Το Ιράν έχει εντείνει τις δραστηριότητές του στην παραγωγή ουρανίου, έπειτα από νεότερα στοιχεία που υποδεικνύουν πως διαθέτει πολύ μεγαλύτερα αποθέματα από τα αρχικώς εκτιμώμενα, σύμφωνα με τη διεθνή υπηρεσία πυρηνικής εποπτείας.
Τα στοιχεία αυτά, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη μέσα από την έκδοση “Κόκκινο Βιβλίο” –μια διετής αποτύπωση της παγκόσμιας αγοράς ουρανίου– έχουν προκαλέσει ανησυχία για την κατεύθυνση του πυρηνικού σχεδιασμού της Τεχεράνης. Αν και από το 2022 έχει ανοίξει νέες μεταλλευτικές τοποθεσίες, οι ειδικοί θεωρούν ότι οι φυσικοί της πόροι είναι ακόμη ασύμφοροι και ανεπαρκείς για την πλήρη υποστήριξη πυρηνικού αντιδραστήρα.
Η κυβέρνηση του Ιράν φαίνεται να υποδεικνύει αυξημένα αποθέματα ουρανίου, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης από τον Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας στο Παρίσι και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη. Η φετινή παραγωγή ενδέχεται να φτάσει τους 71 τόνους, σχεδόν τετραπλάσια από την προηγούμενη χρονιά.
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα στάδια του κύκλου πυρηνικών καυσίμων, η εξόρυξη ουρανίου δεν υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο. Οι επιθεωρητές του ΙΑΕΑ παρακολουθούν προσεκτικά το εμπλουτισμένο ουράνιο λόγω της πιθανής χρήσης του σε πυρηνικά όπλα, όμως το μεταλλευτικό ουράνιο κυκλοφορεί με λιγότερους περιορισμούς.
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι ειρηνικό, η συμφωνία του 2015 που περιλάμβανε περιορισμούς και έλεγχο των εξορύξεων διαλύθηκε το 2018, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ και επέβαλε νέες κυρώσεις.
Αν και έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης, ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει για στρατιωτική αντίδραση σε περίπτωση αδιαλλαξίας της Τεχεράνης. Πρόσφατα, Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως είναι ανοιχτοί σε διάλογο με τις ΗΠΑ με μεσολάβηση του Ομάν.
Αναλυτές σημειώνουν ότι το Ιράν δεν έχει επαρκή παραγωγή για την υποστήριξη του μοναδικού αντιδραστήρα στο Μπουσέρ, καθώς απαιτούνται 160 τόνοι ουρανίου ετησίως ενώ εξορύσσει μόνο 21. Παρόλα αυτά, η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου φτάνει σε επίπεδα επαρκή για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Το Ιράν εκτιμάται ότι παράγει πλέον το ισοδύναμο μιας βόμβας ανά μήνα σε ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 60%, με το απόθεμα να έχει αυξηθεί δραματικά μέσα σε μόλις τρεις μήνες.
Διαβάστε ακόμη
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα στις 9 Απριλίου – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Kίνα: Επιταχύνει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας ενόψει του εμπορικού πολέμου (γράφημα)
Κλιματική κρίση: Πώς επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα