Όταν η οικογένεια Μουρ αγόραζε μετοχές σε μία ινδική εταιρεία αγροτικού εξοπλισμού δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν πρωτοσέλιδο στα μεγάλα οικονομικά μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, για όλους τους λάθος λόγους.
Η υπόθεση Moore vs United States ήρθε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στις 5 Δεκεμβρίου. Ο Τσαρλς και η Κάθλιν Μουρ κινήθηκαν νομικά κατά του αμερικανικού κράτους για την έκτακτη φορολογία που τους επιβλήθηκε το 2017, επί προεδρίας Τραμπ.
Οι Μουρ, συνταξιούχοι και οι δύο, κλήθηκαν να καταβάλουν φόρο 15.000 δολαρίων για την επένδυσή τους στην KisanKraft, παρότι δεν έλαβαν μερίσματα από τις μετοχές τους αφού τα κέρδη επανα-επενδύθηκαν στην εταιρεία.
Ο φόρος επιβλήθηκε στο πλαίσιο του νόμου που έχει γίνει γνωστός ως «υποχρεωτικός φόρος επαναπατρισμού ή MRT». Προέβλεπε ότι οι Αμερικανοί μέτοχοι σε ξένες εταιρείες θα πληρώσουν φόρο για το μερίδιό τους στα συσσωρευμένα και αδιάθετα κέρδη της ξένης εταιρείας, ακόμα και χωρίς να δηλωθεί ή να καταβληθεί πραγματικό μέρισμα.
«Αν δεν έχετε λάβει εισόδημα, πώς μπορεί να σας ζητηθεί να πληρώσετε φόρους εισοδήματος;» αναρωτιέται ο Τσαρλς Μουρ, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Competitive Enterprise Institute, μια οργάνωση που εκπροσωπεί τους Μουρ στη δικαστική τους μάχη κατά του αμερικανικού κράτους. «Μας φάνηκε αντισυνταγματικό» λέει.
Πώς έφτασαν όμως τα 15.000 δολάρια των Μουρ να απασχολούν όλη την οικονομική επικαιρότητα των ΗΠΑ;
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για το αν επιτρέπεται η επιβολή φόρου στην περιουσία και όχι στα εισοδήματα που αυτή αποδίδει στους φορολογούμενους.
Πρόκειται για θέμα κολοσσιαίας σημασίας.
Αφενός αγγίζει την καρδιά της οικονομικής ατζέντας των Δημοκρατικών, που επί χρόνια επιζητούν να φορολογηθεί η περιουσία των δισεκατομμυριούχων.
Αφετέρου, αγγίζει και πολλές ισχύουσες διατάξεις του νυν φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ που επιβαρύνουν περιουσιακά στοιχεία, ακόμα και αν αυτά δεν αποδίδουν έσοδα στους ιδιοκτήτες τους.
Ουσιαστικά, πρόκειται να δοκιμάσει τα όρια του Κογκρέσου και μέχρι πού δικαιούται να επιβάλλει φορολογία υπό την 16η Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος.
Τέλος, η απήχηση της απόφασης θεωρείται ότι δε θα περιοριστεί στα αμερικανικά σύνορα.
Η πολιτική διαμάχη για το θέμα είναι σφοδρή και έχει γεννήσει και ένα παράδοξο: οι Δημοκρατικοί και η διακυβέρνηση Μπάιντεν υπερασπίζονται με πάθος ένα νόμο του Ντόναλτ Τραμπ.
«Η αποτίμηση της αξίας ενός σπιτιού ή άλλου περιουσιακού στοιχείου δεν είναι εισόδημα – τουλάχιστον, όχι μέχρι να πουληθεί και να πραγματοποιηθεί το κέρδος», είπαν οι δικηγόροι των Μουρ στο Ανώτατο Δικαστήριο. «Η πραγματοποίηση του κέρδους δεν είναι μόνο αυτό που διακρίνει το εισόδημα από την ιδιοκτησία γενικά , αλλά είναι αυτό που καθιστά το εισόδημα, πραγματικό εισόδημα».
«Είναι η σημαντικότερη φορολογική υπόθεση του τελευταίου αιώνα» αναφέρει σε σχετική του έκθεση το Ινστιτούτο για τη Φορολογία και την Οικονομική Πολιτική (ITEP).
Moore v. United States, already a cause for concern for people who care about fair taxes, could create more barriers for racial equity advocates working to improve the economic conditions for people of color.
More from @BrakeyshiaSamms here. https://t.co/d3zZYqLSRz
— ITEP (@iteptweets) December 4, 2023
Εάν το δικαστήριο δικαιώσει τους Μουρ, το αμερικανικό δημόσιο μπορεί να χάσει δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά έσοδα, αφού θα ανοίξει τον «Ασκό του Αιόλου» σε μαζικές αγωγές κατά ανάλογων φορολογικών διατάξεων.
Επίσης, το Ινστιτούτο για τη Φορολογία εκτιμά ότι θα απαλλάξει περίπου 400 πολυεθνικές από φορολογία ύψους 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων από την ακύρωση του φόρου επαναπατρισμού θα είναι η Apple που θα λάβει φορολογικές ελαφρύνσεις 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Microsoft με απαλλαγές 18 δισεκατομμύριων δολαρίων, η Pfizer με 15 δισεκατομμύρια δολάρια, η Johnson & Johnson με 10 δισεκατομμύρια δολάρια και η Google με 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Όλες οι επωφελούμενες εταιρείες βρίσκονται στην κορυφή του Fortune 500» προειδοποιεί το Ινστιτούτο για τη Φορολογία.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται εντός του 2024.
Διαβάστε ακόμα
Loft ισόγεια και διαμερίσματα «τσέπης», η νέα μόδα στο real estate (pics + πίνακας)
«Κεραμίδα»… ΤΑΠ στους αγοραστές ακινήτων
«Κόφτης» στα έργα λόγω έλλειψης πόρων – Γιατί οι υποδομές της χώρας γίνονται όλο και πιο ακριβές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ