: η ώρα για αποφασιστική δράση είναι τώρα», δήλωσε σε δελτίο Τύπου η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF.

Η Παγκόσμια Έκθεση του WEF για το χάσμα μεταξύ των φύλων, η οποία διανύει το 18ο έτος της, είναι ένας ετήσιος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της ισότητας των φύλων. Συγκρίνει τα χάσματα με βάση το φύλο σε τέσσερις τομείς: οικονομική συμμετοχή και ευκαιρίες, εκπαιδευτικό επίπεδο, υγεία και επιβίωση και πολιτική ενδυνάμωση, μεταδίδει το CNBC.

Η πολιτική συμμετοχή εντοπίστηκε ως ένας τομέας με έντονες ανισορροπίες, παρά τα μέτρια κέρδη σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο. Όμως, με περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει δικαίωμα ψήφου σε δεκάδες εκλογικές αναμετρήσεις φέτος, θεωρείται επίσης ένας τομέας με σημαντικές δυνατότητες.

«Με περισσότερες από 60 εθνικές εκλογές το 2024 και με τον μεγαλύτερο παγκόσμιο πληθυσμό στην ιστορία να ψηφίζει, η πολιτική εκπροσώπηση των γυναικών και το συνολικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων θα μπορούσαν να βελτιωθούν», αναφέρει η έκθεση.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί τόσο σε κορυφαίο επίπεδο, με περισσότερες ηγετικές θέσεις για γυναίκες, όσο και μέσω πολιτικών που έχουν σχεδιαστεί για την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών.

Την περασμένη εβδομάδα, το Μεξικό ψήφισε την πρώτη του γυναίκα πρόεδρο Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, η εκστρατεία της οποίας περιελάμβανε δεσμεύσεις για τη μείωση της βίας κατά των γυναικών. Ήρθε μια μέρα αφότου η Ισλανδία εξέλεξε τη Halla Tomasdottir ως πρόεδρο μετά από μια επιχειρηματική καριέρα, η οποία περιελάμβανε τη βελτίωση της εκπροσώπησης των γυναικών στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Μπροστά η Ευρώπη στην ισότητα των φύλων

Το παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων ανέρχεται σήμερα στο 68,5%, σημειώνοντας βελτίωση κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω των μέτριων κερδών στην οικονομική συμμετοχή και τις ευκαιρίες.

«Παρά ορισμένα φωτεινά σημεία, τα αργά και σταδιακά κέρδη που επισημαίνονται στη φετινή έκθεση για το παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για ανανεωμένη παγκόσμια δέσμευση για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, ιδίως στον οικονομικό και πολιτικό τομέα», δήλωσε η Zahidi.

Η Ισλανδία κατατάσσεται ως η χώρα με την μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των φύλων στον κόσμο για 15η συνεχή χρονιά και η μόνη χώρα που έχει καλύψει το 93,5% του χάσματος μεταξύ των φύλων.

Την ακολούθησαν στην πρώτη δεκάδα η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία, η Νικαράγουα, η Γερμανία, η Ναμίμπια, η Ιρλανδία και η Ισπανία. Ενώ καμία χώρα δεν έχει ακόμη επιτύχει πλήρη ισότητα των φύλων, οι δέκα πρώτες χώρες της κατάταξης έχουν καλύψει τουλάχιστον το 80% του χάσματός τους.

Η Ευρώπη συνεχίζει να ηγείται σε περιφερειακό επίπεδο, με βαθμολογία ισότητας των φύλων 75%, ελαφρώς μπροστά από τη Βόρεια Αμερική, όπου έχει καλυφθεί το 74,8% του χάσματος.

Η Λατινική Αμερική, που κατατάσσεται στην τρίτη θέση με βαθμολογία 74,2%, έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη βελτίωση από κάθε άλλη περιοχή από την έναρξη του δείκτη.

Η Ανατολική Ασία και Ειρηνικός, εν τω μεταξύ, έχει βαθμολογία 69,2%, ελαφρώς μπροστά από την Κεντρική Ασία με 69,1%, την Υποσαχάρια Αφρική με 68,4% και τη Νότια Ασία με 63,7%. Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική κατατάσσονται στην τελευταία θέση με 61,7%.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Σε αυξημένη επιφυλακή το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας λόγω καύσωνα

Performance Technologies: Μέσα στο καλοκαίρι η μετάταξη – «Εκκίνηση» στα έργα δημοσίου και εξαγορές (pic)

ΥΠΕΝ: Ποια προϊόντα μιας χρήσης είναι…και με το νόμο «μιας χρήσης»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ